wiedzmin22
|
 |
« : Maj 19, 2007, 12:20:26 » |
|
temat chyba niezbyt miły ale to zobrazuje stan naszej akwarystyki i może nie tylko błędy popełnione z naszej niewiedzy ale też komercjalizacji tego pięknego ale również trudnego hobby.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 19, 2007, 12:33:39 » |
|
Ja raz kupiłam błotne roślinki i na początku mojej "kariery" bardzo zaniedbałam baniak 
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda. 
|
|
|
wojtas239
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 19, 2007, 12:49:40 » |
|
No ja pamiętam ja poszłem do akwarystycznego i nakupywałem ryb za 70zł niemiałem wtedy pojęcia o akwarystyce jedną z ryb był welonek o taki http://www.calacademy.org/science_now/images/goldfish1.jpg i mieszkał w 60l akwarium z molinezjami mieczykami neonami skalarami bojownikiem i wieloma innymi rybami oczywiscie pani z zoologicznego powiedziała, że wszystkie ryby mogą ze sobą żyć. Po wpuszczeniu ryb do akwarium welon został zabity po 6 godzinach  aha jeszcze o tym zapomniałem chyba żadna ryba z zakupionych nieprzeżyła roku  ale pamietam słowa pami ze sklepy "te rybki sa spokojne i w takim akwarium jakie masz to będzie sie im dobrze żyło" 
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 19, 2007, 12:54:33 wysłane przez wojtas239 »
|
|
|
|
|
zimbabwe
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 19, 2007, 17:11:10 » |
|
ja nie mogę do dziś odżałować tego że oddałam mojego pierwszego glonojada - gdybym wtedy wiedziała jak zaradzić jego agresji, nie zrobiłabym tego.
|
|
|
|
Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
|
|
|
matka siedzi z tyłu
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 19, 2007, 20:39:55 » |
|
Moje pierwsze akwarium założyłam z pogwałceniem wszystkich możliwych zasad. Nasypałam żwirku, wlałam wodę, wsadziłam rośliny i wpuściłam rybkę
|
|
|
|
ʎɐqǝ uo pɹɐoqʎǝʞ ɐ ʎnq ı ǝɯıʇ ʇsɐן ǝɥʇ sı sıɥʇ
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2007, 22:55:51 » |
|
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
Oswald
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2007, 00:51:15 » |
|
ja kupilem chyba 5 roslin bagiennych (Tatarak ito) a jednego grammeniusa (czy jak mu tam) nawet 2 razy, choc po pierwszym razie juz wiedzialem, ze jest na czarnej liscie
ale to tylko bledy bazujace na moim dzialaniu, bo nie chce juz poraz 100ny wspominac o filtrze Aquaszut Aquasystem 2, ktorego mi pewien idiota w zoologu polecil i mi 4 skalary do 112L sprzedal, i jednego plecostomusa i jeszcze by mi ze 4 pielegnice papuzie wcisnal, ale powiedzialem, ze sie zastanowie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2007, 09:35:34 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
Tomasz26
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2007, 07:07:10 » |
|
U mnie w pierwszym akwarium był totalny chaos...nic a nic nie znałem się na akwarystyce,liczyłem na mądrości pana sprzedawcy(internetu wtedy jeszcze nie miałem).Pan sprzedawca w sklepie trzymał mnie chyba z godzinę  ...wyszłem szczęśliwszy pozbywając się ok. 200zł. ale za to miałem reklamówkę pełną nowego sprzętu no i oczywiście nowych pociech.Jak się na pewno domyślacie rybki były różniaste i kolorowe hmm jaki ja byłem szczęśliwy(przynajmniej na jakiś czas)  . Po pewnym czasie rybki zaczęły się nawzajem wcinać i po kolei zdychać...myślałem że sobie wszystkie włosy na głowie wyrwę,po każdym poranku wyławiałem jakiegoś biedaka... I tak moja przygoda z wodnym światem się skończyła na prawie rok a w baniaczek 200l. wylądował malusi chomiczek dżungalski(był w niebo wzięty  ).Cały czas myślałem że po prostu się nie nadaje do akwarystycznego świata...aż w końcu założyłem neta i pomalutku się dowiadywałem co ja wyprawiałem.Powróciłem do rybek no i odnowa się uczę z netem i z Wami...no z Wami było różnie...ciężki był początek miałem parę razy chęć dzięki różnym wypowiedzią skasować konto,ale jest tu pare osób które naprawdę doceniam za ich wiedzę i chęć niesienia pomocy i właśnie dlatego jestem z Wami dalej... Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2007, 14:47:31 » |
|
ja tylko raz zrobiłem błąd. kupiłem dracenę i mi zgniła w baniaku i przez noc syf się taki zrobił że całą robotę trzebabyło od nowa zaczynac :/ człowek uczy się na błędach (najlepiej byłyby się uczyc na cudzych błędach) ale chyba nie ma akwarysty który niepopełniłby chociaż jednego błędu...
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 20, 2007, 14:49:54 wysłane przez wiedzmin22 »
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
mihco
Bywalec

Ziom
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2007, 19:33:21 » |
|
Na bank nie ma, najlepiej jest się uczyć na błędach, ale najgorsze jest to, że nie tylko my przy tym cierpimy, ale i nasze rybcie 
|
|
|
|
Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
|
|
|
czarek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 20, 2007, 20:23:23 » |
|
ja oczywiście kupiłem akwarium, natychmiast wlałem wodę z kranu i wpuściłem rybki,( dwie brzanki sumatrzańskie i dwie parki gupików) efekt oczywiście był taki że brzanki poobgryzały gupikom ogony, a po tygodniu miałem totalne glonarium.
|
|
|
|
|
|
|
TomajX
Stały użytkownik

Poznań
|
 |