Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « zbrojnik - wzdęty brzuch, przekrwione boki, biały nalot
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: zbrojnik - wzdęty brzuch, przekrwione boki, biały nalot  (Przeczytany 1832 razy)
manda
Nowy
*

« : Maj 07, 2007, 01:43:51 »

Proszę o pomoc

Jeden z moich zbrojników od 2 dni wykazuje dziwne objawy: Ma bardzo wzdęty brzuch. przekrwione boki z takimi jakby małymi rankami i białym nalotem. Jest bardzo mało aktywny i prawie cały czas siedzi w grocie, ale na jedzenie wypływa.
Tydzień temu podmieniałam wodę i czyściłam filtr.
Mam akwarium 200l, a w nim 4 zbrojniki (oprócz oczywiście innych ryb), nie wkładałam nic nowego do akwarium, pokarm ten sam od dłuższego czasu, inne zbrojniki narazie ok.
Mam zbrojniki już parę lat i po raz pierwszy któryś na coś choruje - do tej pory wszystkie były okazami zdrowia.

Będę wdzięczna za każda radę, bo zupełnie nie wiem co to może być i co robić żeby biednej rybce jakos pomóc.
Patryk.ruda
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Maj 07, 2007, 15:42:33 »

dobrze by było żebyś napisała parametry wody bo tak to nikt nie będzie wróżył. obsada też by sie przydała. jaki pokarm i jakie preparaty stosujesz.
pozdrawiam

skoti
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Maj 07, 2007, 15:56:38 »

moze ma problemy z ukladem pokarmowym wiec zrob mmu glodowka a tem bialy nalot to moze byc ospa jaka masz temperature  no i czym karmisz swoje zbrojniki bo wzdety brzuch moze oznaczac zla diete  Powodzenia
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: