@malwina 79
Może zabrzmi to dziwnie ale według akwarium to jeden z gorszych 'prezentów niespodzianek'.
Po pierwsze i najważniejsze, wymaga starannie dobranego i zaplanowanego miejsca - akwarium 126l zajmuje wbrew pozorom trochę miejsca + będzie swoje ważyło i nie wszędzie je postawisz, jeżeli dodatkowo filt kubełek to musi mieć odpowiednio dużą szafkę pod spodem + trzeba doprowadzić odpowiednio elektrykę.
Po drugie, niesie za sobę serię kolejnych wydatków - żwirek, roślinki, osprzęt, korzenie, rybki kosztują... dając akwarium narażasz kogoś na dodatkowe wydatki na które może aktualnie nie jest gotowy.
Po trzecie, jest to obowiązek np. podmiany wody - czyli raczej polecałbym świadomą decyzję niż niespodziankę
Także ja zdecydowanie odradzam takie niespodzianki.
Odpowiadając na Twoje pytanie - niestety o każdym modelu filtra znajdziesz tyle samo opini na 'za' i 'przeciw', chyba że faktycznie ktoś wypuści felerną partię sprzętu na rynek. Tego modelu nie znam, więc się nie wypowiadam. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem kubełków (do >100l akwa). Kubełek jest raczej bezobsługowy (czyścisz może trzy razy do roku), ma zazwyczaj dużą powierzchnię filtrującą (wkładów), nie zajmuje miejsca w akwarium (ale musisz mieć na niego szafkę) i raczej jest wydajnieszy niż inne. Oczywiście dużo też zależy od tego co będzie w akwarium, do samych krewetek
wewnętrzny (nawet chyba brzęczyk) powinien wystarczyć.
Świetlówki (moc) dobierasz do roślinności którą planujesz... będziesz miał 56W/126l = 0,44 W/L. Pomyśl teraz o roślinach które obdarowany może chcieć mieć i sprawdź jakie są ich wymagania co do oświetlenia. Dodatkowo weź pod uwagę że rośliny będą prawdopodobnie wymagały nawożenia CO2 - butla też swoje kosztuje (bimbrownia do takiego litrażu to słabe rozwiazanie na dłuższą mętę).
Ogółem odradzam taką niespodziankę. Jeżeli ktoś złapał bakcyla to niech sam zadecyduje, jakie chce mieć akwarium i co w nim chce mieć - no chyba że to Ty będziesz odpowiadał za opiekę na nim. Akwarystyka opiera się w dużej mierze na zgłębianiu tematu, zdobywaniu wiedzy i szukaniu rozwiązań/sprzętu. Danie komuś takiego zestawu może mu pomóc w starcie (na pewno zniknie nakład finansowy) ale z drugiej strony odbierze frajdę kompeltowania swego zestawu. Co innego gdyby, ktoś ma akwarium i wspomniał o konkretnym zestawie CO2 lub filtrze (oczywiście wybadać należy czy będzie miał nań miejsce) i robisz mu niespodziankę. A co innego kiedy Twoja niespodzianka wymusza na kimś założenie akwarium.
Pozdrawiam