Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Strasznie mętna woda i dziwne wyniki pH
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Strasznie mętna woda i dziwne wyniki pH  (Przeczytany 3659 razy)
mihco
Bywalec

Ziom

« : Maj 29, 2007, 18:44:47 »

Czyli tak mam akwa 112 litrów filtr chodzi 24/h na maksa a woda jest non stop mętna wyniki testów to : NO3 - 30, NO2 - 0, gH - 8,0, kH - 7,0, i pH 7.8 co dla mnie jest szokiem, bo mam akwa od ponad roku i w życiu nie miałam takiego pH. Czym to może być spowodowane? CZy może coś z wodą jest nie tak? Robie co tydzień podmiany 25% a i zaczęłam używać Tropical AquaPlant B + Ferro, może od tego jest to pH, a od czego ta mętna woda?

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
ehro
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2007, 18:47:21 »

A nie dałeś czegoś nowego do akwa przypadkiem?

Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2007, 18:49:14 »

Być może jest to sprawa nawozów. Spróbuj odstawić na jakiś czas, wtedy zobaczysz.

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2007, 18:51:21 »

wyniki testów to : NO3 - 30, NO2 - 0, gH - 8,0, kH - 7,0, i pH 7.8

dziwisz się?

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2007, 18:59:16 »

wyniki testów to : NO3 - 30, NO2 - 0, gH - 8,0, kH - 7,0, i pH 7.8

dziwisz się?
A co ma piernik do wiatraka ?
Fakt NO3 jest troszkę za wysokie ale jak to sie ma mieć do pH ?
Jak wyżej proponuję odstawienie nawozów i sprawdzenie wyników + większe podmiany wody. Sprawdz przy okazji czy woda którą lejesz nie ma wyzszego pH (moze cos sie zmienilo). Czy rośliny bąblują ? Jeśli tak - też potrafią podnieść pH.

rysio
Bywalec

:)

« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2007, 19:07:41 »

NO3 Jest troszke za duże.Może czestrze i większe podmianki + odmulanie dna załatwi sprawę?

PS.Widzę że na forum mamy nowego moderatora  Cheesy  Cheesy  Smiley

25l
3-gupiki
x-młode gupiki
6-neony inessa

300l
5-skalary
3-zbrojniki niebieskie
10-żałobniczek
6-kirysków spiżowych
5-pielegniczka remireza
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2007, 19:32:04 »

Gratuluje Seboos zasłużony "Awans" Tongue tzn też myślałam, żę to nawozy, ale stosuje je od ponad miesiąca a mętna woda jest do niecałych dwóch tygodni, ale zrobie tak ja polecałeś, odstawie nawóz. Nie wiem co to znaczy czy rośliny bąbelkują, ale wiem, że nic nowego nie robią... tzn zachowują się normalnie. Właśnie z tym NO3 wlacze sporo, robiłam już nawet podmiany 50%, a odmulam co tydzień Tongue więc nie wiem o co chodzi Sad

Dzień, który przynosi nowe życie, może być niezwykły, tak jak niezwykłe może być życie, które przychodzi każdego dnia
Oswald
Super aktywny

Moje Logo

« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2007, 20:10:29 »

NO3 = 30 to absolutnie akceptowalny poziom. Rybki wytrzymuja i do 200 (ale to juz max). NO3 dopiero od 40 ma korzystny wplyw na rozwoj glonow (pomijajac stosunek redfielda).
NO3 w takich ilosciach jest absolutnie nieszkodliwe. A juz napewno nie powoduje zmetnienia wody. Tak samo nawozy Tropicala.

Dla mnie to wyglada na jakis problem z filtracja biologiczna albo jakas zmiana wody, ktora jest uzywana do podmian.

Mihco, postaraj sie przypomniec, co ostatnio zrobilas inaczej niz zwykle. Moze to wlasnie w ostatnich dniach zrobilas kilka duzych podmian po 50% i wyciagnelas z akwa zbyt duzo "mikrobiologii" z akwa i nalalas zbyt duzo wody biologicznie nieaktywnej....

Moje akwa: 375, 112, 63
Lubię projektowanie podwodnych światów.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2007, 20:57:28 »

Możliwe też, że to. Ja jestem alergikiem skórnym i właśnie ostatnio wyczuwam coś, że z wodą z kranu jest coś nie tak. Możę to to

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Maj 30, 2007, 09:04:21 »

ja bym ten poziom no3 obniżył destylowaną - bo zapewne w kranówie masz tego NO3 trochę (na to wychodzi) czy dawałas ostatnio glonojadom ogórka? po nim też może woda mętniec.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2007, 13:58:33 »

Nie żadnych warzyw nie dawałam, ale raz mi się za dużo jedzenia sypnęło Sad  Embarrassed

wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2007, 14:00:27 »

no to teraz jest tego efekt - proponuję filtr przeczyscic i dobrze dno odmulic - nawet jak nie widzisz odchodów.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Maj 30, 2007, 14:42:30 »

Poza tym w przyszłości ogranicz karmienie - woda powinna się szybciutko wyklarować. Dodawanie nawozów do akwarium w którym rybki dostają sporo jedzonka mogło spowodować zmętnienie wody. Poza tym wiedzmin22 dobrze napisał: odmul dno i wyczyść filtr.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mihco
Bywalec

Ziom

« Odpowiedz #13 : Maj 30, 2007, 20:12:58 »

Tzn nie, że ja za dużo daje raz ze dwa dni temu przewrócił mi się pojemnik z jedzeniem, częśc odłowiłam, ale niestety dużo wleciało. No wiem muszę porządek zrobić, ale niestety czas nie pozwala ;(

A czy przez ten niefortunny wypadek mogło sie pH podnieść?

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Maj 30, 2007, 20:34:34 »

Hehe mam takie luźne powiązanie ale to takie tylko rozważania: wzrost NO3 i nawozów mógł spowodować wzmożony wzrost roślin i pobieranie większej ilości CO2 i jego deficyt w wodzie a co za tym idzie podniesienie się ph  Grin

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: