Eryk, też jestem na tym forum trochę nowy i zanim Cię większość "objedzie z góry na dól", to Ci powiem, że popełniłeś pierwszy i podastawowy błąd jaki czyni wielu początkujących akwarystów (z resztą również i ja): masz maleńką 30-stkę, a ryb nakupiłeś prawie na 200 l, nic wcześniej o nich i ich wymaganich i potrzebach nie wiedząc, co za tym idzie uruchomiłeś ciąg kolejnych negatywnych zdarzeń.
Na początek polecam lekturę, z której i ja skożystałem poniewczasie, jest tu na stronach taki wątek:
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/Nie piszesz wiele o swoim akwarium, nic o parametrach, wody, napowietrzaniu, filtracji, oświetleniu, karmieniu, ale przede wszystkim akwarium masz mocno przerybione, co na pewno wywołuje kumulację szkodliwych związków, co zaś bardzo mocno osłabia ryby i powoduje łatwe zapadanie na różne choroby, a także samo w sobie może być zabójcze, poza tym z opisu zachowań wnioskuję iż apatia i śnięcia mogą być spowodowane tym, że akwarium jest świeże i woda niedojrzała, jeżeli jest tak jak myślę, to mogę udzielić Ci rady takiej samej jakiej kiedyś udzieliła mi tu na tym forum Emi: pędż do sklepu i kup Serra Nitrivec, aplikuj zgodnie z instrukcją i mocno napowietrzaj (tlen w wodzie potrzebny jest zarówno rybom, jak i bakteriom usuwającym nadmiar azotu). Kup testy przynajmniej na początek na : Azotany NO2, Kwasowość PH i może twardość wody KH i GH, najlepiej kropelkowe - są dokładniejsze moim zdaniem. Jeżeli moja ocena jest słuszna i masz świeże akwarium, to to ile jeszcze ryb uratujesz zależy od szybkości działania. Podaj później szczegóły dotyczące akwarium: stan wody po zbadaniu testami i jaki masz do tego osprzęt.
Jak już opanujesz stan katastrofy w zbiorniku, to przykro mi to mówić, ale będziesz musiał głęboko przemyśleć obsadę Twojego akwarium i albo oddać większść ryb, albo sprawić im nowy, większy dom, bo zakładam, że zależy Ci na nich i nie jesteś pospolitym "trzymaczem rybek".
Przeczytaj to forum od dechy do dechy, zajmie Ci to 3 dni, ale zaręczam warto, to prawdziwa kopalnia wiedzy.
Powodzenia, informuj o postępach.
P. S. No i nie zdążyłem, Emi była szybsza i ma rację: moja ocena, to trochę "fusy" i spekulacje, podaj dane, o które prosiłem, na początek bez wyników testów, bo zakładam, że ich nie masz jeszcze.