Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: kupic takie testy??  (Przeczytany 3155 razy)
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« : Maj 27, 2007, 17:38:48 »

poniewaz zalozylam akwa jakis miesiac temu i wydatki mnie przerosly wolalabym nie wydawac wicej Undecided Undecided
na aalegro znalazlam takie cosik:
http://allegro.pl/item195609679_testy_do_wody_50_sztuk_do_basenu_i_nie_tylko_w_wa.html
i drugi......
http://allegro.pl/item197921870_tester_wody_basenowej_basen_okazja_dwa_banki.html

widze ze sporo osob je kupuje watpie aby do basenow Tongue czy takie testy bylyby wystarczajace?? ramirezki mi padaja a wygladaja 0ok wiec mysle ze to woda bo filtr chodzi caly czas itd.
a moze da sie zmierzyc parametry jakimis domowymi sposobami Wink na jakims forum natknelam sie kiedys na taki pomysl ale nie moge tego znalezc

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2007, 17:43:37 »

te testy nie nadają się. paskowany test jest niedokładny.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2007, 18:15:37 »

Tak jak napisał poprzednik te testy sie nie nadają.Jeżeli chcesz kupic testy to na : pH,gH,kH,NO2,NO3 oraz wiele innych.Kup najlepiej firmy zoolek lub tropicala.Niestety troche one kosztują  Angry

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 28, 2007, 07:48:41 »

Rysio chyba Tetry a nie Tropicala. Z tego co wiem to Tropical oferuje paskowe - kropelkowych jeszcze nie widziałem.
Podstawa - gH/kH, pH, NO3

rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #4 : Maj 28, 2007, 13:55:52 »

Możliwe te dwie firmy stale mi sie mylą  Angry  Angry  Angry

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Maj 28, 2007, 15:44:24 »

juz znalazlam paskowe 5w1 wiem ze sa gorsze od kropelkowych  ale na te  mnie tylko chwilowo stac Tongue lepsze to niz nic prawda..?
z tego co tutaj czytalam interpretacja kolorow na skali jest dowolna i stad te nieporozumienia, czyli nie testy sa do bani tylko nasza zdolnosc odrozniania kolorow Roll Eyes no a  roznica cenowa miedzy paskowymi a kropelkowymi jest znaczna
Undecided

Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2007, 10:20:42 »

Witam.
Mam takie samo pytanie jak Przyjaciolka Zenona Smiley, wiec nie zakładam nowego postu, z tym, że mnie zaciekawiły testy paskowe JBL http://allegro.pl/item199141569_jbl_test_5w1_50szt_x_5_testow_sklepmalawipl.html . Wiem, że testy paskowe nie są aż tak dokładne ale na pełen zestaw testów kropelkowych po prostu mnie nie stać. Co sądzicie o tych testach?
Pozdrawiam.
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2007, 10:35:38 »

dozbieraj kase i kup kropelkowe.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2007, 20:15:33 »

testy paskowe JBL

Jesli juz paskowe, to JBL
pozdrawiam

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2007, 07:03:58 »

Dzięki za odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie: na czym polega problem z tymi testami paskowymi - czy na prawdę są one niedokładne czy też wina leży w percepcji naszych oczu.
Pozdrawiam.
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2007, 07:48:58 »

Dzięki za odpowiedzi, ale mam jeszcze jedno pytanie: na czym polega problem z tymi testami paskowymi - czy na prawdę są one niedokładne czy też wina leży w percepcji naszych oczu.
Pozdrawiam.

Wina w trudnosci odczytu wynikow testow - zarowno paskowych jak i kropelkowych - lezy przede wszystkim w nieczystosci farb drukarskich, uzywanych do drukowania skali porownawczej. Kolor odczynu jest po prostu w druku CMYK nieosiagalny. Ale to tez zalezy. Niektore zakresy sa lepiej reprodukowane w druku, niektore gorzej.

Do tego dochodzi jeszcze niedokladnosc, warunki oswietlenia, percepcja oczu itp.

Ale testy paskowe sa -niezaleznie od wszystkiego - po prostu mniej dokladne.

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
Skunks
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2007, 08:09:10 »

Hmmmm czyli tak na prawdę niezależnie jakiego testu użyjemy (jak już wspominaliście test paskowy będzie obarczony większym błędem) to od nas będzie zależało jaki wynik będzie (co zauważymy), a najpewniejsze by było jakieś urządzonko, które na wyświetlaczu pokazało by nam określoną wartość??? Niestety mam dostęp tylko do takiego pH-metru, ale i to dobre.
Pozdrawiam i dzięki za informacje.
splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2007, 22:07:51 »

No ale w testach kropelkowych indykator tez barwi sie na pewien kolor ktory porownujemy ze skalą? Roll Eyes
helbards
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 13, 2007, 04:35:42 »

A nie lepiej podesłać próbkę lub dwie "naszej akwariowej wody" do laboratorium??
Tam gdzie zawszę sie zanosi mocz , czy kał do badania...i też powinni zrobić wszystkie nalezne testy Grin
i pewnie zapłacimy w granicach 30zł...
jak będę miał czas to podejdę do jednego z laboratoriów w mieście...i zobaczymy czy mogą zrobić badanie.

splendens
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 13, 2007, 22:29:37 »

jak będę miał czas to podejdę do jednego z laboratoriów w mieście...i zobaczymy czy mogą zrobić badanie.
hehe nie sadze by mieli czas na takie pierdoły Tongue no ale ciekaw jestem, daj znac jak Ci poszlo  Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: