|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2007, 17:43:37 » |
|
te testy nie nadają się. paskowany test jest niedokładny.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
rysio
Bywalec
:)
|
|
« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2007, 18:15:37 » |
|
Tak jak napisał poprzednik te testy sie nie nadają.Jeżeli chcesz kupic testy to na : pH,gH,kH,NO2,NO3 oraz wiele innych.Kup najlepiej firmy zoolek lub tropicala.Niestety troche one kosztują
|
|
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2007, 07:48:41 » |
|
Rysio chyba Tetry a nie Tropicala. Z tego co wiem to Tropical oferuje paskowe - kropelkowych jeszcze nie widziałem. Podstawa - gH/kH, pH, NO3
|
|
|
|
|
|
|
rysio
Bywalec
:)
|
|
« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2007, 13:55:52 » |
|
|
|
|
|
25l 3-gupiki x-młode gupiki 6-neony inessa
300l 5-skalary 3-zbrojniki niebieskie 10-żałobniczek 6-kirysków spiżowych 5-pielegniczka remireza
|
|
|
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2007, 15:44:24 » |
|
juz znalazlam paskowe 5w1 wiem ze sa gorsze od kropelkowych ale na te mnie tylko chwilowo stac lepsze to niz nic prawda..? z tego co tutaj czytalam interpretacja kolorow na skali jest dowolna i stad te nieporozumienia, czyli nie testy sa do bani tylko nasza zdolnosc odrozniania kolorow no a roznica cenowa miedzy paskowymi a kropelkowymi jest znaczna
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2007, 10:20:42 » |
|
Witam. Mam takie samo pytanie jak Przyjaciolka Zenona , wiec nie zakładam nowego postu, z tym, że mnie zaciekawiły testy paskowe JBL http://allegro.pl/item199141569_jbl_test_5w1_50szt_x_5_testow_sklepmalawipl.html . Wiem, że testy paskowe nie są aż tak dokładne ale na pełen zestaw testów kropelkowych po prostu mnie nie stać. Co sądzicie o tych testach? Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
wiedzmin22
|
|
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2007, 10:35:38 » |
|
dozbieraj kase i kup kropelkowe.
|
|
|
|
126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)
zbrojniki: - samiec 10 cm - 2x samica 8 cm i 7 cm - neon czerwony 20 sztuk
200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):
- 40 małych zbrojników 3 cm długości - 60 neonów (narybek)
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2007, 20:15:33 » |
|
testy paskowe JBL Jesli juz paskowe, to JBL pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2007, 07:03:58 » |
|
Dzięki za odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie: na czym polega problem z tymi testami paskowymi - czy na prawdę są one niedokładne czy też wina leży w percepcji naszych oczu. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2007, 07:48:58 » |
|
Dzięki za odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie: na czym polega problem z tymi testami paskowymi - czy na prawdę są one niedokładne czy też wina leży w percepcji naszych oczu. Pozdrawiam.
Wina w trudnosci odczytu wynikow testow - zarowno paskowych jak i kropelkowych - lezy przede wszystkim w nieczystosci farb drukarskich, uzywanych do drukowania skali porownawczej. Kolor odczynu jest po prostu w druku CMYK nieosiagalny. Ale to tez zalezy. Niektore zakresy sa lepiej reprodukowane w druku, niektore gorzej. Do tego dochodzi jeszcze niedokladnosc, warunki oswietlenia, percepcja oczu itp. Ale testy paskowe sa -niezaleznie od wszystkiego - po prostu mniej dokladne.
|
|
|
|
|
|
|
Skunks
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2007, 08:09:10 » |
|
Hmmmm czyli tak na prawdę niezależnie jakiego testu użyjemy (jak już wspominaliście test paskowy będzie obarczony większym błędem) to od nas będzie zależało jaki wynik będzie (co zauważymy), a najpewniejsze by było jakieś urządzonko, które na wyświetlaczu pokazało by nam określoną wartość??? Niestety mam dostęp tylko do takiego pH-metru, ale i to dobre. Pozdrawiam i dzięki za informacje.
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2007, 22:07:51 » |
|
No ale w testach kropelkowych indykator tez barwi sie na pewien kolor ktory porownujemy ze skalą?
|
|
|
|
|
|
|
helbards
|
|
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2007, 04:35:42 » |
|
A nie lepiej podesłać próbkę lub dwie "naszej akwariowej wody" do laboratorium?? Tam gdzie zawszę sie zanosi mocz , czy kał do badania...i też powinni zrobić wszystkie nalezne testy i pewnie zapłacimy w granicach 30zł... jak będę miał czas to podejdę do jednego z laboratoriów w mieście...i zobaczymy czy mogą zrobić badanie.
|
|
|
|
|
|
|
splendens
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2007, 22:29:37 » |
|
jak będę miał czas to podejdę do jednego z laboratoriów w mieście...i zobaczymy czy mogą zrobić badanie.
hehe nie sadze by mieli czas na takie pierdoły no ale ciekaw jestem, daj znac jak Ci poszlo
|
|
|
|
|
|
|
|