Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « Jaki sprzęt, jakie roślinki, jakie rybki do mojego akwarium?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jaki sprzęt, jakie roślinki, jakie rybki do mojego akwarium?  (Przeczytany 1775 razy)
tffur
Nowy
*

« : Kwiecień 05, 2007, 16:23:14 »

Witam,

Mam do dyspozycji 100l akwarium. Chciałbym coś z nim zrobić. Zacznę od tego, iż bedzie ono ustawione w pokoju gdzie jest małe nasłonecznienie, przy oknie. Ze wzgledu na oszczędność chcialbym aby zużywało jak najmniuej energii tj.  oswietlenie nie przez cały dzien i temperatura wody do 29 st maks. Dodam, że podoba mi sie biotop azji, czyli z dużą ilościa roślinek. Czy da sie to pogodzić? Jesli tak proszę o konkretne propozycje jakie gatunki ryb i roślin należało by zastosować.

Drugie pytanie to jakie konkretnie pompki, filtry, grzałki (chodzi mi o rady dotyczące ich wielkości i marki) do mojego akwa zastosować? Chciałbym aby były również energooszczedne.

Z góry dziekuje za wasze rady.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2007, 20:13:00 wysłane przez tffur » Zapisane
5blue5
Bywalec

Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2007, 19:03:39 »

potrzebne bedzie:
1.filtr wewnetrzny ale ja bym  zainwestowal w jakis nieduzy zewnetrzny kubelek:D(fluvala 105 lub jbl 120)
2.grzalka 100w albo 75w z termostatem
3.brzeczek do napowietrzania
4.zwirek
5.testy do sprawdzania parametrow wody!!
6 jakas pokrywa do tego akwa z moca swietlowek minimum 50W(mozesz kupic jakas plastikowa ale w tych jest zbyt malo swietloek lub zrobic samemu opisy sa w dziale zrob to sam!!)
7.no oczywiscie jakies roslinki(zalezy od biotopu)
8.kilka rybek!!
to chyba wszystko jezeli o czyms zapomnielem to prosze powiedziec o czym:d
a wszystkie ceny mozesz sprawdzic na allegro!!

Widzew Łódź
Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel
Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie
Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2007, 07:35:34 »

5blue5 - nie pisz posta pod postem - do tego służy opcja Zmień.

Brzęczyk nie jest potrzebny jeśli skierujesz wylot filtra w kierunku tafli wody. Takie rozwiązanie jest tańsze i cichsze od brzęczka. Jeśli chodzi o filtry to na ogół są one energooszczędne a grzałki z termostatem włączają się sporadycznie, zeby utrzymać temperaturę. Najwięcej z akwarium biorą lampy ale bez tego ani rusz. Na takie 100 l akwarium  bezwzględnym minimum jest 30W. Nie wiem jaką masz obudowę ale najlepiej żeby były 2x18W świetlówki (ale to w zależności od tego jakie wymiary ma Twoje akwarium).  Światła nie musisz mieć 0,5 W/l - wystarczy 0,3 W/l dla mało wymagających roślin. Oczywiście naświetlanie akwarium nie krócej niż 10h/dobę.

Jeśli interesują Cię rybki z Azji szymonw zrobił małe zestawienie: TUTAJ
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2007, 07:38:13 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2007, 16:25:18 »

wiem

Widzew Łódź
5blue5
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2007, 16:29:05 »

Ja bym dał tam np 30 Neonów Czerwonych lub Pyszczaki potrzebują miej roślin albo wcale nie potrzebują i zaoszczędzisz na świetle ale jak chcesz możesz tez do tego akwa wszystkiego po trochu .Sora za posta pod postem.A odpowiedz nam tffur
 Naruszanie 2 pkt, 3 pkt, 6 pkt (spam), i 13 pkt (systematycznie) Regulaminu forum.
Zapraszam do ponownego zapoznania się z Regulaminem forum i utrwalenia treści w nim zawartych. Tym razem otrzymujesz 7 dniowe ostrzeżenie, następnym razem bedzie tryb moderowany (każda twoja wypowiedź bedzie musiała być zatwierdzona przez moderatora).

http://www.akwarium.net.pl/forum/rules.php
« Ostatnia zmiana: Maj 22, 2007, 20:47:14 wysłane przez Sebastian » Zapisane

Widzew Łódź
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2007, 16:34:47 »

5blue5 przestani pisać posta pod postem od tego jest opcja zmień !!!!!!!!!!!!!

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: