szymczak16
Stały użytkownik
|
|
« : Kwiecień 24, 2007, 20:23:48 » |
|
Pewnie wielu z nas zastanawia się czym umyć aqw. Jakie gąbki, płyny itp.? No i co najwarzniejsze jak umyć aqw żeby nie pobijać a potem nie zaszkodzić rybom:( Mam właśnie do was pytania jak myjecie aqw. chodzi mi o te większe zbiorniki powyrzej 100l??? Będe wdzięczny jak odp. czym myjecie, jakie płyny itp??? No i co najwarzniejsze gdzie przeprowadzacie ten zabieg???
|
|
|
|
|
|
|
Patryk.ruda
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2007, 21:07:24 » |
|
ja jeżeli jest potrzeba wymiany całkowitej wody to mniejsze akwa myje w łazience natomiast akwa moje większe na miejscu gdzie stoi. a jeśli chodzi o środki czystości to stosuje szare mydło.
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2007, 21:19:17 » |
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2007, 07:01:48 » |
|
Ja jak na razie akwa myłam 2 razy: jak kupiłam i przy przeprowadzce na nowe mieszkanie. Wykładam wtedy wannę dużą płytą styropianową do ociepleń domów (do kupienia za grosze w castoramie), układam akwarium bokiem, zeby woda wypływała swobodnie z niego i myję gąbką i zwykłym płynem do mycia naczyń (tylko, żeby płyn był bez balsamów i innych tego typy badziewów, polecam Ludwika). Potem bardzo porządnie spłukuję szkło prysznicem i wycieram do sucha.
Jeśli nie ma jednak potrzeby nie powinno się tego robić a szyby czyścić od wewnątrz specjalnymi czyścikami przy zalanym akwarium.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 25, 2007, 11:05:38 » |
|
A ja chyba juz z piec lat zadnego nie mylem. Ze dwa lata temu robilem generalny porzadek u paletek - powyrywalem rosliny, paletki przenioslem do innego akwa - porzadne odmulanie zwiru, pucowanie szyb, czyszczenie wezy, itd.
|
|
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
5blue5
Bywalec
Nie ma lepszego od Neona Czerwonego!!!
|
|
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2007, 15:25:06 » |
|
mycia naczyń??? To można od wewnątrz rybą nic sie nie stało.Tyle razy czytałem żeby nie myc akwarium w środku chemikaliami,chyba ze specjalnymi .Acha a z zewnątrz jak myjecie macie jakiś płyn specjalny a i czy używacie jakiś czyścików do akwa.
|
|
|
|
Widzew Łódź Prosta rzecz śnić ten sen tak niewinnie jak marzyciel Życie jak mecz jeden mecz który ważniejszy jest niż życie Spójrz na niebo poczuj siebie zanim złapiesz oddech
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2007, 15:30:20 » |
|
To już od ciebie zależy czym chcesz myć od zewnątrz, bo nie ma to żadnego znaczenia.
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 26, 2007, 15:56:57 » |
|
lepiej nie stosowac chemi przy myciu... a jesli już to taką która ulega szybkiej biodegradacji - między innymi płyny do naczyń.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
paupuk2
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 26, 2007, 16:00:49 » |
|
i. a jeśli chodzi o środki czystości to stosuje szare mydło.
nie polecam szarego mydla boraz umylam nim i mimo ze dokladnie wyplukalam to mi zdechlo 8 rybek. Wiec nie radze
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2007, 07:59:57 » |
|
Może niedokładnie wypłukałaś? Ja myłam do tej pory ludwikiem i wszystkie rybki mają się świetnie - tylko trzeba bardzo dokładnie wypłukać..
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 27, 2007, 12:13:29 » |
|
u mnie taka zasada: zadnych detergentow i nic, co mialo stycznosc z detergentami. Tak przynajmniej czytalem.
Jedyny srodek, ktory mozna uzywac do mycia akwa to (wedlug firmowej informacji) PH MINUS firmy Sera.
Ja kupuje w Lidlu taki zestaw gabek kuchennych po 10 szt. i za kazdym razem biore nowa. Jednak z gabkami trzeba uwazac, niektoe sa juz fabrycznie nasaczone jakimis detergentami.
Dla mnie istotniejszym pytaniem jest - nie: "jak mayc akwa" - bo to sie robi zadko, ale: "jak myc rece przed wkladaniem do akwa" - bo to robi sie czesciej, nawet kilka razy dziennie.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 27, 2007, 12:16:32 » |
|
"jak myc rece przed wkladaniem do akwa"
Jak to jak? Normalnie. Mydłem aż do łokci a potem bardzo dokładnie spłukać. - bo to robi sie czesciej, nawet kilka razy dziennie.
Myje ręce czy wkłada łapki do akwarium?
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 27, 2007, 12:19:38 » |
|
ha... widzisz, nawet na mycie rak sa rozne sposoby. Ja myje mydlem w plynie, plucze, wycieram i myje ponownie w samej goracej wodzie i wycieram w inny recznik.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 27, 2007, 12:22:22 » |
|
Jak lubisz....
Moje rybki mają większy hardcore.
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 27, 2007, 19:31:33 » |
|
przyznam.... czasem mnie cos wkurzy w akwa i wsadze taka brudna lape z dworu, ale staram sie zmieniac na lepsze
|
|
|
|
|
|
|
|