Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: dojrzewanie akwarium  (Przeczytany 5624 razy)
słoneczko2
Nowy
*

« : Maj 16, 2007, 20:01:10 »

Witam .Dostałam od znajomego używane akwarium , razem z filtrem . Resztę sprzętu muszę dokupić nowe . W związku z tym mam pytanie , czy skoro akwarium i filtr były używane to muszę czekać zanim wpuszczę rybki . Przy okazji może ktoś mi powie ilu litrowe jest akwarium o wymiarach 70/40/35 . Z góry dziękuję za odpowiedź
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2007, 20:29:41 »

Jeśli filtr był poza wodą dłużej niż godzinę, był wysuszony lub był płukany w wodzie wodociągowej musisz odczekać 2 tygodnie bo bakterie w filtrze dawno są w bakteryjnym niebie.
Akwarium o takich wymiarach ma pojemność 98 l.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2007, 20:34:44 »

to akwa ma ok 98 litrow

i tak, jak zalejesz to powinienes odczekac. To chodzi bardziej o dojzewanie tego co masz w akwa, a nie samego szkla.

Najlepiej zalac woda, ktora odstala z 1-2 dni, ale jak nie masz mozliwosci odstawic wody w jakis kubelkach to zalej akwa, wlacz filtr i grzalke. Postaraj sie podniesc wode do optymalnej temperatury. Jesli bedziesz trzymac zwykle rybki to cos ok 25-27 stopni.

Postaraj sie kupic jakis biostarter i ewentualnie uzdatniacz wody. (Uzdatniacz najpierw - np. SERA Aquatan) Najpierw wlej ten uzdatniacz, tyle, ile jest napisane na opakowaniu, poczekaj z godzine, dwie i wlej biostarter (np. SERA NITRIVEC). Dobrze by bylo teraz odczekac tak z tydzien, ale jak jakies zwykle rybki wpuscisz po 2-3 dniach to pewnie tez bedzie ok.

Zaraz bedzie ktos pisal, ze uzdatniacze sa niepotrzebne a akwa musi odstac samo bez biostartera 20 dni, ale Ty i tak pewnie nie bedziesz chcial(a) czekac...
A uzdatniacz moze i mozna sobie darowac, ja tam uzywalem zawsze, zanim sobie nie zainstalowalem filtrow weglowych i osmozy i zawsze bylo wszystko OK. Takie firmy jak Sera czy JBL raczej bzdetow nie podukuja.

No i potem filtra juz nigdy nie wolno wylaczac.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 08:57:26 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2007, 20:45:35 »

jak jakies zwykle rybki wpuscisz po 2-3 dniach to pewnie tez bedzie ok.

Oswald, przez Takie posty ludzie wpuszczają do akwariów ryby po 2 dniach a potem maja problemy z ospami, pleśniawkami i innym badziewiem. Chemia taka jak biostartery i uzdatniacze jest owszem przydatna ale często przeceniamy jej działanie i dajemy się wciągnąć w marketingowe zapewnienia producentów o ich cudownym działaniu.

Słoneczko2 - jeśli nie chcesz mieć problemów z akwarium - najpierw naucz się cierpliwości, dużo czytaj, daj grubo podłoża, zalej akwarium, posadź bardzo dużą ilość łatwych roślin, odpal filtr i grzałkę i w spokoju poczekaj te 2-3 tygodnie. Unikniesz w ten sposób problemów z którymi będziesz się męczyć przez następne kilka miesięcy. Wiem, że ta droga nie jest łatwa ale w przyszłości zaoszczędzi Ci to sporo pracy i widoku umierających czy chorujących rybek.

Pozdrawiam,
Emi

słoneczko2
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2007, 21:03:06 »

Wiem o tym że trzeba odczekać swoje , jestem już nauczona doświadczeniem przy pierwszym akwarium , wstyd się przyznać ile rybek uśmierciłam . Nie byłam tylko pewna jak to jest z tymi już używanymi filtrami , myślałam że dojrzewać musi tylko nowe (ze sklepu ). A czy mogłabym włożyć filtr ze swojego starego akwa (jest to filtr z wkładem węglowym ), czy to skróci proces dojrzewania ?
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 16, 2007, 21:45:29 »

Możesz, na pewno skroci to okres uzdatniania wody. Niemniej jednak i tak musisz poczekac jakies 3 - 4 dni. Zalezy jakie ryby chcesz tam wpuscic.  Wink
słoneczko2
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2007, 22:17:46 »

Na początek 2 molki i dwa mieczyki i zbrojnika niebieskiego . Szkoda mi ich bo teraz męczą się w akwa 54.l , a potem zobaczę co dalej . Mogę czekać nawet miesiąc jeśli trzeba tylko szkoda mi tych rybek , a przy okazji przeprowadzki , zrobiłabym generalny porządek w starym akwarium , bo już jest straszny syf . Jeszcze jedno pytanie : czy jeśli zabiorę ten filtr zewnętrzny i zostawię w starym zwykły filtr wewnętrzny (nie wiem jakiego producenta jest , ale na pewno do akwa max . 60 l. ) czy mi wystarczy?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2007, 10:12:08 »

Możesz, na pewno skroci to okres uzdatniania wody. Niemniej jednak i tak musisz poczekac jakies 3 - 4 dni.
Nie mniej musisz poczekac z 2 tygodnie. Tak będzie najpewniej. Jeśli masz filtr który chodzi w drugim akwa i możesz go przełożyć to tak zrób. Ale 4 dni to zdecydowanie za krótko.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2007, 10:17:12 »

Możesz nowy filtr wsadzić do starego akwarium obok tego starego filtra i włączyć do sieci. Jeśli będzie chodził parę dni w starej wodzie z akwarium to dojrzeje. Jak masz możliwość to przełóż również część starego podłoża z tzw "syfkiem" na spód nowego akwarium. Potem dołóż na górę nowego żwirku. Jak będziesz zalewać nowe akwa, przelej część wody ze starego akwarium (tak z 20 l), dopełnij odstaną kranówką i przełóż ten nowy filtr. Jak wszystko będzie ok to ryby możesz wpuścić tam po paru dniach. Bakterie zawarte  w starym podłożu, starej wodzei i na nowym filtrze, który będzie chodził w starym akwarium powinny szybko się namnożyć.

Jeśli akwarium ma 54 l a filtr jest do max 60 to powinien wystarczyc o ile nie będzie przerybienia.

Pozdrawiam,
Emi

słoneczko2
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2007, 11:41:22 »

Jeszcze jedno pytanie odnośnie tego filtra , którego dostałam razem z akwarium . Jest to AQUAEL typ FAN-1 (filtr turbinowy) . Co to za filtr , czy wystarczy on do 98l., czy będę potrzebowała napowietrzacza itp. Nie mam instrukcji do niego i nie wiem naprawdę co to za wynalazek
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Maj 17, 2007, 11:46:52 »

może byc za słaby bo jego górna granica to właśnie 100 litrów proponuję ci kupic jakiś bardziej wydajniejszy np Filtr wewnętrzny JUNIOR BIO(N) 500 firmy aquaszut - ma regulację i był przeze mnie sprawdzany. jeden z najlepszych filtrów wewnętrznych. PS cena około 50 zł. naprawdę warto.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 11:48:37 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
słoneczko2
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Maj 17, 2007, 11:51:24 »

Dziękuję wiedźmin22 . Tak właśnie myślałam
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #12 : Maj 17, 2007, 12:06:34 »

AQUAEL typ FAN-1 Nie mam instrukcji do niego i nie wiem naprawdę co to za wynalazek

Tu znajdziesz instrukcje jako PDF (Fan 1 plus):
https://sklep.aquael.pl/wcsstore/AquaelB2C/upload/Grafika/Instrukcje/03068_03071.pdf

PS filtr jest troche maly do 98 litrow. Oczywiscie wszystko zalezy od zabrudzen, jake beda powstawac, ale imho filtr moze miec spokojnie 2 do 3 raz wieksza wydajnosc do tego akwa.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 17, 2007, 16:46:01 »

JUNIOR BIO(N) 500 firmy aquaszut

Nie polecam, przy większej obsadzie (zwłaszcza przy żyworódkach i zbrojnikach) i dojrzałym akwarium filtr trzeba czyścić co tydzień bo strasznie spada wydajność.  Jeśli zamierzasz trzymać rybki takie jak żyworódki, zbrojniki czy sumy ten filtr będzie przymaławy. No chyba, ze nie przeszkadza Ci cotygodniowe czyszczenie.

Pomyśl może nad jakimś małym kubełkiem jeśli masz kasę.

Pozdrawiam,
Emi

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2007, 09:11:04 »

JUNIOR BIO(N) 500 firmy aquaszut

Nie polecam, przy większej obsadzie (...) ten filtr będzie przymaławy

Oj Emi chyba ci się coś pokręciło. Ten filtr akurat jest jeszcze troszkę większy od naszego aquaszuta. Filtr ten w 54 litrach zrobi przecież pralkę. Jest zdecydowanie za duży. 54 l, a producent zaleca od 100-200l ...
Chyba troszkę Wiedzmin przesadziles z tym filtrem.
IMHO za mocny do takiego akwa, w dodatku nie wiem czy się zmieści.
Zerknijcie sobie tutaj:
http://www.aquaszut.pl/?kat=186&gr=207&prod=220
Do takiego akwa lepszy będzie chyba Junior (N) 500 -> http://www.aquaszut.pl/?kat=186&gr=207&prod=218

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: