Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « czy jest jakaś choroba....
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: czy jest jakaś choroba....  (Przeczytany 2714 razy)
ehro
Zainteresowany
**

« : Maj 21, 2007, 14:57:22 »

Czy jest jakas choroba ktora blokuje wzrost ryb?
Parę miesięcy temu kupiłem 2 skalary i mam pewien problem bo miedzy nimi jest jakieś 2 cm różnicy w wielkości (bez płetw) i jeden w ogolę nie rośnie.

Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 21, 2007, 16:38:47 »

karłowaceją jeśli za małe akwa mają;] ale takie baardzo za małe; p
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 21, 2007, 16:52:51 »

hehe no właśnie tu jest problem bo odrazu w 200 l pływał...;/

Kaczek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Maj 21, 2007, 17:13:37 »

to nie wię ;d
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2007, 00:21:57 »

ja mam 4 skalary i 3 urosly a 1 jest o wiele mniejszy. ale mysle, ze jest zdrowy. juz sie zastanawialem czy to moze samica a reszta to samce albo odwrotnie....
nie wiem, jesli ktos zna odpowiedz to sam sie chetnie dowiem, czemu tak jest.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 22, 2007, 18:49:47 »

a moze maja cos genetycznie pokrecone
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #6 : Maj 22, 2007, 18:52:47 »

Możliwe, że genetyka, przeciez skalary w zoologach też są w małych akwa trzymane, i też niewiadomo ile tam siedziały. Ja mam również skarłowaciałego, ale jest w 100% zdrowy Smiley i bardzo żywy Smiley

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Maj 22, 2007, 19:23:30 »

Tylko sie zastanawiam czy jak skalary już będą większe to czy nie będą tego małego "gnębić" ?;/

mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Maj 22, 2007, 19:36:41 »

Na pewno będą... Wiesz sądzę, że to jka prawo dżungli, jeżeli będzie dużo róznica wielkości to mały nie ma szans

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #9 : Maj 22, 2007, 21:32:01 »

Tylko sie zastanawiam czy jak skalary już będą większe to czy nie będą tego małego "gnębić" ?;/

U mnie wlasnie ten maly gnebi pozostale 3.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Maj 23, 2007, 13:29:32 »

Serio?? Wow zdziwiło mnie to, ciekawe czemu, przecież mogły te trzy mu się odgryźć...

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 23, 2007, 13:56:25 »

jak 3 flegamatyki i jeden mniejszy bojowy to tak jest Wink

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
zimbabwe
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Maj 24, 2007, 14:39:21 »

Hihi, cóż, u mnie raz samiczka mieczyka wykończyła 2 samce, a potem sama zmieniła płeć (jak to bywa u mieczyków).

Najpierw jesteśmy ludźmi - reszta to dodatki.
Luka
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Maj 24, 2007, 16:06:44 »

nie, nie bywa, mieczyki nie zmieniaja plci, ty ty tak tylko sadzisz. Mialesz tzw. ukrytego samca, bez miecza, u mieczykow tak to bywa. Niestety nie znam zadnych dowodow na to, ze mieczyki zmieniaj plec - bardzo sie tym kiedys interesowalem i sporo na ten temat czytalem.

Zmiana plci o ktorej piszesz tzw. prawidlowa zmiana plci musialaby dotyczyc samicy, ktora juz sie kocila a potem zmienila sie w plodnego samca, czyli zdolnego do zaplodnienia innej samicy. Nikt tego nie udowodnil. Ale ze wzgledu na mieszanke genetyczna u mieczykow kupowanych w sklepach zoologicznych (krzyzowki wielopokoleniowe, brak czystosci genetycznej, pomieszanie z platkami i zmienniakami) mozna podjac poglad o "zmianie plci"  poniewaz wizualnie te ryby sie zmieniaja w okresie swojego dorastania ("pozne samce", "ukryte samce"). Ale nie jest to genetyczna (chromosomalna) zmiana plci.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 24, 2007, 16:14:05 »

i tu się mylisz. ja miałem samicę która miała 6 cm długości i wydała na świat sporo miotów. kiedy oddałem samce i zostawiłem samice - ta samica zmieniła płec - oczywiście nie od razu ale po jakimś czasie całkowicie zanikła jej macica i wyrosło gonopodium. też byłem ku temu sceptyczny. do czasu kiedy sam tego nie zaobserwowałem. przy podaniu odpowiedznich hormonów każda ryba jest w stanie zmienic płec. w okresach kiedy brakuje samców samice wydzielają samcze hormony które stymulują rozwój samczych gonad. u niektórych ryb (np zmieniaki mieczyki) płec jest słabo powiązana z genetyką.
« Ostatnia zmiana: Maj 24, 2007, 16:21:12 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: