Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z glonami  (Przeczytany 1502 razy)
Rafael
Zainteresowany
**

lol

« : Kwiecień 30, 2007, 20:18:31 »

czesc tez mam problem z glonami

U mnie wystepuja zielone kropeczki na lisciach i na szybie to sa zielenice podobno wystepuja w akwariach z zawysokim oswietleniem ok ale jeszcze mam  brazowy nalot na szybie i lisciach te glony znowusz wystepuja w akwarium o zbyt malym naterzeniu swiatla i badz tu mondry jak by tego bylo malo zauwarzylem tez jakis dziwny czarny nalot na lodygach i sporadycznie na lisciach przewarznie na koncach lisci latwy do usuniecia co to moze byc w 112l akawarium mam 2x18 w jadna naturalne swiatlo 9000k a druga solar color t8 pelne spektrum sweiatlo nie wiem trzy to dobrze przetlumaczylem ale cos wtym rodzaju. co wy na to?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 30, 2007, 20:22:22 wysłane przez Rafael » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 30, 2007, 21:37:43 »

Niestety jest to temat-rzeka i imho akwarystyka to 35% frajdy a 65% walki z glonami. Jednego patentu na wszystkie glony nie ma. Polecam troche poszukac, chos z powodu milionu postow na ten temat pewnie predzej oszalejesz, niz cos informatywnego znajdzisz.

Ogolnie pomagaja takie rzeczy jak:
niskie napowietrzanie,
maly ruch wody,
garbniki (filtrowanie przez torf)
niska twardosc wody
niskie pH
wylaczanie swiatla w poludnie (np. od 12:00 do 15:00)
brak swiatla slonecznego na akwa
malo niebieskiego spektrum w lampach
lampy z filtrem UV (strasznie drogie)
krewetki amano, kosiarki itp
wiele roznorodnych roslin w akwa

no i jest chemia,
ja np. uzywalem ostatnio "Algzit" firmy Tetra na sinice - poczatkowo  w pustym akwa ale po czasie wpuscilem tam pare bojownikow i jedna platke i zyja do dzis. Niestety na te czarne pedzelki na anubiasach (okrzemki lub szantransje - jak kto zwie) nic to nie dalo, a po czasie zauwazylem lekki nawrot sinicy.

Ale co twojego problemu, to te zielenice dosyc latwo sie pozbyc kilkoma z w.w. sposobow. Brazowy nalot na szybie sprobuj zczyscic gabka lub tp. Mozliwe, ze nie powroci, a jesli tak, to zczysc go ponownie, to nie taki wielki horror.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2007, 10:01:11 »

ja nie rozumiem, co jest z tym siwtlem slonecznym, mialam olbrzymie problemy z glonami, ale to tragedia, i byly tylko tam wlasnie gdzie swiatlo sloneczne nie dochodzila, a tam gdzie swiecilo czysciusienko czemu??

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: