Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Ankieta
Pytanie: ile razy popełniliście błąd który was kosztował utratą części obsady, utrata pieniędzy (również jeśli chodzi o zakup roślin, złą doradę sprzedawcy, złe warunki w akwarium itp)
ani razu - 0 (0%)
raz - 5 (15.2%)
1 - 2 razy - 14 (42.4%)
3 - 5 razy - 9 (27.3%)
więcej od 5 - 5 (15.2%)
Głosów w sumie: 31

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: ankieta  (Przeczytany 3405 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« : Maj 19, 2007, 12:20:26 »

temat chyba niezbyt miły ale to zobrazuje stan naszej akwarystyki i może nie tylko błędy popełnione z naszej niewiedzy ale też komercjalizacji tego pięknego ale również trudnego hobby.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2007, 12:33:39 »

Ja raz kupiłam błotne roślinki i na początku mojej "kariery" bardzo zaniedbałam baniak  Wściekły

Pozdrawiam, Magda.
wojtas239
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2007, 12:49:40 »

No ja pamiętam ja poszłem do akwarystycznego i nakupywałem ryb za 70zł niemiałem wtedy pojęcia o akwarystyce jedną z ryb był welonek o taki http://www.calacademy.org/science_now/images/goldfish1.jpg  i mieszkał w 60l akwarium z molinezjami mieczykami neonami skalarami bojownikiem i wieloma innymi rybami oczywiscie pani z zoologicznego powiedziała, że wszystkie ryby mogą ze sobą żyć. Po wpuszczeniu ryb do akwarium welon został zabity po 6 godzinach   Cry  aha jeszcze o tym zapomniałem chyba żadna ryba z zakupionych nieprzeżyła roku  Angry  ale pamietam słowa pami ze sklepy "te rybki sa spokojne i w takim akwarium jakie masz to będzie sie im dobrze żyło"   Wściekły
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 12:54:33 wysłane przez wojtas239 » Zapisane
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2007, 17:11:10 »

ja nie mogę do dziś odżałować tego że oddałam mojego pierwszego glonojada - gdybym wtedy wiedziała jak zaradzić jego agresji, nie zrobiłabym tego.

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
matka siedzi z tyłu
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2007, 20:39:55 »

Moje pierwsze akwarium założyłam z pogwałceniem wszystkich możliwych zasad.

Nasypałam żwirku, wlałam wodę, wsadziłam rośliny i wpuściłam rybkę Embarrassed

ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2007, 22:55:51 »

Wiesz moje pierwsze akwarium to był bojownik w kuli z kolorwym żwirkiem i sztuczną roślinką. Oczywiście już dalej nie mówiąc, bo chyba w życiu sobie tego nie wybacze!! Aż mi wstyd do dziś  Embarrassed Embarrassed Embarrassed

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2007, 00:51:15 »

ja kupilem chyba 5 roslin bagiennych (Tatarak ito) a jednego grammeniusa (czy jak mu tam) nawet 2 razy, choc po pierwszym razie juz wiedzialem, ze jest na czarnej liscie

ale to tylko bledy bazujace na moim dzialaniu, bo nie chce juz poraz 100ny wspominac o filtrze Aquaszut Aquasystem 2, ktorego mi pewien idiota w zoologu polecil i mi 4 skalary do 112L sprzedal, i jednego plecostomusa i jeszcze by mi ze 4 pielegnice papuzie wcisnal, ale powiedzialem, ze sie zastanowie.
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2007, 09:35:34 wysłane przez Oswald » Zapisane

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2007, 07:07:10 »

U mnie w pierwszym akwarium był totalny chaos...nic a nic nie znałem się na akwarystyce,liczyłem na mądrości pana sprzedawcy(internetu wtedy jeszcze nie miałem).Pan sprzedawca w sklepie trzymał mnie chyba z godzinę Grin...wyszłem szczęśliwszy pozbywając się ok. 200zł. ale za to miałem reklamówkę pełną nowego sprzętu no i oczywiście nowych pociech.Jak się na pewno domyślacie rybki były różniaste i kolorowe hmm jaki ja byłem szczęśliwy(przynajmniej na jakiś czas) Wink .
Po pewnym czasie rybki zaczęły się nawzajem wcinać i po kolei zdychać...myślałem że sobie wszystkie włosy na głowie wyrwę,po każdym poranku wyławiałem jakiegoś biedaka...
I tak moja przygoda z wodnym światem się skończyła na prawie rok a w baniaczek 200l. wylądował malusi chomiczek dżungalski(był w niebo wzięty Good !).Cały czas myślałem że po prostu się nie nadaje do akwarystycznego świata...aż w końcu założyłem neta i pomalutku się dowiadywałem co ja wyprawiałem.Powróciłem do rybek no i odnowa się uczę z netem i z Wami...no z Wami było różnie...ciężki był początek miałem parę razy chęć dzięki różnym wypowiedzią skasować konto,ale jest tu pare osób które naprawdę doceniam za ich wiedzę i chęć niesienia pomocy i właśnie dlatego jestem z Wami dalej...
Pozdrawiam papa

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2007, 14:47:31 »

ja tylko raz zrobiłem błąd. kupiłem dracenę i mi zgniła w baniaku i przez noc syf się taki zrobił że całą robotę trzebabyło od nowa zaczynac :/ człowek uczy się na błędach (najlepiej byłyby się uczyc na cudzych błędach) ale chyba nie ma akwarysty który niepopełniłby chociaż jednego błędu...
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2007, 14:49:54 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2007, 19:33:21 »

Na bank nie ma, najlepiej jest się uczyć na błędach, ale najgorsze jest to, że nie tylko my przy tym cierpimy, ale i nasze rybcie Sad

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
czarek
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Maj 20, 2007, 20:23:23 »

ja oczywiście kupiłem akwarium, natychmiast wlałem wodę z kranu i wpuściłem rybki,( dwie brzanki sumatrzańskie i dwie parki gupików) efekt oczywiście był taki że brzanki poobgryzały gupikom ogony, a po tygodniu miałem totalne glonarium.
TomajX
Stały użytkownik

Poznań

« Odpowiedz #11 : Maj 20, 2007, 20:53:50 »

Moje pierwsze "akwarium" to byla kula ok 15L bez filtra ani napowietrzacza o grzałce juz nie wspominając a wnim niebiesko-pomarańczowy żwirek, zameczek ,2 welony,2 zbrojniki,2 neonki co za poruta ,aż plakac sie chce Embarrassed Embarrassed Embarrassed

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: