Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #105 : Czerwiec 22, 2007, 18:56:32 » |
|
dzięki za porady tak myślałam, żeby małe pandy wpuścić jako pierwsze (po 4 sztuki co tydzień), potem po kolejnym tygodniu samce bojownika/prętnika, potem samice a razbory na samym końcu (tydzień po samicach bojownika/prętnika). Może tak być czy lepiej jeszcze rozciągnąć lokatorów w czasie?
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #106 : Czerwiec 22, 2007, 18:58:55 » |
|
może tak byc.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #107 : Czerwiec 22, 2007, 18:59:09 » |
|
Może być
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #108 : Czerwiec 22, 2007, 19:57:01 » |
|
No to git! Mam swoją obsadę!!! Ale jeszcze tyle czekania i miliony pytań przede mną i przed Wami miłego weekendu
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #109 : Lipiec 03, 2007, 20:12:30 » |
|
Łamiąc regulamin drugi raz i mam nadzieję, że ostatni Proszę o wybaczenie mam pytanie. czy do mojej obsady nie potrzebuję tzw. ekipy czyszczącej? Co najbardziej pasuje do razbor, prętników i kirysków? Zbrojnik? Otoski? Kosiarki? I czy zamiast dwóch haremów bojownika i prętnika nie lepiej np. harem prętnika karłowatego i harem prętnika trójbarwnego? Naczytałam się o bojownikach i wydaje mi się, że nie dam sobie z nimi rady.
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #110 : Lipiec 04, 2007, 08:41:00 » |
|
Najlepsza ekipa czyszcząca to krewetki bo chyba Ci o glony chodzi? Też Azja więc do prętników i razbor będą pasować Z bojownikami na pewno sobie poradzisz ale lepiej byłoby 2 haremy prętników niż 1 bojownika i 1 prętnika. Większa zgodność międzygatunkowa.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #111 : Lipiec 04, 2007, 17:18:59 » |
|
Tak, Emi, chodzi mi o glony Muszę popatrzeć na te krewetki. Amano? Red cherry? coś już mi się obiło o uszy A poradź mi, lepsze 2 haremy 1+2 czy 1+3 zakładając, że jeden to trójbarwny a drugi karłowaty? A czy krewetki z kiryskami panda będą żyły w zgodzie?
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2007, 17:21:59 wysłane przez Aniape »
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #112 : Lipiec 04, 2007, 17:48:37 » |
|
A czy krewetki z kiryskami panda będą żyły w zgodzie?
Krewetki są raczej bezproblemowe - tzn jeśli jakieś rybki będą sie do nich dobierać, to będą się chować i będziesz je żadko widywać.
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #113 : Lipiec 05, 2007, 21:14:06 » |
|
8x kirysek panda 1+3 prętnik trójbarwny 1+3 prętnik karłowaty 10-15 x razbora klinowa 10 x krewetka Amano lub Red Nose
Właśnie wymieniłam się z koleżanką na akwarium Ona zabiera moje 144 a wstawiam jej 180l. Co wobec tego będę mogła jeszcze dodać do powyższej obsady?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #114 : Lipiec 06, 2007, 07:52:12 » |
|
Więcej razboooooorek Możesz sobie sprawić także zamiast kirysków np piskorki albo bocje ale wtedy akwarium musiałoby być mocno zarośnięte bo bocja dobierałyby się do krewetek które łaziłyby po podłożu.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #115 : Lipiec 06, 2007, 19:04:33 » |
|
Więcej razborek to fajny pomysł Jak sądzisz? 20 sztuk będzie już wyglądało porządnie? Może 25? Piskorki raczej nie podbiły mojego serca i nie chcę ich widywać w moim akwarium tym bardziej, że nie odpuszczę sobie pand Nie ma takiej opcji Rozumiem, że bocje siatkowane czy podwójnie pręgowane razem z kiryskami to już tłok? Obie rybki preferują strefę przydenną?
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #116 : Lipiec 07, 2007, 23:40:28 » |
|
Rozumiem, że bocje siatkowane czy podwójnie pręgowane razem z kiryskami to już tłok? Obie rybki preferują strefę przydenną?
Mhm, obie rybki to "denne sztuki". Wydaje mi się, ze lepiej albo te albo te. Do Azji bardziej nadawałyby się bocje niż kiryski A razborek to tak z 20 wystarczy.
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #117 : Lipiec 15, 2007, 20:53:28 » |
|
Mam pytanie odnośnie karmienia. Na tym forum pojawiają się skrajnie różne porady odnośnie czasu, w jakim rybki powinny zjeść porcję pokarmu. Od 30 sekund do 15 minut Sami musicie stwierdzić, ze rozbieżność jest znaczna Chociaż może to jest tak, że jeśli rybki karmione są raz dziennie to ten czas jest dłuższy a jeśli dwa razy to krótszy. Jak jest u Was? Ile np.tabletek Sera Viformo/Tetra Wafer Mix powinnam dać dla 8-10 kirysków pand? Post raz czy dwa razy w tygodniu? Z góry dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #118 : Lipiec 16, 2007, 06:35:43 » |
|
Czas w jakim rybki powinny zjeść porcję pokarmu zależy również od rodzaju pokarmu. Pokarm płatkowany powinien być zjadany najszybciej - do kilkunastu sekund, potem granulki, kuleczki, mniejsze płatki, pokarm żywy i mrożony, większe płatki i tablety najdłużej - tak do 15 minut bo rybka musi mieć czas na obgryzienie.
Co do postu to u mnie jest różnie - jak mi się zapomni je nakarmić albo idziemy na jakąś imprezę to mają post 2x w tygodniu.
|
|
|
|
|
|
|
adriano210
|
|
« Odpowiedz #119 : Lipiec 18, 2007, 04:03:44 » |
|
czesc dobrze ze zrezygnowalas z gurami calującego te ryby wygladają słodko ale tylko na zdjęciach, sa to ryby terytorialne walczą ze sobą atakują inne ryby, czesto wprost dla zabawy zeby poznecac się nad słabszym oserwuje swojego dziada od poł roku i nic nie pomoglo w tym czasie nawet zwiekszylem akw z 112 do ponad 180 i ciagle jest to samo powiedział bym ze gorzej ta ryba nie boi się nawet green terror he) i nikt jej odemnie niechce wziazc - nawet za darmo, mam nadzieje ze znajde dla niej dom - inaczej pojdzie na pokarm dla pirani
|
|
|
|
|
|
|
|