Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « pomysł na azotany co wy na to?
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  
Autor Wątek: pomysł na azotany co wy na to?  (Przeczytany 14780 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« : Maj 20, 2007, 15:44:41 »

słuchajcie co myslicie o takim rozwiązaniu?

słyszałem podobno że rośliny palludaryjne żrą azotany. a jakby tak zrobic rynienkę z szyby - podobna do doniczki długą np na 50 cm i wysoką na 15 cm (skleic sylikonem i po bokach tej rynienki wyciąc dwa otwory? albo zrobic tą "doniczkę" z pleksi i na gorąco gwoździem zrobic po bokach otwory? chodzi mi to to żeby podłączyc tą "doniczkę" pod filtr zewnętrzny lub jakąś pompę i niech pompuje wodę z akwa do doniczki. a tam będzie drobny żwir i rosliny z palludarium. doniczka niech stoi na pokrywie od akwa - estetycznie wygląda jak się roślinki rozrosną. widziałem kiedyś takie rozwiązanie i podobno żre azotany ( jakiś facet miał zółwie czerwonolice i tak zrobił). wypowiedzcie się

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2007, 18:57:51 »

dosyć często napotkałem się na takie rozwiązania w sieci. nazywa się to przeważnie filtrem hydroponicznym. jako podłoże najlepszy jest chyba keramzyt.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2007, 20:58:50 »

kafarski myslisz że warto? mam jedna wolną pompę atmana więc nie wiem czy warto to zrobic. fajnie wygjądałaby dracena w tym filtrze hydroponicznym - podobno nieźle się rozrasta. warto czy nie warto?

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2007, 22:18:11 »

jesli masz problem to pewnie warto. u mnie azotany spadly strasznie na ponizej 10mg/L odkad sie roslinki dobrze rozrosly.

Myslalem te to cacy, a dzis dostalem od Radka z tego forum priv (dziex Radek!) i byl tam scan z instrukcji wkladu filtracjnego JBL Nitrat Ex, i bylo napisane, ze jesli Azotany spadna na ponizej 10mg/L, to w akwa moze zaczac sie tworzyc trojacy siarkowodor.

Pytanie: Czemu?

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #4 : Maj 21, 2007, 09:05:32 »

co do filtra hydroponicznego to moim zdaniem warto go robić tylko wtedy gdy masz miejsce nad akwarium lub w pobliżu i trochę światła słonecznego w dzień, które by padało na te roślinki. dracena to chyba trochę za duża na taki filtr. w ogóle jeśli miałbym robić taką donicę to o wysokości 5- max 10cm i jakieś małe płożące się rośliny. mój ulubiony sklep sprzedaje nawet takie szklane prostopadłościany do zawieszania na boku akwarium.
myślę że dużo lepiej zawsze wygląda zarośnięty baniak. tak czy inaczej niski poziom nie zwalnia od podmian czystą wodą.
nie wiem natomiast dlaczego niski poziom NO3 ma przyczynić się do powstania siarkowodoru. Diana Walstad pisze poza tym że H2S szybko utlenia się do siarczanów z małą pomocą bakterii i prawdopodobnie w ogóle nie jest toksyczny dla ryb.
nawiasem polecam tę książkę- podobno w necie przewalają się pliki do ściągnięcia w oryginale- można się sporo dowiedzieć o tym co się dzieje na prawdę w akwarium.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Maj 21, 2007, 14:03:09 »

Tak, to dobry sposób. Kolega ma taki filtr zrobiony z plastikowej skrzynki na kwiaty, w niej ma keramzyt i w tym keramzycie posadzone błotne rośliny płożące. Woda tłoczona jest powoli do skrzynki a drugą stroną wylatuje do akwarium. Filtr wykorzystywany jest właśnie w wielkim akwarium dla żółwi i znajduje się nad zbiornikiem. Nawet ładnie to wygląda.

Co do Diany Walstad to również polecam z czystym sercem tą książkę. Pozwala zrozumieć szereg reakcji zachodzących w akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Maj 21, 2007, 14:52:34 »

dajcie namiar tej książki bo kafarski mówiłeś że w necie jest do ściągnięcia. nie mogę znaleźc dzięx z góry pozdro! a co do tego filtra hydroponicznego - wypróbuję zrobię testy i powiem jak zmieniają się parametry wody.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2007, 14:14:26 »

no i chyba wychodzi na to że warto - zrobiłem ten filtr hydroponiczny i się okazuje że po 3 dniach zeżarł mi 10 mg azotanów. miałem wartośc 40 mg na litr w akwa bez obsady (eksperymentalne) i po 3 dniach zmieżyłem wartośc azotanów i wychodziły mi wartości między 28 a 31 (mierzyłem kilkakrotnie) a więc wyliczając średnią z pomiarów wychodzi na to że zeżarł około 10 mg azotanów przez 3 dni. do filtra przesadziłem drceny z doniczek. i okazuje się że opłacalne przedsięwzięcie. teraz podłączę go do akwa zarybionego zobaczymy ja się tam bedzie sprawował.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Maj 24, 2007, 15:15:42 »

dajcie namiar tej książki bo kafarski mówiłeś że w necie jest do ściągnięcia.

http://www.allegro.pl/item198872200_diana_walstad_po_polsku_rosliny_w_akwarium.html

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 24, 2007, 15:33:13 »

hehe Wink

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Maj 24, 2007, 16:19:44 »

moze tez tak byc, ze taki filtr jest tym wydajniejszy, im wiecej jest azotanow w wodzie. Tak jest przynajmniej z biologicznymi filtrami denitryfikujacymi.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 24, 2007, 16:23:50 »

oswaldzie zobaczymy na wodzie zmiejszą zawartością azotanów. w 200 litrach mam 10 mg na litr zobaczymy czy będzie coś się działo albo chociaz czy będzie się ta wartośc utrzymywac na stałym poziomie.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 25, 2007, 18:28:11 »

dajcie namiar tej książki bo kafarski mówiłeś że w necie jest do ściągnięcia.

http://www.allegro.pl/item198872200_diana_walstad_po_polsku_rosliny_w_akwarium.html

można jeszcze tu
http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=7061002
a tu nawet można umówić się na odbiór osobisty w Poznaniu jeśli ktoś tam mieszka, i przeczytać to i owo na ich stronie po polsku w ramach zachęty.
http://www.oriol.pl/oczymto.html
szymonw
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 30, 2007, 12:33:00 »

wiedźmin napisz coswięcej o konstrukcji tego swojego cuda. korzystałeś z jakiegoś gotowego "wzoru"?. jak rozwiazałeś kwestię ewentualnego przelewania się wody w korytku? jak odprowadzasz wodę do baniaka - deszczownią? masz dodatkową redukcjęna wylocie wody z korytka? pochwal się.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 30, 2007, 13:41:11 »

http://www.czerwonolicy.waw.pl/hydroponika.htm
http://www.czerwonolicy.waw.pl/krist4.htm

tutaj masz dwa linki o budowie tego filtra, ja wykożystałem długą i wąską doniczkę keramzyt i pompę atmana (sama głowica) i doniczka stoi na pokrywie, dracena urosła mi 4 cm.
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 13:43:15 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Strony: [1] 2 3 4
  Drukuj  

Skocz do: