Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: porady do nowego akwa  (Przeczytany 1439 razy)
raduciou
Nowy
*

« : Kwiecień 04, 2007, 19:46:16 »

witam... to mój pierwszy post na tym forum
i od razu kieruje do was pytanie związane z obsadą.
najpierw krótki wstęp: planuje założenie akwarium ok. 100 litrów z biotopem +/- Ameryka południowa
obsada to stadko neonków innesa i do tego pielęgniczki:
A. Borelli
(kakadu?)
Ramirezki (ale dopiero później)
do tego jakaś ekipa sprzątająco-odgloniająca
pytam więc bardziej doświadczonych ile rybek poszczególnych gatunków mogę trzymać. jakie stado neonków? myśle nad 12-20 sztuk. Ile Borelli żeby były ciekawe? jedna para? Haremik 1+2? czy dwie parki? są terytorialne? (jak tak to dobrze  Smiley )
ile może być ramirezek? a ile kakadu? czy te trzy gatunki będą się znosić w jednym akwarium? Myślę raczej nad jednym góra dwoma gatunkami pielęgniczek plus neonki ale tak żeby tych pielęgniczek było troche więcej niż 2-3 sztuki.
jakie roślinki będą pasowały do SA?

kontakt: gg:4268378
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 05, 2007, 09:27:47 »

1. Neonek spokojnie możesz mieć z 15 nawet Wink
2. Niestety przy takim akwa musisz się zdecydować na jedne pielęgniczki (za mała powierzchnia). Inaczej bedzie dochodziło do ciągłych walk. Co do ramirezek to parka, jeśli chodzi o kakadu to najlepiej haremik 1 samiec + 2-3 samice
3. Co do ekpipy sprzątającej Wink proponuję 4-5 kirysków i z 5 ososków.
4. roślinki www.holenderskie.pl/baza - na pewno żabienice i valisinerie (więcej z głowy nie pamietam)
5. Poszukaj również tam: www.mojaamazonia.com. To jest tez dosc ciekawa stronka http://fish.mongabay.com/biotope.htm
Pozdr  papa

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 05, 2007, 12:02:32 »

Jeśli chcesz trzymać pielęgniczki to zajrzyj na www.apisto.pl i sporo o nich poczytaj. W większości to są rybki, które wymagają doskonałych warunków w akwarium i nie są polecane dla początkujących. Najlepiej wprowadzić je do akwarium już po stabilizacji baniaka.

Co do roślinek to jest tu gdzieś na forum ładny wątek ze spisem roślin z Ameryki.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
raduciou
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 05, 2007, 22:33:17 »

a borelli? też są ładne... ale tak troche łyso z dwiema sztukami... kakadu raczej odpada Smiley

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 05, 2007, 23:14:18 »

ale tak troche łyso

uwierz mi, im mniej, tym fajniej.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 07, 2007, 17:27:52 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
dgrze
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 06, 2007, 03:36:19 »

ja polecam Pielegniczki boliwijskie (Mikrogeophagus altispinosus), sa to kuzyni ramirezow. Nieco wieksza niz ramirez (do 5 - 6  cm), bardzo spokojna i latwa w hodowli pielegniczka. Swietnie nadaje sie do wielogatunkowego akwarium ze wzgledu na lagodne usposobienie (nawet w okresie godowym i podczas pilnowania narybku ograniczaja sie tylko do odganiania innych ryb), z tego co slyszalem latwa w rozmnozeniu, o ile uda sie dobrac pare bo samca od samicy naprawde trudno rozroznic (prawie calkowity dysmorfizm plciowy), mi sie chyba nie udalo..... Bardzo szybko przyzwyczaja sie do wlasciciela (a wlasciwie osoby karmiacej). Mimo to ze mam dwa samce nie dochodzi miedzy nimi do wiekszych starc, jedynie przy karmieniu czasami sie spotkaja ale konczy sie stroszeniu pletw i kilku nie groznych kuskancach, po czym wracaja do jedzenia. Jesli trafisz na znajacego sie na temacie sprzedawce to jest szansa na to ze dobierze Ci parke. Pielegniczki te sa o wiele mniej podatne na zmiany parametrow wody niz ramirezy a ich ubarwienie jest rownie ladne i kolorowe jak mlodszych kuzynow. Polecam
raduciou
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 06, 2007, 14:25:03 »

co rozumiesz przez "lepsze" rybki? są bardziej inteligentne czy coś? bo moje rybki które mam do tej pory to nie robią nic innego poza jedzeniem/ szukaniem jedzenia/ ewentualnie pogonią za jedzeniem. czasami sie przeganiają celem zajęcia lepszego miejsca na czas karmienia. i wszystkie rybki które sie urodzą zostają zjedzone...

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: