Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ramirezki padają  (Przeczytany 1209 razy)
Bary
Nowy
*

« : Maj 19, 2007, 09:21:35 »

Witam mam problem.
Wczoraj padła mi nagle Remirezka a druga ma kilka dziwnych białych dużych kropkek na głowie. Nie jest to ospa bo cała rubka byłaby w białych drobnych małych kropkach i inne ryby też by to miały. Cała jest taka jakaś wyblakła. Narazie ma to tylko pielęgniczka Ramireza.

W sklepie nie umieli mi powiedzieć co to za choroba lub co się zaczyna. Dali mi jedynie sól akwarystyczną z mikro i makroelementami do poprawienia mikroklimatu w zbiorniku. Dodam że te Ramirezki były juz w akwarium około miesiąca, a ostatnio dokupiłem neonków. Neonki pływaja jak zawsze i nic im jeszcze nie jest.
Doczytuję się po róznych opisach dotyczących chorób ale nic mi jakoś nie pokrywa się z opisanymi objawami.
Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 09:27:50 wysłane przez Bary » Zapisane
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2007, 16:59:09 »

Hm... może to zakażenie grzybiczne? Ponadto słyszałam gdzieś, że nowe ryby nawet jeśli wyglądają i zachowują sie jak zdrowe, to mogą być nosicielami wielu chorób, a ryby już mieszkające w akwarium przed nowymi mogą być osłabione i wtedy mogą sie zarazić od przybyszów.
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 17:00:50 wysłane przez zimbabwe » Zapisane

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2007, 22:10:54 »

tu masz swietna baze zdjec z objawami chorob:
http://jbl.de/onlinehospitaluk/index.php

idz na "Diagnosis through pictures" (Diagnoza na podstawie obrazkow) a potem na drugi i trzeci link

jak bys znalazl objawy pasujace do twoich rybek, a czegos nie kumal, to napisz w tym watku

pozdro

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: