Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: wyniki pomiarów  (Przeczytany 18092 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 26, 2007, 08:17:03 »

powiem tak co do wody RO - można użyc torfu - jak wiadomo torf ma słabe właściwości obniżania Ph w wodzie silnie alkalicznej i z dużą twardością - woda RO do takich nie należy - czyli wodę RO znacznie łatwiej jest doprowadzic do żądanej wartości Ph słabymi kwasami  i z reguły nie powstaje wyrącony osad pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 26, 2007, 09:20:08 »

powiem tak co do wody RO - można użyc torfu - jak wiadomo torf ma słabe właściwości obniżania Ph w wodzie silnie alkalicznej i z dużą twardością - woda RO do takich nie należy - czyli wodę RO znacznie łatwiej jest doprowadzic do żądanej wartości Ph słabymi kwasami  i z reguły nie powstaje wyrącony osad pozdrawiam!

ale nie rozumiem przyznam szczerze jednej kwestii. skad konieczność dodatkowego zakwaszania RO skoro ma ona wartość ph=5,0 - 5,5. niejednokrotnie robiłem testy pH a w zoologu z którego biorę wodę maja miernik lajona i zawsze ten parametr utrzymuje sie w tych granicach a przecież dla większości gatunków ryb jest to juz wartość za niska. oczywiście potem po wlaniu do baniaka różne procesy obnizające pH (oddychanie ryb, nitryfikacja, rozkład materii organicznej) jak i te zakwaszające wodę(fotosynteza, denitryfikacja, czy też uwalnianie sie co2 w związku z natlenianiem, wapienie) korygują jej wartość do jakiejś tam (u mnie około 6,8 - 7,0 i to przy bardzo dużej biomasie roślin).

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 26, 2007, 09:54:13 »

Wystarczy, że wodę z filtra RO zostawisz w wiedrze na jakiś czas i poziom pH wroci do 7. W ogólnym skrócie "sciągnie" związki z powietrza przez co jej pH zrobi się neutralne. Gdzieś już o tym na forum było.
Tak przy okazji w ogóle nie rozumiem stosowania jakiś kwasów do zakwaszenia wody. Jeśli jest to woda RO lub woda dość miękka to właściwie nie ma problemu i stosowanie naturalnych specyfików w zupełności wystarczy. Przy ustabilizowanym akwa w ogóle wszystko samo się wyrówna Wink

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 26, 2007, 09:54:34 »

RO jak postoi w wiadrze w zetknięciu z powietrzem osiąga po kilku godzinach ph= ok. 7

Co do tego wytrąconego osadu to wlałam ostatnio kilka kropli Biotorfinu do kranówy bo chciałam zobaczyć co się stanie a na następny dzień patrzę a tam całe dno w jakimś syfie! Wodę oczywiście z nad osadu wlałam do krewetek i jeszcze żyją więc chyba zła nie była. Parametrów nie mierzyłam. Ciekawa jestem z drugiej strony co tam jest w tym Biotorfinie (ponoć 1 g garbników roślinnych)..., że tak zareagowało na moją kranówę?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 26, 2007, 10:14:14 »

tzn ja doczytalem sie takiej tezy, ze (jak jusz pisalem pow) mikrobiologia naszego akwa "narzuca" wodzie pwna twardosc. Z mojego doswiadzenia, zwlaszcza teraz, kiedy uzywam RO wynika, ze takie rzeczy jak torf wzbogacaja mikrobiologie akwa, przez co przedewszyskim dzialaja nie obnizajaco, a stabilizujaco na pH.

Celem uzywania kwasow jest jakby nie zakwaszanie samej wody, ale doprowadzenie do tego, aby obnizyc to pH, ktore jest "narzucane" przez nasza mikrobiologie w akwa. A to jest ponoc b. dlugotrwaly proces, ktory mozna m.in. lub przede wszytkim osiagnac, zakwaszajac dodawana wode kwasami. I jak mowie, nie osiagnie sie tego jednorazowa podmiana, tylko jest proces dlugotrwaly.

Dodam, ze ja sie jeszcze w kwasy nie bawie, ale zamierzam zaczac.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2007, 10:16:05 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 26, 2007, 10:32:17 »

no proszę całe życie sie człowiek uczy. muszę zweryfikować ten wpływ powietrza na RO. dotychczas nie miałem okazji bo RO zawsze czekała na wlanie do akwa w zakręconych baniakach a jeśli robiłem test na pH to od razu po przywiezieniu do domu. inna kwestia że RO którą dostaje w zoologu też jest to RO z dużego zbiornika odstana juz jakis czas, test jest robiony na bieżąco non stop a wynik jak juz podawałem (5,0-5,5). coś mi tu nie gra.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 26, 2007, 10:33:52 »

Ja też się w kwasy nie bawię, wolę trawkę...

Szymonw, jeśli woda ta nie miała kontaktu z powietrzem i jest w zakręconych pojemnikach to ph będzie dalej niskie. Sprawdzaliśmy u siebie.

Pozdrawiam,
Emi

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 26, 2007, 10:38:15 »

takie rzeczy jak torf wzbogacaja mikrobiologie akwa, przez co przedewszyskim dzialaja nie obnizajaco, a stabilizujaco na pH.
Jak najbardziej cała sprawa opiera się o stabilizację pH. Torf wydziela garbniki, które bardzo delikatnie obniżają pH, ale wpływają pozytywnie na stabilizację, więc dużego skoku nie ma się co spodziewać. Zresztą nagła zmiana pH nie jest wskazana. Nie zapominajmy, ze pH jest związane z twardościami, czyli z zawartością minerałów w wodzie. Idąc tym tropem, można śmiało powiedzieć, że do rośliny mogą również sporo zdziałać (pobierając minerały, zmniejszają ich zawartość, obniżają TW*, przez co pH też stopniowo spada). Z własnych obserwacji mogę powiedzieć iż poziom pH stabilizuje się dość długo. IMHO czas jaki jest potrzebny, żeby powiedzieć, że nasze akwa jest ustabilizowane i wszystko jest tak jak trzeba oceniam na około 1 roku.

A to jest ponoc b. dlugotrwaly proces, ktory mozna m.in. lub przede wszytkim osiagnac, zakwaszajac dodawana wode kwasami. I jak mowie, nie osiagnie sie tego jednorazowa podmiana, tylko jest proces dlugotrwaly.
Cierpliwość ponad wszystko Wink A co do chemii - znasz moje zdanie na ten temat  Cheesy

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 26, 2007, 10:53:19 »

Ja też się w kwasy nie bawię, wolę trawkę...

Szymonw, jeśli woda ta nie miała kontaktu z powietrzem i jest w zakręconych pojemnikach to ph będzie dalej niskie. Sprawdzaliśmy u siebie.

to jest dla mnie jasne ale jak mówiłem w zoologu leją mi wodę z dużego (podkreślam) OTWARTEGO baniaka w którym ma ona kontakt z powietrzem (no właśnie jak długi - spytam przy najbliższej wizycie) a lajon wskazuje tyle ile wskazuje

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 26, 2007, 11:04:14 »

Wiesz co... myśmy sprawdzali na 20 l wody RO na przestrzeni doby. Na pewno ph w takim dużym pojemniku czy beczce będzie się podnosiło dłużej. Może to jest przyczyną?

Pozdrawiam,
Emi

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 26, 2007, 14:22:38 »

te zmiany w wodzie RO są oczywiste wystarczy że do wody dosaną się mikroorganizmy i parametry wody zostają zmienione to jakie ph ma woda zależy od tego jakie wkłady filtrujące mamy w filtrze bo to jest różnica filtrowac wodę samą membraną a membraną  + z prasowanym węglem aktywnym i czymś tam jeszcze ktoś kiedyś pisał że w kranie ma azotany powyżej 120 mg na litr a jak przefiltruje przez RO to spadają mu do 40mg na litr - mimo to są, wystarczą mikroorganizmy i parametry wody się zmienią.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 26, 2007, 14:24:19 »

no tak, ale woda zdemineralizowana (czyli RO) nie zawiera prawie wcale jonow, a co za tym idzie pomiar pH w takiej wodzie ma male znaczenie. Wystarczy microkropelka czegos kwasnego lub zasadowegoa, aby zmienic totalnie wartosc pH. Taka woda wlewana do akwa powinna imho natychmiast przyjac wartosc pH, ktora jej narzuci srodowisko naszego akwa.

Poza tym Lajon ma standatowa elektrode. Do pomiaru pH w wodzie mocno miekkiej potrzebna jest specjalistyczna elektroda Schliffera

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 26, 2007, 18:47:03 »

Poza tym Lajon ma standatowa elektrode. Do pomiaru pH w wodzie mocno miekkiej potrzebna jest specjalistyczna elektroda Schliffera

jak mamy to rozumieć? sugerujesz że wyniki pomiarów osmozy lajonem moga byc niemiarodajne?

P.S. a wyniki standardowych testów na ph jezeli potwierdzają w zasadzie wyniki lajona to też?

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 26, 2007, 19:17:50 »

jak mamy to rozumieć? sugerujesz że wyniki pomiarów osmozy lajonem moga byc niemiarodajne?

Tak to wyczytalem na pewnej niemieckiej stronie, (seboos wie, o jaka chodzi), ja tylko dziele sie informacjami, zaczerpnietymi tam. Mysle, ze sa to informacje wartosciowe. Czy ktos sie z tym zgadza czy nie to jego sparawa. W kazdym razie jest to kwestia do przemyslenia. Przynajmniej powinno sie wiedziec, ze tak moze byc.

Zobacz. Wiadomo, ze dzialanie powietrza na wode - nawet bogata w jony - podwyzsza pH. Wiec mozna sobie wyobrazic co sie dzieje, jesli wode, niemal calkowicie pozbawiona jonow wleje sie do probowki aby zrobic test kropelkowy. Juz sam ten proces wlewania moze zmienic totalnie odczyn.

szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 26, 2007, 19:46:12 »

oswald czytaj uważnie i ze zrozumieniem i nie doszukuj się aluzji, ukrytej polemiki, drwiny, uszczypliwosci czy czegokolwiek jeszcze Roll Eyes

pytam po prostu czy lajon w określonych warunkach ze względu na uzyte w tym mierniku elektrody takie czy owakie jest niewiarygodny. rozważałem zakup pod kątem nowego baniaka i stąd pytanie. twoja wypowiedz po prostu "zasiała u mnie nutkę podejrzliwości" co do zasadności zakupu więc jeśli masz tego typu info wiarygodne to po prostu podaj linka albo przynajmniej naprowadź gdzie szukać gdyż nabrałem "wielkiej ochoty" by to w jakis sposób uwiarygodnić.podkreślam - nie zdyskredytować twoja wypowiedź ale upewnić się. jest to dla mnie kwestia dosc istotna bo jak wiesz nie chodzi o wydanie przysłowiowej "złotówki". no i pozostaje kwestia testów standardowych. bo jeśli potwierdzają w przyblizeniu oczywiscie ze względu na "czułość" pomiary lajona to co to znaczy? tez mozna je traktować za mało wiarygodne w tej akurat sytuacji?

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: