Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Brązowe liście u roślin.  (Przeczytany 37051 razy)
adinml
Zainteresowany
**

« : Maj 26, 2007, 19:51:25 »

Witam mam problem z roślinami w akwa. Wypuszczają młode liście, które są ładne zielone a później robią się brązowe. Prosiłbym o jakieś porady. Chciałbym zrobić testy wody, bo jeszcze nie robiłem ale nie wiem jakie są na początek niezbędne, bo wiadomo dobrych firm to zbyt tanie nie są i nie mogę sobie pozwolić na wszystkie od razu. Więc proszę o podpowiedzi które w tym wypadku będą najbardziej potrzebne. Akwa mam 112l, oświetlenie standard 2 x 18w z założonymi odbłyśnikami włączone od 7 rano do 20 tej wieczorem. Podmiany wody raz w tygodniu około 20 litrów. Początkowo przez jakieś 3-4 tygodnie nawoziłem przy każdej podmianie wody nawozem w płynie "Sera Florena" 5 ml na 20 l tak jak było na butelce - może przenawożiłem ?? Od jakiś 4 tygodni nic juz nie podaję z nawozów. Poniżej fotki. Proszę o porady.

« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2007, 19:56:51 wysłane przez adinml » Zapisane

112l ; 45l - krewetkarium
GG: 2661217
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2007, 09:51:05 »

Na początek jeśli chodzi o rośliny to zaopatrz się w test na twardości: ogólną i węglanową, ph, NO3.

Może być kilka przyczyn takiego stanu:
- liście brązowieją być może dlatego, ze woda w której rosną nie jest dla nich odpowiednia (np może być za twarda albo za miękka) 
- bardzo możliwe, że przenawoziłeś zwłaszcza przy małej liczbie roślin w akwarium ale po 4 tygodniach bez nawożenia i regularnych podmiankach powinno już być widać poprawę
- zatrucie związkami chloru

Czy tak się dzieje w przypadku każdej rośliny? Czy używasz podczas podmianek jakichś uzdatniaczy do wody?
« Ostatnia zmiana: Maj 27, 2007, 09:58:38 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2007, 10:27:07 »

No więc do wody którą wlewam żeby odstała dodaję Sera Aqutan zgodnie z instrukcją na butelce.
Jeśli chodzi o rośliny to Nurzaniec (Vallisneria), kabomba i żabienica (nie wiem dokładnie jaka) rosną normalnie choć nie za szybko, natomiast problem z liściami ma LOBELIA CARDINALIS, BAKOPA KAROLIŃSKA i HYGROPHILA CORYMBOSA 'SIAMENSIS'

armand
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 02, 2007, 20:10:49 »

Witajcie, mam podobny problem, z tym ze u mnie dotyczy on jedynie zabienic (delikatna i czterozebrowa) Natomiast inne roslinki ( anubias, kryptokoryny, mikrozorium i zabienica szerokolistna) rosna normalnie. Co do chorych zabienic, tak jak u kolegi ktory zalozyl temat,  puszczaja mlode listki, ktore po okolo tygodniu zaraz staja sie przezroczyste i brazowawe, a potem po prostu rozpadaja sie... Smutno to wyglada... Undecided  Moje parametry: akwarium 112l, oswietlenie standardowe 2x18 plus odblysniki, jeszcze nie prowadzilam pomiarow twardosci itp., nawozenie: aqua plant po kazdej podmianie wody(raz na 2 tyg.) oraz kulki wspomagajace wzrost roslin w podlozu, specjalnie dla zabienic i kryptokoryn. Czy ktos moze nam tu pomoc? Z gory dziekuje Cheesy
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2007, 20:29:17 »

sam aquaplant nie pomoże - kup mulitmineral tropicala i foerroactiv też tropicala - brakuje ci najprawdopodobniej mikroelementów. co do wody kup testy i zrób test na nh3 i no3 - te mnie najbardziej interesują i jeszcze jedna sprawa - żabienice i kryptokoryny potrzebują nawozu dożwirowego - same kulki za dużo nie zdziałają kup pałeczki nawozowe i daj pod korzeń a ferroactiv i multimineral dawaj co 5 dni w dawce 3 krople na 10 lirów wody i koniecznie zwiększ ilośc świetlówek - 2 świetlówki 18 W do 112 litrów to zdecydowanie za mało pozdrawiam!

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
armand
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 03, 2007, 10:33:48 »

Bardzo dziekuje za porade, w tym tygodniu kupie nawozy i testy, no chyba ze testy kosztuja niewiadomo ile(nigdy sie tym wczesniej nie interesowalam, bo w akwa bylo cacy i z rybkami i z roslinkami). Bardzo mi zalezy na moich zabieniczkach Marzyciel . Natomiast co do oswietlenia, to juz dawno chcialam kupic mocniejsze swietlowki, bo powinnam miec ok. 60W w tym akwa a nie jakies marne 36W, ale sprzedawca w sklepie powiedzial, ze standardowe klapy sa tak skonstruowane, ze nie mozna ani domontowac dodatkowej swietlowki, ani wymienic na inne, o wiekszej mocy (sic!). Czy jest jakies wyjscie z tej sytuacji? To juz ostatnie moje pytanko Wink
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 03, 2007, 10:44:24 »

w dziale "zrób to sam" jest wiele wątków o tym jak dołożyc świetlówke: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php/topic,6860.0.html

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 04, 2007, 18:36:17 »

Na początek jeśli chodzi o rośliny to zaopatrz się w test na twardości: ogólną i węglanową, ph, NO3.

Witam ponownie. Zrobiłem dziś testy wody a takie są jej parametry

PH - 8
KH - 9
GH - 13

Narazie nie wiem jakie jest NO3 bo nie dostałem tego testu.

adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 20, 2007, 13:42:50 »

Ciekawostka, jak obciąłem kawałek łodyżki z listkami i wrzuciłem do słoika z wodą kranową to puszcza ladnie korzenie i listki są zielone i tak samo jest w małym akwa 45l, a w tym 112l masakra Sad a woda z tego samego kranu i takie same parametry jak w akwa45l i oświetlenie w akwa 45l tylko 14W. Nie mam pojęcia o co chodzi. Pewnie przydałoby się jeszcze jakieś testy dokupić ale nie bardzo wiem jakie?? Narazie od wczoraj ruszyła bimbrownia, może po niej roślinkom zrobi się lepiej.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 14:02:24 wysłane przez adinml » Zapisane

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 20, 2007, 14:07:18 »

A spróbuj robić większe podmianki skoro w kranówie tak dobrze rośnie. W tych 45 l masz takie same rośliny i podłoże?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 20, 2007, 14:38:29 »

A spróbuj robić większe podmianki skoro w kranówie tak dobrze rośnie. W tych 45 l masz takie same rośliny i podłoże?

Tak,taki sam żwirek jest i roślinki też. No może będę większe podmianki robił i wtedy zobaczymy. Mam nadzieję że po tej bimbrowni lepiej będą rosły. Czegoś im tam brakuje i nie wiem czego Sad
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 20, 2007, 15:21:26 wysłane przez adinml » Zapisane

ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 20, 2007, 16:37:48 »

ten braz na lisciach, sprawdz czy to nie schodzi.. mialam takie cos jak okrzemka u mnie panowała.... wiec moze to.. przynajmniej tyle ja widze na tych zdjeciach...
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 20, 2007, 16:38:29 »

ph masz trochę za wysokie. miejmy nadzieję że ta bimbrownia je trochę zbije.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
adinml
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 20, 2007, 18:05:44 »

Chyba będę musiał dokupić dokładniejszy test PH bo mam Sera PH który podaje z dokładnością 0,5. Właśnie zrobiłem pomiar i teraz kolor jest bardziej zbliżony do ph 7,5 a nie jak przed tygodniem 8.  W tym akwarium to się wogole cuda dzieją. Nawet pospolity nurzaniec nie chce rosnąć. Młode pędy zamiast piąć się do góry to kręcą się i kładą na żwirek jak widać na poniższym zdjęciu

A takie robią się listki hygrofilii, jakby obumierały na końcach i bokach

No i pytanko jeszcze co to za narosty na liściach tej roślinki ??

ja!!!
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 20, 2007, 19:23:29 »

jakby blade te łodygi a liście zaglonione (glody- moze przesadziles z nawozeniem..)
mam podobny zwirek u siebie i on jest ok...
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: