Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ocieranie ryb  (Przeczytany 3146 razy)
bartol
Nowy
*

« : Kwiecień 30, 2007, 23:52:45 »

Witam,
Wiem, że ten wątek był poruszany już wielokrotnie ale nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie w przypadku konkretnych ryb, a mianowicie pyszczaków dlatego proszę doświadczonych kolegów o pomoc. Moje nowe pysie (demasoni, red red, hongi) są w akwarium od 3 dni i większość z nich co jakiś czas (dość często) ociera się o piasek i kamienie. Nie wiem czy jest to typowe zachowanie dla tych ryb, czy może początek jakiejś choroby. Jak narazie nie widać żadnych plamek, czy wykwitów na skórze. Rybki mają niesamowity apetyt, a i zachowanie wydaje się być normalne ale wolę się upewnić.  Akwarium dojrzewało przez 1,5 miesiąca, a parametry są następujące: PH - 8; GH - 8; NH3/NH4 - 0; NO3 - 12,5; NO2 < 0,3; temp. 27C. Dodam, że w akwarium bardzo chętnie rosną glony.
Proszę o poradę czy jest to zachowanie typowe dla tych ryb czy mam się już zacząć martwić i jak ewentualnie przeciwdziałać w przypadku choroby (jaka profilaktyka, jakie leki itd.)
z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam
Bartek
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2007, 09:35:27 »

hmmm zastanawiam się dlaczego masz tak niską twardośc wody przeciez to pyszczaki. podwyższ tą twardośc do 15 - 20 stopni chociaż. co do parametrów martwi mnie poziom NO2 - jego tutaj wogóle nie powinno byc. jaki masz baniak? i jaki filtr bo jeśli pisałeś że akwa dojrzewało 1,5 miesiąca to możesz miec problemy z filtracją. czy wyłączasz na noc filtr? jeśli tak to nie rób tego. te warunki mozna szybko ustabilizowac bo nie jest tragicznie - do filtra daj pożywkę dla bakterii nitryfikacyjnych i szczepy tych bakterii - z sery jest środek popytaj. ryby obcierają się bo je coś swędzi podejrzewam że jeśli nie ma zmian skórnych to są to pierwotniaki. puki co czekam na odpowiedź pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
bartol
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2007, 22:19:01 »

witam dzięki za szybką odpowiedź:)
1.co do twardości wody to wszędzie piszą że GH powyżej 8 jest już dla pyszczaków OK więc tego się trzymałem
2.co do NO2 - jest to według testów Tetry najniższy współczynnik i piszą że jak NO2 jest niższe lub równe 0,3 mg/l to też jest OK
3.baniak 160l, filtr wew. aquaszut (1000l/h) + zew. JBL 250 - filtry nigdy nie są wyłączane
4.sera nitrivex już zamówiłem i jest już w drodze (mam nadzieję) więc jak tylko przyjdzie to od razu wleje (chociaż akwa faktycznie dojrzewało 1,5 miesiąca)

ok to chyba tyle
czekam na dalszą pomoc
pozdrawiam
Bartek
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: