Emi
|
|
« : Czerwiec 08, 2006, 11:06:26 » |
|
Jak podnieść TWW w wodzie w akwa nie podnosząc TWO? Może wrzucić jakiegoś wapienia? Dodając CO2 może uda się utrzymać niskie pH...? Poza tym czytałam, że chemia do podnoszenia TWW sprzedawana w zoologicznych może oszukiwać testy. Czy to prawda? Czy można podnieść TWW wodą mineralną ofc niegazowaną z dużą ilością (ok 400mg) jonów węglanowych? Czy można dolać ciut gazowanej mineralki do akwarium czasem żeby zasilić roślinki w CO2 (ofc akwa bez ryb)?
Hehe... ale głupie pytania. Niemniej nurtujące.
Edit: Dzięki za zmianę tytułu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 09, 2006, 07:04:12 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Sebastian
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2006, 13:14:51 » |
|
Wzrucając wapień możesz również podnieść TWO, najpewniejszym sposobem jest dodanie węglan wapnia (CaCO3), można również to zrobić za pomocą węglanu sodu (Na2CO3) lub wodorowęglanu sodu (NaHCO3 - pot. soda do pieczenia), ale w dwóch ostatnich przypadkach może dojść do kumulacji sodu co również nie jest pożądane. Co do preparatów to jesli nie są oparte na substancjach zawierających sód (trudne do określenia, a producenci nie podają takich informacji) to można je z powodzeniem stosować, natomiast fałszowanie wyniku występuję m/i w przypadku stosowania węglanu sodu i wodorowęglanu sodu. Stosowania wód mineralnych w celu podniesienia TWW i zawartości CO2 odradzam, można narobić niezłego bałaganu w składzie wody i dopiero wtedy zaczną się problemy. W przypadku CO2 czytałem o kilku przypadkach stosowania wody gazowanej źródlanej, ale to tylko na czas wymiany butli (czyli nie więcej jak parę godzin). W swoim akwarium rozwiązuję to w taki sposób że na czas wymiany wyłączam oświetlenie, wcześniej odłączając butle dopiero po osiągnięciu min. wartości pH.
|
|
|
|
385 l - dyskowce
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2006, 13:18:21 » |
|
najpewniejszym sposobem jest dodanie węglan wapnia (CaCO3)
Gdzie można dostać węglan wapnia (CaCO3) ??
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2006, 18:24:45 » |
|
Poch ma siedzibę niedaleko nas. Przejadę się tam na rowerku w sobotę. Dzięki Sebastian za info.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Piotrek1
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2006, 19:24:24 » |
|
najpewniejszym sposobem jest dodanie węglan wapnia (CaCO3)
Gdzie można dostać węglan wapnia (CaCO3) ?? ja kupiłem w pierwszej lepszej aptece
|
|
|
|
|
|
|
Rafael
Zainteresowany
lol
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 12, 2007, 18:47:21 » |
|
a ile tego dodac
mam ten sam problem za niskie kh.
|
|
|
|
|
|
|
wirek
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 13, 2007, 10:07:07 » |
|
A kreda szkolna, biała oczywiście, to nie CaCO3?
|
|
|
|
Tańczący z rybkami
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 13, 2007, 10:26:16 » |