Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 02, 2007, 20:27:06 » |
|
Jednak wrócę jeszcze do tematu mojej póki co wymarzonej obsady:
6 x kirysek panda 5 x otosek 10 x gupik (3 x cytrynowe, 3 x lawendowe, 4x pawie oczko) parka molinezji lub parka pielęgniczek ramireza
chyba na początku nie chcę stresować się narybkiem. O rozmnażaniu to będę mogła pogadać, jak nabiorę doświadczenia. Czy w takim razie jeśli chodzi o molinezje czarne to lepiej kupić dwie samice czy dwa samce? Samce chyba nie powinny walczyć jeżeli nie będzie samicy. Co radzicie?
|
|
|
|
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 02, 2007, 20:32:32 » |
|
samce bo jak kupisz samice to w sklepie mogły byc już zapłodnione no i samica potrafi przechowywac nasienie samca przez spory okres czasu samce nie będą walczyc - to ryby stadne pozdrawiam!
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 02, 2007, 20:41:50 » |
|
Moja rada - ale nie fachowa tylko zupelnie subjektywna - jesli zastanawiasz sie nad molinezjami czy ramirezkami, to polecam raczej ramirezki. Tyle, ze tych ryb nigdy nie mialem i wcale ich nie znam. Jedynie z wygladu i mysle ze wygladaja swietnie.
Molinezje znam bo mialem 4 i sie ich pozbylem, bo mnie poprostu denerwowaly. Ja tych ryb zwyczajnie nie lubie. Uwazam je za nieinteresujace i "glupie". Podobnie jak platki. Ale podkreslam, ze jest to moja prywatna opinia, i niech sie nikt, kto lubi molinezje nie czuje urazony.
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
|
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 02, 2007, 21:21:19 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 02, 2007, 21:28:26 » |
|
A ja poleciłam ramirezki że to nie jest stado a PARA i zawsze fajnie jest patrzeć na zaloty ryb i nawet sobie je nazwać: Max i roxi i co masz pupilki a nie całe 10 ryb których nawet nie poznasz A tak serio to ja najbardziej lupie je i mam zamiar sobie zrobić akwa z am. połudnową
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #35 : Czerwiec 02, 2007, 21:34:42 » |
|
magda przywal takie 300 litrów za jakiś czas bo mała to ty jesteś (patrząc na wiek) ale na tej stronie nie dorwnują ci wiedzą niektózi nawet starsi
|
|
|
|
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #36 : Czerwiec 02, 2007, 21:44:31 » |
|
dodatkowo dodam, że coraz bardziej podobają mi się razbory klinowe podejrzewam, że jak przyjdzie do momentu wpuszczania rybek czyli za jakieś dwa, dwa i pół miesiąca oprócz kirysków panda moja wymarzona obsada zmieni się z dziesięć razy. Magdallenah, jak nazywa się ta roślinka w twoim akwarium, która znajduje się na samym środku obok zielonej kulki (pewnie też ma nazwę)? Wybacz, tak jak pisałam wcześniej, temat roślin mam do przerobienia.
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #37 : Czerwiec 02, 2007, 21:51:35 » |
|
dodatkowo dodam, że coraz bardziej podobają mi się razbory klinowe takie stadko 10 sztuk fajnie wygląda ja bym zrezygnował z molinezji i kupił razbory - zawsze byłem za rybami ławicowymi:) a ta roślina o która pytasz (ta z dużymi liścmi) to żabienica.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2007, 21:53:28 wysłane przez wiedzmin22 »
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #38 : Czerwiec 02, 2007, 22:03:01 » |
|
Magdallenah, jak nazywa się ta roślinka w twoim akwarium, która znajduje się na samym środku obok zielonej kulki (pewnie też ma nazwę)? Wybacz, tak jak pisałam wcześniej, temat roślin mam do przerobienia.
Pellia-na korzeń, kokos, komienie. http://www.holenderskie.pl/baza/monosolenium_tenerum_pellia/
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Aniape
Super aktywny
gg 13198444
|
|
« Odpowiedz #39 : Czerwiec 02, 2007, 22:09:56 » |
|
dzięks cudo, zapisałam sobie w kajeciku
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 02, 2007, 22:36:01 » |
|
U mnie pelia sie szybko zaglonia. polecam stado krewetek amano, aby to utrzymaly w czystosci.
Co do razbor, to popatrz, bo sa rozne gatunki. Mi akurat podeszly ESPEI, ale jest tez wiele innych, Maculata i np. Galaxy, ale Galaxy juz nie wolno importowac, zakze trudno dostac, a jak juz to jedna po 20,- PLN
Co do pelii, to jest tez Mini-Pelia, ale jest rarytasem i taki kawalek wielkosci paznokcia kosztuje ze 30,- PLN
Pelia to watrobowiec, podobnie jak wglebka. Fajne gadgety do akwa.
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 02, 2007, 22:39:42 » |
|
Co do pelii, to jest tez Mini-Pelia, ale jest rarytasem i taki kawalek wielkosci paznokcia kosztuje ze 30,- PLN
szczerze mówiąc nigdzie jeszcze nie widziałam mini-pelil ;)i, i nie wiedziałam że tyle kosztuje. Ale podobno (wg. mnie: niekoniecznie) mini-pellia jest ładniejsza bardziej lubiana przez stworzonka
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 02, 2007, 23:02:14 » |
|
Ale podobno mini-pellia jest ładniejsza bardziej lubiana przez stworzonka Tak! Przez takie stworzonka jak Homo sapiens. Bo mysle ze rybkom to zwisa, czy tam gdzies rosnie pelia czy mini-pelia. Ja widzialem ta mini-pelie live. no... OK... jest troche inna niz pelia.
|
|
|
|
|
|
|
Magdallenah
Ja.
Super aktywny
I'm ;)
|
|
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 02, 2007, 23:06:14 » |
|
Ale podobno mini-pellia jest ładniejsza bardziej lubiana przez stworzonka Tak! Przez takie stworzonka jak Homo sapiens. Bo mysle ze rybkom to zwisa, czy tam gdzies rosnie pelia czy mini-pelia. Ja widzialem ta mini-pelie live. no... OK... jest troche inna niz pelia. A ja gdzie czytałam że krewetki dużo bardziej lubią siedzieć na mini ale nie stworzyłam ten artykół a co do wyglądu to ma mniejsze (i niby) ładniejsze listki
|
|
|
|
Pozdrawiam, Magda.
|
|
|
wisnia_gc
|
|
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 03, 2007, 10:23:58 » |
|
Ja polecam razbory klinowe. Mam ich w akwa kilka i są duuuuuuuuużo ładniejsze od molek. Stadko prezentuje się przepięknie a w czasie zalotów są jeszcze piekniejsze P.S. Właśnie wróciłem z giełdy na której zakupiłem 10 neonek
|
|
|
|
|
|
|
|