Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « Listek [375L][Ogólne]"Where all things started..."UPDATE!!!
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Listek [375L][Ogólne]"Where all things started..."UPDATE!!!  (Przeczytany 12392 razy)
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Maj 30, 2007, 11:35:16 »

No wlasnie w tym rzecz ze mieszalem reka w wiadrze naucz sie czytac!!
Chyba nigdy nie miales bazaltu ze takie bzdury wypisujesz...

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 30, 2007, 12:11:00 »

Ekhm ... Dlaczego jak ktoś się z Tobą nie zgadza to od razu pisze bzdury. Więcej luzu  Wink
IMHO dla ryb przydennych żwirek powinien być delikatny, tak aby nie ranił pyszczków, skóry na brzuchu itd. Jeśli są to rybki kopiące w dnie - powinien być drobny aby mogły go przesiewać. I tyle.

Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #17 : Maj 30, 2007, 12:29:31 »

Jezel sam producent tak pisze na produkcie, to pewnie nieprawda.
Napisal tak tylko po to, aby produkt sie gorzej sprzedawal:  Wink

ŻWIR (grys) BAZALTOWY (czarny)
? obojętny dla wody, nie wydziela do niej żadnych związków, nie podnosi jej pH ani twardości. Bardzo dobry żwir dla ryb które potrzebują ciemnego tła aby się w pełni wybarwić (np.: Paracheirodon innesi).
Nie zalecany dla ryb żerujących przy dnie ze względu na to, że posiada ostre krawędzie, które mogą kaleczyć delikatne pyszczki ryb.
Dostępne frakcje: C1 ? (2?4 mm), C2 ? (5?10 mm), C3 ? (11?16 mm).

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Maj 30, 2007, 13:49:47 »

oswaldzie tego listkowi i tak nie przetłumaczysz - on wie lepiej.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Maj 30, 2007, 17:02:47 »

Ale czy wy nie rosumiecie ze gdybym nie sprawdzil i gdybym nie mail wogule wczesniej bazaltu to bym go nie uzyl ale skoro juz tak dlugo go mam to widze jak sie zachowuja ryby i jeszcze nigdy sie nei zdarzylo zeby rybie cos sie stalo wiec skonczcie juz tewn temat ze zwirem bo nie o to chodzi w galerii by sie klocic

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Maj 30, 2007, 17:11:53 »

Ale czy wy nie rosumiecie ze gdybym nie sprawdzil i gdybym nie mail wogule wczesniej bazaltu to bym go nie uzyl ale skoro juz tak dlugo go mam to widze jak sie zachowuja ryby i jeszcze nigdy sie nei zdarzylo zeby rybie cos sie stalo wiec skonczcie juz tewn temat ze zwirem bo nie o to chodzi w galerii by sie klocic

to ze się nie stało to nie znaczy że zawsze będzie dobrze. uświadamiamy ci tylko co jest zagrożeniem dla ryb dennych a co nie. wiele razy miałem żwir bazaltowy poza tym oswald skopiował zalecenia zwiru producenta:

Nie zalecany dla ryb żerujących przy dnie ze względu na to, że posiada ostre krawędzie, które mogą kaleczyć delikatne pyszczki ryb.

proste i to nie jest żadna zestarzała rutyna tylko przezornośc i myslenie z głową w formie "jak jest możliwośc zagrożenia to nie ryzykuję"

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
TURYSTA
Gość
« Odpowiedz #21 : Maj 30, 2007, 20:55:16 »

listek akwarium calkiem calkiem Smiley mozna zawiesic oko ale jak pisales nie usrtzegles sie paru bledow
a mianowicie pierwsze co powino przykuc twoja uwage to parametry wody Smiley no3 po4 fe ph tww two
to twoje parametry
pH 7,4 (wiekszosc ryb toleruje takie ph ale lepiej zejdz w dol masz neony one nie lubia takiego ph )
woda ro pozwli ci zejsc z takiego ph musisz zmiejszyc twardosc ogolna lub aquacid ale dolewajac ten srodek zwiekszysz udzial po4 lepiej nie ryzykuj
kH 11 tez troche wysokie nawet bym powiedzial za bardzo sprobuj zjechac do 5 woda ro albo torf
gH 9 twardosc w dobrej stronie zejdz w dol postaraj sie o rownowage miedzy kh a gh
NO2 0
N03 0 no chlopie tu powazny blad no3=powazne klopoty podciagnij do przynajmniej 10 test jbl polecam i nawozenie kno 3 na allegro jest tego dosc
NH3 0
PO4 0,6 tu masz ok brak tego pierwiasta = powazne klopoty raczej polecam test jbl
fe powinienies mniec mniej wiecej 0,5 pg ferro +
pg micro i macro tez by ci sie przydal jesli podmieniasz wode ro jak karnowa to pg clasick ale na kranowie beddziesz mial ciezko wycisnac niskie kh gh i ph
jak masz wode ro to te pg hydro mineral
« Ostatnia zmiana: Maj 30, 2007, 21:07:03 wysłane przez TURYSTA » Zapisane
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #22 : Maj 30, 2007, 21:26:19 »

gH mniejsza niz kH jest dosyc malo prawdopodobna. Zdaza sie to w pewnych strumieniach w azji, ale w akwa na ogol gH jest wyzsza.
ogolnie wyniki testow sa dziwne. Na poczatku NO3 moze byc 0, ale za to zw. amonowe powinny byc wykrywalne.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Maj 31, 2007, 15:52:29 »

to gh i kh to mala pomylka moglibyscie sie domyslec Tongue Przepraszam za blad
co do wynikow wezcie poprawke ze testy nie zawsze sa tak dokladen jakbysmy chcieli Wink

glonojad
Stały użytkownik

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 12, 2007, 13:04:18 »

ladne akwa  Good ! Good ! Good ! Shocked Shocked Shocked

akwa_man
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #25 : Czerwiec 12, 2007, 13:36:54 »

Piękny baniak  Good !
Podobają mi się te dwa duże korzenie, ja już od kilku miesięcy jestem na etapie poszukiwań odpowiedniego korzenia do mojego akwa  Tongue
gurami999
Master of disaster
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Czerwiec 13, 2007, 13:22:07 »

Akwa jest Good ! Good ! Shocked Shocked Afro

Akwarium 60l

5x neon czarny
6x neon czerwony
1x bystrzyk barwny
1x mieczyk

Mieczyk i bystrzyk ze starej obsady...
I atak glonów...
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #27 : Czerwiec 13, 2007, 20:47:48 »

naprawde bardzo ładne gratulacje
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #28 : Czerwiec 13, 2007, 20:53:13 »

superowskie akwa! tylko pozazdroscic!

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
listek
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Czerwiec 14, 2007, 11:21:22 »

Dziekuje za mile slowa  Wink
Niedlugo uaktualnie troche zdjecia jak poprawi mi sie troche kondycja roslin bo walcze ze zbyt malym poziomem NO3
Co do korzeni to ja kupowalem z allegro jest tam jeden taki uzytkownik ktory mam moim zdaniem anjlepsze korzenie i sprzedaje ich dosc duzo warto poszukac Wink

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: