Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « ile musi odstac woda w 300l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ile musi odstac woda w 300l  (Przeczytany 3344 razy)
dominik88330
Nowy
*

« : Marzec 07, 2007, 18:43:37 »

witam
pytam sie ile musi odstac czasu woda w akwarium 300l??
Cool Cool Cool Cool Cool Cool Cool Grin Grin Grin Grin Grin Grin Grin Marzyciel

zostalo tylko skromne 300l Wink
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #1 : Marzec 07, 2007, 18:46:22 »

zanim wpuscisz pierwsze rybki to woda musi odstać 2 a najlepiej 3 tygodnie (dojrzewanie akwarium)

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 08, 2007, 08:09:57 »

Polecam lekturkę: http://www.akwa.freehost.pl/rady.html

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adi3641
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2007, 17:51:33 »

Masz rację Rysio ale min. to 3 tygodnie oczywiście z roślinami i z włączonym całym sprzętem oczywiście Cheesy

GG 11590574
Pozdrawiam adi.
Mój sklep aqwa: "ZEBRA", ul.Sienkiewicza 7, OPOLE.
Glony: http://www.artnet.com.pl/lkozicki/thekrib/algae.html
Baza roślin: http://akwa-mania.mud.pl/rosliny/lacinskiwykaz.html#8
didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Marzec 14, 2007, 11:31:25 »

mam pytanie, obecnie mam kilka małych rybek w 25l planuję zakup nowego akwarium 60l poradźcie mi jak dokonać tej przeprowadzki, aby nie zaszkodziła rybkom? Czy mogę to zrobić tak : rybki na czas przemeblowania umieścić w słoikach, szybko i sprawnie do nowego akwarium przelać wodę ze starego akwarium, dać tam stary filtr ( Aquael model Fanminiplus nadaje się do akwarium od 20 - 60 l ) i dolać około 10 l odstanej przez tydzień wody i wpuścić tam rybki i potem wody dodawać stopniowo np co tydzień? Czy mogę od razu uzupełnić resztę wody - chyba raczej nie :/ Mam tylko jedno miejsce na akwarium...
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 14, 2007, 13:11:01 »

Przeprowadzkę możesz zrobić od razu tylko zachowaj jak najwięcej wody i żwirek ze starego akwarium. Nie wyparzaj żwirku ani filtra. Przenieś te same rośliny bez płukania, grzałkę i ewentualne ozdoby.
Nie będzie filtr z 25 l za mały do 60? To jest taka górna granica więc może warto byłoby zainwestować w przyszłości w coś większego?

Pozdrawiam,
Emi

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Marzec 14, 2007, 13:59:31 »

Dzięki Emi, za szybką odpowiedź  Smiley W sumie z tym filtrem to dobry pomysł, żeby zainwestować, choć ten filtr co mam może być w 60 l akwarium, no ale jak mówisz, to już górna granica... Tylko jak wtedy z przeprowadzką? Nowy filtr musiałby jakby znowu dojrzewać, a ten co mam posiada już bakterie rozkładające trujące związki...
Tylko jeszcze z tą wodą, pewnie zostanie około 20 l starej wody - to ile mogę dolać nowej odstanej, żeby im nie zaszkodziło, czy wszystko na raz do pełna akwarium, czy stopniowo np co tydzień...?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 14, 2007, 14:22:23 »

Filtr się zmienia w ten sposób, że przez jakieś 2 tygodnie nowy filtr chodzi w akwarium razem ze starym. Można wsadzić też np do nowego trochę ceramiki ze starego lub część gąbki na trochę, zeby przyspieszyć jego dojrzewanie.
Te 20 l starej wody musisz wlać do nowego akwarium, nowy, wymyty żwirek wymieszać z tym starym lekko przepłukanym, posadzić rośliny. Resztę wody uzupełnić odstaną wodą. Niech filtr pochodzi tak z 2 h, żeby wyłapać nieczystości powstałe w wyniku wlania wody i można wpuszczać ryby. Nie powinno być zbyt dużych wahań parametrów choć przez pierwszy tydzień warto ryby karmić oszczędnie.

Pozdrawiam,
Emi

didi
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Marzec 14, 2007, 14:28:09 »

Dziękuję serdecznie za dobre rady! No, proszę, z tymi dwoma filtrami to super sposób, jeszcze raz dziękuję!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: