Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « JBL Filtax NitratEx i PhosEX ultra
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: JBL Filtax NitratEx i PhosEX ultra  (Przeczytany 2959 razy)
Radek-79
Nowy
*

« : Maj 19, 2007, 22:16:23 »

Czesc od zawsze mam problem z glonami wiec postanowilem kupic te dwa produkty firmy JBL

mam pytanie czy ktos z was juz ich uzywal i czy poskutkowalo wam w walce z glonami
moja kranowka jest okropna a filtra RO jeszcze nie posiadam
podmiany wody robie co tydzien 25% z 200L kombinowalem juz z oswietleniem i nic glon zawsze wracal.

Pozdro

GG 9045100
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2007, 22:24:49 »

A masz testy na NO3 i fosforany?
Bo jesli nie, to powinienes sobie zalatwic, zanim kupisz takie wklady.

Ja osobiscie z fosforanami nigdy nie mialem klopotu a z azotanami mialem i tez zamierzalem wlasnie ten JBL Filtax NitratEx albo Bio NitratEx kupic, ale rosliny mi sie troche rozrosly i NO3 mam ponizej 10mg/L, wiec se darowalem. Boje sie nawet o niedobor azotanow.

Z tego co wiem, to kumasz niemiecki, wiec idz na www.dennerle.de , tam jest kupa informacji o glonach i walce z nimi (-> ALGEN).
Np tu: http://www.dennerle.de/HG06UG01.htm - ta tabela mowi wszysko IMHO - chyba ja kiedys przetlumacze

Dennerle takze ma kupe preparatow na glony.
PS, swietna srona, nawet jesli chodzi o identyfikacje roslin, swietna baza roslin! Polecam

PS: w Niemczech bardzo popularne jest wylaczanie swiatla w poludnie (np od 12:00 do 15:00).
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 22:34:10 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Radek-79
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2007, 22:39:49 »

Szczeze piszac to nie mam testow zawsze wiedzialem to ze jak mam glony to azotany i fosforany sa za wasokie wiec staralem sie je zmniejszyc ale nic nie dawalo rady.

Ale chyba teraz bede musial je kupic aby kontrolowac stan azotanow aby nie spadly do zera.

Tak wogole to co sie stanie jak przez dlugi czas stan azotanow bedzie wynosil zero.

Pozdrawiam.

GG 9045100
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2007, 00:17:56 »

Szczeze piszac to nie mam testow zawsze wiedzialem to ze jak mam glony to azotany i fosforany sa za wasokie wiec staralem sie je zmniejszyc ale nic nie dawalo rady.

Ale chyba teraz bede musial je kupic aby kontrolowac stan azotanow aby nie spadly do zera.

Tak wogole to co sie stanie jak przez dlugi czas stan azotanow bedzie wynosil zero.

Pozdrawiam.

stan azotanow wynosi raczej zadko zero. rybki produkuja zwiazki amonowe (Ammonium) a te sa przetwarzane w filtracji biologicznej na azotyny (Nitrit) a poten na azotany (NitrAt). Azotany powinny zostac zuzyte przez rosliny i wtedy jest wszystko cacy.

Azotany to makroelement dla roslin. Rybkom sie nic nie stanie - wrecz przeciwnie - rybki sa szczesliwe jak nie ma azotanow, azotynow itp, ale roslinki potrzebuja troche azotanow do budowy.

PS: testy na Azotany (Nitrat) sa imho najwazniesze. Polecam JBL!
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2007, 00:19:47 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Radek-79
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2007, 00:28:19 »

Dzieki Wielkie i Pozdrawiam Ozi !

Ide spac starczy tego czytania na dzis  Tongue  papa

GG 9045100
Strony: [1]
  Drukuj