Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada do 200L  (Przeczytany 2859 razy)
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« : Marzec 28, 2007, 08:03:51 »

Witam serdecznie!

Po wielu latach już na własnym mieszkaniu wracam do akwarystyki. Przez tych kilka dobrych lat moja wiedza z tego zakresu nieco przyblakła, dlatego zwracam się z zapytaniem i opinią do urzędujacych akwarystów.

W planie akwarium słodkowodne 200L - 100x40x50

Planuję nastepującą obsadę:

6 skalarów
6 pielęgniczek ramireza
3 gurami mozajkowe
5 kosiarek
5 otosków
5-6 kirysów (jeszcze nie wiem jakich, ale pewnie spiżowych)

Co sądzicie na temat takiej obsady i czy macie jakieś sugestie.
Pozdrawiam 

Nic na siłę. Weź większy młotek!
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Marzec 28, 2007, 08:56:13 »

Ja uwazam ze 5 kosiarek to za duzo. Moze byc tak ze beda karlowate. Wiec jezeli 3 to juz max.
Co do biotopu to: gurami i kosiarka pochodzą z Azji, a reszta ryb to Ameryka Południowa.
Musisz zastanowic sie jaki chcesz biotop.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Marzec 28, 2007, 10:23:49 »

za dużo przy 6 skalarach jak podrosną już będziesz miał przerybienie ryba ta potrzebuje od 30 do 40 litrów wody na sztuke jak jest dorosła, z gurami bym raczej zrezygnował - nie ten biotop nie te środowisko tym bardziej że dorastają do dużych rozmiarów i to tylko pogorszy sprawę ja proponuję 3 pielęgniczki ramireza 2 samice i jednego samca, 4 skalary  5 - 6 kirysków i trochę neonek dodatkowo możesz dac zbrojnika jakiegoś (np ancistrus dolichopterus) jeśli od małego będziesz trzymał skalary z neonkami to nie powinny byc zjadane do tego dochodzi jeszcze razbora klinowa itp jest duzo możliwosci tylko przede wszystkim jedna zasada: w akwarystyce nie chodzi o to żeby miec jak najwięcej gatunków zeby miec dużo ryb ważniejsza jest równowaga biologiczna zbiornika lepiej jest miec 3 - 4 gatunki i cieszyc się okiem niż miec problemy z azotanami glonami itp itd pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Neurochirurg
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Marzec 28, 2007, 10:38:20 »

Dzięki serdeczne.

Odnośnie gurami wiem, że nie pasuje do reszty, ale gdzieś pozostał mi sentyment bo to była pierwsza ryba (oprócz żyworódek), która pozostawiła mi spore potomstwo i dostarczyla niezapomnianych wrażeń z tarła dla mnie i moich sąsiadów Smiley. Ale Wasze głosy brzmią bardzo rozsądnie i rzeczywiście z nich zrezygnuję. Po uwzględnieniu Waszych uwag lekko zmodyfikowałem skład:

5 skalarów
6 pielęgniczek ramireza
4 kosiarki
4 otoski
5-6 kirysków
1 zbrojnik niebieski

Odnośnie ławicowych neonków czy razbor to jednak za nimi nigdy nie przepadałem.
Dziękuje bardzo za cenne sugestie.

Nic na siłę. Weź większy młotek!
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Marzec 28, 2007, 10:39:25 »

3 pielęgniczki ramireza 2 samice i jednego samca

Ramirezki żyją w parach a nie haremach!

Co do tego akwarium biotopowego to lekka bzdura. Można trzymać różne gatunki z różnych stron świata - ważne, żeby miały podobne wymagania co do wody i otoczenia. Trzeba brać też poprawkę, że większość np tak popularnych w akwariach biotopowych Ameryki Południowej ramirezek jest rozmnażanych na farmach w Azji i w życiu nie widziały Ameryki....

Co do kosiarek to 20 kosiarek byłoby przegięciem - 5 to normalna ilość do 200 l i nic nie skarłowacieje. Ja mam w 112 l 3 szt i są takie bycze, że aż ludzie się dziwią.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Marzec 28, 2007, 10:48:05 »

Emi ja miałem 2 samice ramireza i jednego samca i rozmnażały sie bardzo dobrze i nic się nie działo oczywiście akwarum biotopowe wg mnie naturalniej wygląda więc to nie jest bzdura tylko raczej kwestia gustu i tu nie chodzi o karłowacienie tylko równowagę w zbiorniku może załuż akwa gdzie będziesz miałą 6 skalarów 6 ramirezów 3 gurami i poczekaj jak w przeciągu roku urosną... nie wliczając reszty listy którą pan podał naprawdę nie chodzi o to żeby akwa było przerybione tylko ja myślę że akwarysta ma większą przyjemnośc z tego że to wszystko działa  że nie ma problemów bo w końcu tutaj jest sukces pozdrawiam!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
akwa209
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Marzec 28, 2007, 10:49:48 »

Do Emi:
z tymi biotopami to sie troche naczytalam na forum i opinii ludzi...
Sama przeciez mam Ameryke z Azja.
A co do kosiarek to niedawno byla rozmowa na ten temat z ktoryms z moderatorow.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Marzec 28, 2007, 11:06:43 »

Do wiedźmin22:

Nie czepiam się przecież skalarów i gurami i ilości jaka w tym akwarium ma sie znaleźć bo z tym się akurat zgadzam a pisanie "Tak! Zgadzam się" na czyjeś posty pozostawiam nowym użytkownikom forum... Kwestia ramirezów jest taka, że one dobierają sie w pary jak będą się rozmnażać ale osobnik poza parą będzie zawsze dyskryminowany i przeganiany i tego już nie mnienisz - one po prostu tak mają. Co do biotopów to oczywiście kwestia gustu ale jak komuś sie gurami podoba i skalary to nich sobie trzyma je razem o ile sie nie będą gryzły i mają podobne wymagania (nie wiem aktualnie jak to jest z guraminami bo mamuraz do tych ryb). Co do "działania bez problemów": w akwarium towarzyskim a nie biotopowym też wszystko "działa" jak należy jak jest dobrze prowadzone.

Do akwa209:

Odnośnie biotopów: co forum to inne podejście do tematu więc nie ma się co sugerować tylko wyrobić sobie własne zdanie. Odnośnie kosiarek: wiem, pamiętam... sprawa rozchodziła się o akwarium holenderskie, gdzie ryby nie mają większego znaczenia i nie są tam dla ozdoby tylko do ciężkiej pracy więc to, ze są skarłowaciałe to indywidualna sprawa właściciela owego holendra - zwłaszcza, jak ten jest dorosły i nie zależy mu na tych rybach a na pięknych roślinach. To tak jak z właścicielami puszczaków - poświęcą każdą roślinę dla szczęścia swojej ryby - właściciel holendra poświęci każdą rybę dla pięknych roślin.

Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia a ja siedzę przed swoim kompem i widzę sprawę właśnie takl :-)
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2007, 11:09:57 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Marzec 28, 2007, 11:24:00 »

to z mojej strony nie jest to mniemanie ponieważ miałem ramirezy w stosunku 2:1 samica i samiec więc podaję tylko moje doświadczenie nie jakieś doświadczenia książkowe każda ryba jest inna każda ryba ma charakter który nie da się określic książkowo przy takiej objętosci akwa i przy takim stosunku ryb nie widzę problemu pozdrawiam!

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Marzec 28, 2007, 12:39:22 »

Oczywiście, co do charakterków to się zgodzę jednak miałam do niedawna dokładnie tak samo 2:1 (samica:samiec) i ciągle jedna samica była przeganiana i popychana a samiec z druga samicą pływali razem. Ktos tu pisał nawet, że kiedys miał kilka samców bojowników razem w jednym akwarium i był dumny co z niego za akwarysta aż nie przeniósł ich do tarła do innego baniaka. Po powrocie już się tak nie lubiły więc różne rzeczy się zdarzają ale generalnie ramirezki powinny być trzymane w parkach, ilość samic=ilości samców.

Pozdrawiam,
Emi

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: