Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« : Maj 22, 2007, 19:46:26 » |
|
Witam wszystkich Rozpoczynam powoli przygodę z moim pierwszym akwarium. Przez ostatnie dwa miesiące śledzę fora akwarystyczne, przeczytałam już chyba większość postów stworzonych dla takich, jak ja. Parametry wody, testy, odpowiednie filtry, grzałki, gotowanie korzeni... Dziękuję wszystkim, za te porady Moje akwarium będzie miało 112 litrów. Chciałabym abyście wyrazili swoją opinię na temat przyszłej obsady. Zanim akwarium powstanie i dojrzeje będę miała pewność, że obsada jest prawidłowa. Moje typy są następujące: a. 6 x kirysek panda, 5 x otosek, 20 neonków inessa; 8x kardynałek chiński b. 6 x kirysek panda, 20 neonków inessa, 4 x gurami całuśne c. 6 x kirysek panda, 5 x otosek, 10 x gupik, parka pielęgniczek ramireza d. 6 x kirysek panda, 5 x otosek, 4 x brzanka sumatrzańska, 15 x neon inessa Bardzo proszę o opinie! Z góry dziekuję!
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 06, 2007, 19:07:18 wysłane przez Aniape »
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
skoti
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2007, 19:49:40 » |
|
zaznacze odpowiedz A zamiast kardymalkow moze jakies inne ryby parka ramirez bys mial piekna ameryke (jak posadzisz jeszcze rosliny)
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2007, 19:56:44 » |
|
Jasne, że posadzę rośliny. Ale ten temat (jakie konkretnie) mam jeszcze do przerobienia dzięki za opinię
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 22, 2007, 22:02:06 » |
|
Jaką wodę będziesz lała do tego akwarium? Trochę łatwiej będzie Ci dobrać ryby do wody kranowej, krórą masz zamiar lać do akwarium, no chyba, ze masz filtry do wody (RO)?
No bo trochę mija się z celem polecanie Ci obsady: pandy, pielęgniczki, neony, otoski jeśli masz w kranie wodę np o two=30 i ph=8. Wtedy lepiej zastanowić się nad rybkami wymagającymi twardych wód.
Najlepiej zanieś swoją kranówę do zmierzenia do jakiegoś zoologicznego albo zadzwoń do wodociągów - oni podadzą Ci parametry Twojej wody wodociągowej. Akwarystyka będzie wtedy przyjemnością a nie ciągłą walką o dobre parametry i zdrowie ryb.
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Neurochirurg
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 22, 2007, 22:23:15 » |
|
Odp. B
|
|
|
|
Nic na siłę. Weź większy młotek!
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2007, 07:02:13 » |
|
Jeśli masz warunki wodne (tak jak Emi pisała) to ja bym wybrał opcję C ale zamiast gupików dałbym neony
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2007, 20:11:02 » |
|
witka, podepne sie pod ten watek, bo mam absolutne classic pytanie. Wiec robie w 112L mecharium i planuje tam ok 10 krewetek amano i moze z 10 innych kreweci. Moje pytanie: Ile Neonkow Inessa moge tam wsadzic? Poza ta obsada nie ma tam byc nic wiecej. Optymalnie by bylo, gdyby poziom azotanow byl tak na 20-30mg przy tygodniowych podminach 30L wody. Roslin beda tylko kepy po bokach a reszta mchy. Nie wiem jak mchy absorbuja azotany...
|
|
|
|
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny
Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 23, 2007, 22:08:18 » |
|
Odp. B
chyba nie widziales tej obsady gurami calujace do 112 litrow widziales takie wogole na oczy toc to wielkie rybska jak na ten litraz !! zdecydowanie odp A
|
|
|
|
8317910
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 24, 2007, 07:37:24 » |
|
Myślę, że ok 15 neonek będzie ok. IMHO 20-30 mg NO3 to troszkę chyba za dużo dla krewetek. Jeśli chodzi o mchy to proponuję podpytać kolegę Zobka u nas na GSA
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 28, 2007, 17:59:50 » |
|
Witam ponownie, kupiłam w zoologicznym testy Sery, zrobiłam wszystko krok po kroku, jak w instrukcji i oto, co mi wyszło: ph 8.0-8.5 (kolor pośrodku) kh 6 gh 9
Aha, pan w zoologicznym zapytał, czy pierwszy raz będę robiła testy. Odpowiedziałam, że tak i wtedy poradził mi abym od razu kupiła preparat typu "ph minus" bo jak stwierdził, prawie w 100% woda ma za wysokie ph. A po co mam biegać dwa razy.
Faktycznie ph trochę wysokie. Jakie są naturalne metody zmniejszenia tej wartości? I co w takim razie z moją obsadą?
pozdrawiam Ania
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 28, 2007, 18:21:56 » |
|
Faktycznie ph trochę wysokie. Jakie są naturalne metody zmniejszenia tej wartości? I co w takim razie z moją obsadą?
pH - odczyn wody, jego skala wynosi od 0 - 14, przy czym wartość 7.0 oznacza odczyn obojętny, poniżej tej wartości kwaśny, a powyżej zasadowy. Wiekszość ryb akwariowych wymaga wody o 5.5 - 7.5pH, niektóre np. z jezior Tanganika lub Malawi 7.8 - 9.5pH, w przypadku zmian, należy systematycznie kontrolować odczyn i nie dopuścić do przekroczenia wartości granicznych: poniżej 4 i powyżej 10, które są śmiertelne dla wszystkich ryb. Korygowanie odczynu wody, możemy przeprowadzić w następujący sposób:
- aby obniżyć - dozowanie CO2, filtracja z użyciem torfu, szyszki olchy, liście dębu, preparaty (przed zastosowaniem preparatów należy sprawdzić poziom fosforanów w akwarium, większość z nich zawiera kwas ortofosforowy, a zwiększony poziom fosforanów spwoduje nadmierny rozwój glonów, o wiele lepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kwasu solnego). Przed obniżaniem pH należy ustalić wartość kH, i ewentualnie skorygować do optymalnej granicy, przy której pH jest nabardziej stabilne: 6 - 8`n.
- aby podwyższyć - podniesienie kH (twardości węglanowej), intensywne przewietrzanie zbiornika, preparaty. Cytat z "Podstawowe właściwości chemiczne wody" dział WODA A co do ryb to postaraj sie szybko obniżyć pH
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2007, 20:04:42 » |
|
Nie wiem czy umiesz majsterkowac, ale masz wrecz wspaniale TWO i TWW. Brak ci jedynie troszke CO2. Najlepsza byla by mala bimbrownia - tak ok 1/2 L zacieru. Jesli nie masz mozliwosci jej zrobic, to moze maly zestaw do CO2 z taka butla jak od dezodorantu. PS: pan w zoologu.... eeeh szkoda gadac
Zobacz: Tu jest taka wklejona Tabelka: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6947.msg69473.html#msg69473Ty masz kH=6° a pH=8°. Z tabeli wynika, ze CO2 masz ponizej 2 a powinnas miec miedzy 15 a 30 mg/L (zielone pola). Z tej samej tabeli mozesz tez odczytac, ze przy odpowiednim CO2 przy Twojej kH powinnas miec 6,8 - 7,1°. Innymi slowy twoja kH jest optymalna do pH miedzy 6,8 a 7,1. Brak Ci jedynie CO2.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2007, 20:14:14 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Maj 31, 2007, 19:11:43 » |
|
Wybrałbym obsadę C
|
|
|
|
Akwarium 60l
5x neon czarny 6x neon czerwony 1x bystrzyk barwny 1x mieczyk
Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady... I atak glonów...
|
|
|
raduciou
Nowy
|
|
« Odpowiedz #13 : Maj 31, 2007, 19:43:08 » |
|
10x gupik? porażka... za miesiąc-dwa bedzie ich miał więcej niż ikry ramirezek. No i to małe żarłoczne i s*ające rybki
|
|
|
|
kontakt: gg:4268378
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #14 : Maj 31, 2007, 19:45:05 » |
|
10x gupik? porażka... za miesiąc-dwa bedzie ich miał więcej niż ikry ramirezek. No i to małe żarłoczne i s*ające rybki
chyba, ze wezmie 10 samcow.
|
|
|
|
|
|
|
|