Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « prośba o fachową ocenę (obsada teraz już na 180l - str.8)
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 9
  Drukuj  
Autor Wątek: prośba o fachową ocenę (obsada teraz już na 180l - str.8)  (Przeczytany 21436 razy)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #30 : Czerwiec 02, 2007, 20:27:06 »

Jednak wrócę jeszcze do tematu mojej póki co wymarzonej obsady:

6 x kirysek panda
5 x otosek
10 x gupik (3 x cytrynowe, 3 x lawendowe, 4x pawie oczko)
parka molinezji lub parka pielęgniczek ramireza

chyba na początku nie chcę stresować się narybkiem. O rozmnażaniu to będę mogła pogadać, jak nabiorę doświadczenia. Czy w takim razie jeśli chodzi o molinezje czarne to lepiej kupić dwie samice czy dwa samce? Samce chyba nie powinny walczyć jeżeli nie będzie samicy. Co radzicie?

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Czerwiec 02, 2007, 20:32:32 »

samce bo jak kupisz samice to w sklepie mogły byc już zapłodnione no i samica potrafi przechowywac nasienie samca przez spory okres czasu samce nie będą walczyc - to ryby stadne pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #32 : Czerwiec 02, 2007, 20:41:50 »

Moja rada - ale nie fachowa tylko zupelnie subjektywna - jesli zastanawiasz sie nad molinezjami czy ramirezkami, to polecam raczej ramirezki. Tyle, ze tych ryb nigdy nie mialem i wcale ich nie znam. Jedynie z wygladu i mysle ze wygladaja swietnie.

Molinezje znam bo mialem 4 i sie ich pozbylem, bo mnie poprostu denerwowaly. Ja tych ryb zwyczajnie nie lubie. Uwazam je za nieinteresujace i "glupie". Podobnie jak platki. Ale podkreslam, ze jest to moja prywatna opinia, i niech sie nikt, kto lubi molinezje nie czuje urazony.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Andrij
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Czerwiec 02, 2007, 21:21:19 »

Ja całkowicie sie z twoją opinią zgadzam, bo co może być ciekawego w całych czarnych molinezjach. Za to ramirezy emanują różnorodnoscią barw  Wink Wink Wink

GG: 2202940
Strona klubu w którym gram: www.blekitnipiersciecj.futbolowo.pl

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #34 : Czerwiec 02, 2007, 21:28:26 »

A ja poleciłam ramirezki że to nie jest stado a PARA i zawsze fajnie jest patrzeć na zaloty ryb i nawet sobie je nazwać: Max i roxi i co masz pupilki a nie całe 10 ryb których nawet nie poznasz  Good !

A tak serio to ja najbardziej lupie je i mam zamiar sobie zrobić akwa z am. połudnową  Good !

Pozdrawiam, Magda.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Czerwiec 02, 2007, 21:34:42 »

magda przywal takie 300 litrów za jakiś czas bo mała to ty jesteś (patrząc na wiek) ale na tej stronie nie dorwnują ci wiedzą niektózi nawet starsi Wink

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #36 : Czerwiec 02, 2007, 21:44:31 »

dodatkowo dodam, że coraz bardziej podobają mi się razbory klinowe  Grin
podejrzewam, że jak przyjdzie do momentu wpuszczania rybek czyli za jakieś dwa, dwa i pół miesiąca oprócz kirysków panda moja wymarzona obsada zmieni się z dziesięć razy.
Magdallenah, jak nazywa się ta roślinka w twoim akwarium, która znajduje się na samym środku obok zielonej kulki (pewnie też ma nazwę)? Wybacz, tak jak pisałam wcześniej, temat roślin mam do przerobienia.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #37 : Czerwiec 02, 2007, 21:51:35 »

dodatkowo dodam, że coraz bardziej podobają mi się razbory klinowe 

takie stadko 10 sztuk fajnie wygląda Smiley ja bym zrezygnował z molinezji i kupił razbory - zawsze byłem za rybami ławicowymi:) a ta roślina o która pytasz (ta z dużymi liścmi) to żabienica.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2007, 21:53:28 wysłane przez wiedzmin22 » Zapisane

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #38 : Czerwiec 02, 2007, 22:03:01 »

Magdallenah, jak nazywa się ta roślinka w twoim akwarium, która znajduje się na samym środku obok zielonej kulki (pewnie też ma nazwę)? Wybacz, tak jak pisałam wcześniej, temat roślin mam do przerobienia.

Pellia-na korzeń, kokos, komienie.  Good ! http://www.holenderskie.pl/baza/monosolenium_tenerum_pellia/

Pozdrawiam, Magda.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #39 : Czerwiec 02, 2007, 22:09:56 »

dzięks  Smiley
cudo, zapisałam sobie w kajeciku  Grin

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #40 : Czerwiec 02, 2007, 22:36:01 »

U mnie pelia sie szybko zaglonia. polecam stado krewetek amano, aby to utrzymaly w czystosci.

Co do razbor, to popatrz, bo sa rozne gatunki. Mi akurat podeszly ESPEI, ale jest tez wiele innych, Maculata i np. Galaxy, ale Galaxy juz nie wolno importowac, zakze trudno dostac, a jak juz to jedna po 20,- PLN

Co do pelii, to jest tez Mini-Pelia, ale jest rarytasem i taki kawalek wielkosci paznokcia kosztuje ze 30,- PLN

Pelia to watrobowiec, podobnie jak wglebka. Fajne gadgety do akwa.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #41 : Czerwiec 02, 2007, 22:39:42 »

Co do pelii, to jest tez Mini-Pelia, ale jest rarytasem i taki kawalek wielkosci paznokcia kosztuje ze 30,- PLN
szczerze mówiąc nigdzie jeszcze nie widziałam mini-pelil ;)i, i nie wiedziałam że tyle kosztuje. Ale podobno (wg. mnie: niekoniecznie) mini-pellia jest ładniejsza bardziej lubiana przez stworzonka  Roll Eyes

Pozdrawiam, Magda.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #42 : Czerwiec 02, 2007, 23:02:14 »

Ale podobno mini-pellia jest ładniejsza bardziej lubiana przez stworzonka  Roll Eyes

Tak! Przez takie stworzonka jak Homo sapiens. Bo mysle ze rybkom to zwisa, czy tam gdzies rosnie pelia czy mini-pelia.
Ja widzialem ta mini-pelie live. no... OK... jest troche inna niz pelia.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #43 : Czerwiec 02, 2007, 23:06:14 »

Ale podobno mini-pellia jest ładniejsza bardziej lubiana przez stworzonka  Roll Eyes

Tak! Przez takie stworzonka jak Homo sapiens. Bo mysle ze rybkom to zwisa, czy tam gdzies rosnie pelia czy mini-pelia.
Ja widzialem ta mini-pelie live. no... OK... jest troche inna niz pelia.
A ja gdzie czytałam że krewetki dużo bardziej lubią siedzieć na mini ale nie stworzyłam ten artykół a co do wyglądu to ma mniejsze (i niby) ładniejsze listki  Roll Eyes

Pozdrawiam, Magda.
wisnia_gc
Bywalec

« Odpowiedz #44 : Czerwiec 03, 2007, 10:23:58 »

Ja polecam razbory klinowe. Mam ich w akwa kilka i są duuuuuuuuużo ładniejsze od molek. Stadko prezentuje się przepięknie a w czasie zalotów są jeszcze piekniejsze Grin
P.S. Właśnie wróciłem z giełdy na której zakupiłem 10 neonek

Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 9
  Drukuj  

Skocz do: