Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Co2 i pH  (Przeczytany 6269 razy)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 26, 2007, 14:39:59 »

podaję ci wzór do obliczania:

x = a(b - c) podzielic przez b - 1    przy czym

x - ilośc wody RO którątrzeba dolac aby otrzymac żądaną twardośc
a - pojemnośc akwarium (sama woda)
b - twardośc wody przed zmiękczeniem
c - żądana twardośc wody

czyli tak u ciebie:

a = 200 l
b = 33 stopnie niemieckie
c = 10 stopni niemieckich

podstawiamy do wzoru:

x = 200 (33 - 10) podzielic przez 33 - 1

x = 200 razy 23 podzielic przez 32

x = 143, 75

potrzebujesz jeszcze 143 litry wody z RO.

ktokolwiek kto nie zna tego wzoru niech go sobie zapisze.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Radek-79
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 26, 2007, 14:46:08 »

Czesc Bardzo Dziekuje wiedzmin22 POZDRAWIAM

GG 9045100
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #17 : Maj 26, 2007, 19:40:07 »

Czesc mam pytanie wlalem 50L wody z filtra ro do akwa 200L i z 48°GH spadlem na 33°GH, czy jest gdzies jakis kalkulator przez ktory sie dowiem ile musze wlac wody z osmosy by spasc na 10°GH.

http://www.dennerle.de/Osmoseberechnung.asp

polkie objasnienia i wiele innych kalkulatorow:
http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.msg69473.html#msg69473

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #18 : Maj 30, 2007, 08:14:34 »

Ło matko, im więcej czytam tym głupszy jestem, słuchajcie też mam problem z PH, przygotowuję się do startu akwa giganta (650 l) i mocno eksperymentuję w posiadanej obecnie 114 nad próbami zbicia PH z poziomu 7,6, potrzebuję zejść na jakieś 6,5, próbowałem naturalnie: torf, kożenie, ale zmiany są tak niezauważalne, że wręcz bez znaczenia, filtr RO odpada nie widzę możliwości fizycznej przygotowania odpowiedniej ilości wody do podmianki - chyba musiałbym basen mieć na dachu, pozostaje CO2, ale tu Wiedżmin pisze, poziom PH przy regulacji CO2 jest mało stabilny, cóż zatem? przyznam, że nie jestem jakoś mocno ograniczony finansami i mógłbym sterowanie powierzyć zespołowi mikroprocesoroewmu może Sera? Czy to zabezpieczy moje potrzeby? CO2 rozprowadzane będzie filtrem podżwirowym tłoczącym Kafarski Koncept.
No i co dalej?, bo to dopiero początek, potrzebuję kilka odpowiedzi od praktyków: czym dodatkowo nawozić, ale konretnie jaki produkt, co Wam się się konkretnie sprawdza? w jakich cyklach to podawać?
Jak ustawić nawożenie CO2, zakładam że tylko w dzień, ale czy przez cały?, co z napowietrzaniem? Nie ma sensu  uruchamiać równolegle z podawaniem CO2, więc co tylko w nocy, gdy rośliny nie używają fotosyntezy? Co z glonami nie zaroją się aby jak głupie? Oswald przechodziłeś ostatni przez to po koleii, opisz może jak to dokładnie wyglądało w Twoim wypadku, oczywiście wszystkie inne sugestje też mile widziane.

Pozdrawiam

kafarski
Gość
« Odpowiedz #19 : Maj 30, 2007, 08:56:55 »

witaj. przy pomocy CO2 łatwo jest zejść z 7.(coś tam) na 6.5 , tylko że dla roślin lepsze jest pH 7. dobrze jest też mieć ustabilizowane tww (albo kH) na poziomie 4-6 lub więcej. w takim zakresie jest ono najbardziej optymalne dla wzrostu roślin. jeśli będziesz miał sterownik do nawożenia CO2 to pH będzie stabilne przez całą dobę. bez sterownika z elektrodą można łatwo przekroczyć dawkę i potruć ryby. gaz można podawać całą dobę - w nocy więcej CO2 jest uwalniane przez rośliny ale nie jest to tak niebezpieczne jak deficyt tlenu, który rośliny też pobierają w nocy. napowietrzanie w nocy jest więc nieodzowne, choć przy dobrym wzroście roślin nasycenie tlenem może wystarczyć do rana. wszystko jest jednak względne- ilość roślin, nawożenie, ilość ryb.
jako sterownik u mnie sprawdza się Lajon 112 , teraz kupiłbym model z miernikiem temperatury  Wink - ale zawsze mądry Polak... nie chodzi o cenę sprzętu a raczej o najważniejszy element - elektrodę. niestety muszę powiedzieć że firmowe i ta standardowa dodawana do lajona są co najmniej ''słabe''. mam teraz profesjonalną elektrodę Elmetron i jej obsługa jest zaskakująco prosta - kalibracja w ciągu kilku minut, co miesiąc-dwa i przy tym odchyły są na poziomie 0.01 więc praktycznie żadne.
co do glonów to sam zacząłem używać wody z filtra RO (takiego za 199 zł) z dodatkiem minerałów Dennerle osmose+ i glony są naprawdę w odwrocie nawet na nasłonecznionej przedniej szybie. jeśli boisz się dużych podmian możesz robić mniejsze dwa trzy razy w tygodniu.
co do nawozów to polecam Tropica aquacare (dawniej Master Grow) krajowe nawozy trochę mnie zawiodły. może być ci potrzebny KH2PO4 -nie wiem jaką masz wodę w kranie i czy zawiera fosfor.
do tego przydadzą sie testy na Fe, PO4, tww i ew NO3 choć przy roślinach nie będzie ci często potrzebny.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #20 : Maj 30, 2007, 09:42:56 »

hehe... jak mi napisales, ze Ci pewnie zazdroszcze tego akwa, to sobie pomyslalem "poczekaj... to zobaczysz"  Wink

Ja sie tylko 1 raz przymierzylem do podmiany 100L w 375ce. Potem mnie caly weekend plecy bolaly. Rozwiazalem to tak, ze robie co ok 2 dni podmiany po 40L. Mam takie wiaderko 20L i 2 razy je napelniam, jednoczesnie odmulajac dno. Bardzo fajnie to pasuje, bo na noc daje zbrojnikom cukinie a rano mam cale dno w zielonych kupkach. Wiec zciagam wszystko do wiaderka.

W piwnicy mam filtr RO i 2 baniaki po ok 60L (z allegro po 12zl). Tam przygotowuje mieszanke 2/3 Ro i 1/3 kranowka. Kranowka ma u mnie TWO 21°, wiec taka mieszanka ma ok 7° gH.
Akurat mam na tyle sily, aby taki baniaczek 40L podniesc i wlac zawartosc do akwa. Leje prosto na ten wielki korzen i w 10 minut jest cala podmiana gotowa.

Dodatkowa zaleta takiej podmiany jest to, ze w zimie nie musze podgrzewac wody przed podmiana, bo temperatura spada tylko o 1-2 °C. (kranowka ma 12°C). A w lecie daje to dodatkowe ochlodzenie (w akwa chwilowo dochodzi mi do 30°). No i takie male podmianki nie stresuja zbytnio rybek i roslin. - Dla nich to jak tyly maly opad deszczu w naturze.

Co do zbijania pH to najwazniesze, co trzeba widziec, to to, ze pH, TWW i CO2 sa ze soba scisle zwiazane. Ale to juz pisalem w niniejszym watku (ok 4. post: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10287.msg82428.html#msg82428)

... i jak tam pisalem: podstawa do regulacji parametrow jest TWW. A ta mozesz zmniejszyc najlepiej filtrem RO. Jest jeszcze kationit albo kwas solny, ale z tym nie mam doswiadczenia.

Innymi slowy najwazniejsza jest ta tabelka o CO2. Tam mozesz dokladnie odczytac, jaka musisz miec najpierw TWW, aby osiagnac takie pH, jakie chcesz, przez dodawanie CO2.

Komputer jest fajna sprawa, ale jesli bedziesz mial zbyt wysokie TWW i nastawisz np. na pH=6, to wpusci Ci on tyle CO2, ze rybki sie zagazuja. W dobrych komputerach jak np. Dennerle wbija sie dla tego tylko wartosc TWW, jaka ma woda, a komputer sam ustawia odpowiednie pH i dawke CO2.

Torf i korzenie itp, nie sa zle, ale one imho raczej stabilizuja parametry i cala biologie w akwa, obnizanie pH jest nieznaczne a moze nawet spowodowane zaklamywaniem testow.

Nawozy Tropica, z tego co widzialem... buteleczka 250ml = 56 PLN  Cheesy.
Ale zobacze, jak mi sie skonczy PG to moze wyprobuje.

Ja daje narazie CO2 z bimbrowni, ale juz mnie to denerwuje i wychodzi powoli drozej niz butla, ale mam chwilowo tyle innych wydatkow, ze troche mi zal jeszcze wiecej kasy w akwa ladowac. Na razie mam taki trwaly test na pH firmy JBL na szybie. Nie jest to az takie zle. Jak odczyn robi sie niebieskawy, to trza zmienic zacier.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Czerwiec 03, 2007, 19:55:51 »

Dobra, kupiłem sterownik Sery - Seramic, fajna maszynka, prosta w obsłudze, kalibracja elektrody dziecinnie prosta, TWW mam ustabilizowane na poziomie 4, chyba łatwo powinno mi się udać osiągnąc PH na poziomie 6,6 - 6,8 (jeżeli dobrze odczytałem Oswaldowską tabelkę). Teraz tylko nie wiem w którym miejscu na wylocie wody z filtra (kubła) wpiąć kabel podający CO2 (będzie rozprowadzane filtrm podżwirowym), wydaje się,że lepiej będzie zrobić to już w samym akwarium pod poziomem wody niż w szafce pod akwarium, bo mniejsza grożba że  ewentualne nieszczelności w instalacji spowodują "spuszczenie wody" z akwa, szczególnie, że muszę mocno pogłówkować nad redukcjami połączeniowymi, bo rura i trójniki do wody mają 16 mm, a węże od CO2 4 mm, Oswald, Kafarski, jak to macie u siebie rozwiązane? zapodajcie jakiś opis i może fotki. Hm... a może podawać CO2 do wlotu filtra?

Pozdrawiam.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 03, 2007, 22:20:14 »

możesz podawać CO2 do wlotu filtra ale przy twojej wielkości akwarium nie jest to konieczne - moje rurki rozprowadzają tak na oko do 5 bąbli na sekundę. jeśli możesz to zrób dziurkę 3-3.5mm jak najniżej - blisko żwirku albo nawet w nim - w rurce wlotowej do podżwirówki. ja podłączyłem rurkę przez łącznik eheima do napowietrzania, ale w miarę sztywny wężyk dobrze wsadzony do przyciasnej dziurki tez powinien być dobry. chętnie zrobiłbym zdjęcie ale Vallisneria g. strasznie zarosła ten obszar. teraz do rzeczy - dlaczego ci tak radzę  Wink - gdy komputer załączy ci podawanie gazu gaz może wystrzelić w ten wężyk i będzie słychać nieprzyjemny bulgot a nawet może ci to utrudnić regulację ilości gazu. im jest głębiej ujście tym większy opór musi pokonać gaz i bardzo hamuje dzięki temu. do zestawu musisz mieć jeszcze zaworek zwrotny - zabezpieczy cię przed powrotem wody do elektrozaworu.
King
Stały użytkownik

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 04, 2007, 09:44:09 »

Dzięki,

zawory zwrotne mam 2, 1. za 2., bo podobno jak woda się cofnie zo zaworu to może on nie spełniać póżniej dobrze swojej funkcji 9zakamienienie, czy zanieczyszczenie membrany, nie wiem), więc na wszelki wypadek zabezpieczenie zdublowałem.

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: