Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « prośba o fachową ocenę (obsada teraz już na 180l - str.8)
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Drukuj  
Autor Wątek: prośba o fachową ocenę (obsada teraz już na 180l - str.8)  (Przeczytany 21451 razy)
paupuk2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #60 : Czerwiec 15, 2007, 21:24:21 »

w zasadzie bardzo dobre rozwiazanie bo jak pisala Magdallenach moga ci sie glony posypac i inne paskudzctwa w trakcie urlopu i wtedy bedzie za pozno Wink
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #61 : Czerwiec 15, 2007, 21:30:52 »

Wiem, że wiecie więcej więc tak zrobię. Poczekam z dojrzewaniem do września. jeżeli czekałam na mojego kota syjamskiego ponad rok, to tu miesiąc czy dwa nie robi żadnej różnicy.
Do 144l lepiej grzałkę 100 czy 150W? Z racji pracy w zoologii mam dostęp do tańszych zakupów. Cena w tym wypadku nie gra roli. Tetra czy Sera czy nie ma różnicy?

"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" - Leonardo da Vinci.
Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #62 : Czerwiec 15, 2007, 21:44:36 »

150watt chyba lepiej ale i tak lepiej kupić chłodziakre do akwa niż grzałke (ale to dopiro póżniej poznasz smak 30stopni w akwa)

Ciesze sie że pierwsza początkująca (nie obraż sie) podchodzi do sprawy poważnie-takich jak Ty nam tu brakuje. OGROMNIE SIE CIESZE  Cheesy -że przeczytasz, zapytasz, jesteś odpowiedziałna i cierpliwa-szczerze Ci życze POWODZENIA i myśle że każdy na forum ma takie samo wrażenie  Kiss

Pozdrawiam, Magda.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #63 : Czerwiec 15, 2007, 21:51:03 »

No niby o co miałabym się obrażać?
Ja bardzo się cieszę, że Was znalazłam  Smiley i że cierpliwie doradzacie mi od samego początku.
Jestem bardzo początkująca i dlatego pytam. Ja mogę doradzić w sprawie sierściuchów (kotów  Grin) a Wy w sprawie prowadzenia akwarium.
Jestem wdzięczna, że dzielicie się wiedzą a nie od razu krzyczycie, jak to mnie spotkało na innym forum.

Magdallenah
Ja.
Super aktywny

I'm ;)

« Odpowiedz #64 : Czerwiec 15, 2007, 21:54:08 »

Ja będąc zajerestrowana również na innych farach mogę przysiądz że nasze najbardziej pomaga.

nie obraź sie że Cię nazwałam początkującą - ale i tak już niedługo będziesz uczyła innych  Good !

Pozdr, Magda
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2007, 21:57:11 wysłane przez Oswald » Zapisane

Pozdrawiam, Magda.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #65 : Czerwiec 15, 2007, 21:55:16 »

Powiem tak Wiedźmin: planuję dopracować akwarium do połowy sierpnia - potem niech dojrzewa
20 sierpnia wyjeżdżam na dwa tygodnie na urlop i tak sobie myślałam, że w tym czasie będzie sobie dojrzewać.

Ja uważam to za dobry pmysł. Łączenie przyjemnego z pożytecznym. 2 tygodnie to raczej za krótko aby coś zarosło glonami czy t.p.
Gdyby stało się coś nieoczekiwanego zawsze można zrobić restart po urlopie.

Biała, mętna woda jest imho normalnym zjawiskiem w niedojżałych akwa i znika sama po kilku dniach. Polecam w każdym razie dodać jakiegoś biostartera ala Sera Nitrivec albo coś z firmy JBL. Ewentualnie można też przed urlopem wsypywać małe ilości pokarmu. Rozkładające się białko wytworzy związki amonowe, a te stworzą dogodne warunki do rozwoju bakterii nitryfikacyjnych.

Dla wyjaśnienia... biostartery to sczepy bakterii nitryfikacjnych (Nitrosomonas i Nitrobacter) - najważniejszych w filtracji biologicznej. Przetwarzają one (Nitrosomonas) związki amonowe pochodzące m. in. z resztek pokarmu i odchodów ryb (białko) w azotyny a inne bakterie (nitrobacter) przetwarzają azotyny w nieszkodliwe azotany. Jeśli w akwa nie będzie związków amonowych, to bakterie nitryfikacyjne nie będą mogły się optymalnie rozwijać.

Oczywiście wychodze z założenia, że w akwa nie będzie żadnych rybek.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #66 : Czerwiec 15, 2007, 22:08:30 »

No jasne, że nie byłoby żadnych rybek. Pierwsze, które zamierzam nabyć to kiryski pandy. Żaden to  urlop myśląc, czy żyją czy już odeszły czy nie wiem, co jeszcze  Sad
Ja chyba jednak poczekam do powrotu z urlopu. Wrócę, zasadzę roślinki i niech dojrzewa..
Jeśli chodzi o startery to słyszałam że Cycle Hagena jest niekiepski i właśnie Nitrivec Sery.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #67 : Czerwiec 15, 2007, 22:14:40 »

Cycle Hagena jest niekiepski i właśnie Nitrivec Sery.

Tak - z Cyclem mam też dobre doświadczenia. Tylko żadko się na niego trafia w handlu. Tylko w przyszłości odradzam od pokarmów Hagena (Nutrafin Max) - są beznadziejne!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2007, 22:17:32 wysłane przez Oswald » Zapisane

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #68 : Czerwiec 15, 2007, 22:18:13 »

zaraz pewnie, ktoś mi przeniesie wątek ale ryzykuję. Jak mam wstawić w swój profil obrazek, który mam w moim kompie w moich dokumentach?

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #69 : Czerwiec 15, 2007, 22:19:37 »

zaraz pewnie, ktoś mi przeniesie wątek ale ryzykuję. Jak mam wstawić w swój profil obrazek, który mam w moim kompie w moich dokumentach?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,10498.0.html
Wink

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #70 : Czerwiec 15, 2007, 22:36:08 »

Dzięks  Grin
udało się  Grin

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #71 : Czerwiec 15, 2007, 22:42:47 »

fajny - chyba jakiś rasowy - u mnie tylko dachowce  Wink

Aniape
Super aktywny

gg 13198444

« Odpowiedz #72 : Czerwiec 15, 2007, 22:47:10 »

ja też mam dachówkę i ona jest prawdziwym kotem.
a ten tu to Syjam. Ma na imię Artek i mimo, że ma już 4 lata nadal potyka się o własne tylnie nogi. Taka popierdółka.

Tomasz26
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #73 : Czerwiec 15, 2007, 22:49:55 »

U mnie to samo jest z moim dachowcem,nie potrafi odmierzyć odległości przed skokiem,no i niestety wszystko rujnuje Grin

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #74 : Czerwiec 15, 2007, 22:56:41 »

sorki, chętnie bym z Wami pogadał o kotkach ale od niedawna pełnię tu obowiązki moderatora, a to, co akurat robimy jest typowym OTem więc mimo wielkiej osobistej niechęci musze prośić Was o nieodbieganie od tematu wątku, choć chyba sam z tym zacząłem  Undecided
no sorki   Embarrassed

mój nr GG jest w podpisie gdyby coś
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2007, 22:58:23 wysłane przez Oswald » Zapisane

Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 9
  Drukuj  

Skocz do: