hehe... jak mi napisales, ze Ci pewnie zazdroszcze tego akwa, to sobie pomyslalem "poczekaj... to zobaczysz"
Ja sie tylko 1 raz przymierzylem do podmiany 100L w 375ce. Potem mnie caly weekend plecy bolaly. Rozwiazalem to tak, ze robie co ok 2 dni podmiany po 40L. Mam takie wiaderko 20L i 2 razy je napelniam, jednoczesnie odmulajac dno. Bardzo fajnie to pasuje, bo na noc daje zbrojnikom cukinie a rano mam cale dno w zielonych kupkach. Wiec zciagam wszystko do wiaderka.
W piwnicy mam filtr RO i 2 baniaki po ok 60L (z allegro po 12zl). Tam przygotowuje mieszanke 2/3 Ro i 1/3 kranowka. Kranowka ma u mnie TWO 21°, wiec taka mieszanka ma ok 7° gH.
Akurat mam na tyle sily, aby taki baniaczek 40L podniesc i wlac zawartosc do akwa. Leje prosto na ten wielki korzen i w 10 minut jest cala podmiana gotowa.
Dodatkowa zaleta takiej podmiany jest to, ze w zimie nie musze podgrzewac wody przed podmiana, bo temperatura spada tylko o 1-2 °C. (kranowka ma 12°C). A w lecie daje to dodatkowe ochlodzenie (w akwa chwilowo dochodzi mi do 30°). No i takie male podmianki nie stresuja zbytnio rybek i roslin. - Dla nich to jak tyly maly opad deszczu w naturze.
Co do zbijania pH to najwazniesze, co trzeba widziec, to to, ze pH, TWW i CO2 sa ze soba scisle zwiazane. Ale to juz pisalem w niniejszym watku (ok 4. post:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10287.msg82428.html#msg82428)
... i jak tam pisalem: podstawa do regulacji parametrow jest TWW. A ta mozesz zmniejszyc najlepiej filtrem RO. Jest jeszcze kationit albo kwas solny, ale z tym nie mam doswiadczenia.
Innymi slowy najwazniejsza jest ta tabelka o CO2. Tam mozesz dokladnie odczytac, jaka musisz miec najpierw TWW, aby osiagnac takie pH, jakie chcesz, przez dodawanie CO2.
Komputer jest fajna sprawa, ale jesli bedziesz mial zbyt wysokie TWW i nastawisz np. na pH=6, to wpusci Ci on tyle CO2, ze rybki sie zagazuja. W dobrych komputerach jak np. Dennerle wbija sie dla tego tylko wartosc TWW, jaka ma woda, a komputer sam ustawia odpowiednie pH i dawke CO2.
Torf i korzenie itp, nie sa zle, ale one imho raczej stabilizuja parametry i cala biologie w akwa, obnizanie pH jest nieznaczne a moze nawet spowodowane zaklamywaniem testow.
Nawozy Tropica, z tego co widzialem... buteleczka 250ml = 56 PLN
.
Ale zobacze, jak mi sie skonczy PG to moze wyprobuje.
Ja daje narazie CO2 z bimbrowni, ale juz mnie to denerwuje i wychodzi powoli drozej niz butla, ale mam chwilowo tyle innych wydatkow, ze troche mi zal jeszcze wiecej kasy w akwa ladowac. Na razie mam taki trwaly test na pH firmy JBL na szybie. Nie jest to az takie zle. Jak odczyn robi sie niebieskawy, to trza zmienic zacier.