radku,
pH, CO2 i TWW (niem: KH) sa ze soba scisle zwiazane. Im mniejsza TWW, tym szybciej obnizysz pH.
Mozna w zasadzie powiedziec ze podstawa do zmian parametrow wody jest TWW. Zawartosc CO2 ma swoje granice (dolna i gorna) jesli jest za malo, rosliny slabo rosna, jesli jest za duzo, rybki moga sie podtruc/dusic.
W przyklejonym watku (Podstawowe właściwości chemiczne wody) sa tabele, ktore sluza do wyliczenia zawartosci CO2 na podstawie pH i TWW. (
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.msg69473.html#msg69473 - Znajdziez je tez na
www.dennerle.de)
Na podstawie tej tabeli nie tylko mozesz wyliczyc zaw. CO2, ale mozesz tez odczytac jaka potrzebujesz TWW aby uzyskac takie pH jakie chcesz miec (dodajac CO2)
Przyklad:
Jesli chcesz miec pH = 7°, to widzisz,ze zaw CO2 w zielonym zakresie jest pomiedzy 16 a 35 mg/L. Aby takie pH uzyskac, woda powinna miec TWW miedzy 5 a 11° d KH, a potem dopiero patrz, ile CO2 dodac, aby tawartosc byla miedzy 16 a 35 mg. Jesli znasz TWW, to wystarczy test na pH, aby znac CO2 (Filtracja przaz torf itp troche zaklamuja wyniki tej tabeli, ale mimo to mozna sie tego trzymac)
inaczej:
jesli chcesz obnizyc pH przy zbyt wysokiej TWW, musial byc dodac tyle CO2, ze zadna ryba by nie przezyla.
przy b. niskiej TWW wystarczy minimalna zaw. CO2 aby zrobic z wody kwas weglowy albo przynajmniej obnizyc pH np. do 4-5°
TWW mozesz obnizyc przez dodawanie wody zdemineralizowanej (np filtrem RO) albo dodajac kwasu solnego do wody, ktora chcesz wlac do akwa. To drugie jest jednak metoda dla b. doswiadzonych chemikow/akwarystow. (innych metod nie polecam)
Jako ze kumasz niemiecki polecam ci moja osobista Biblie:
http://www.deters-ing.deo zmiekczaniu:
http://www.deters-ing.de/Wasser/Aufbereitung.htmo obnizaniu pH:
http://www.deters-ing.de/Wasser/ph.htm