Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 180 181 [182] 183 184 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 687898 razy)
Grzechu
Nowy
*

« Odpowiedz #2715 : Styczeń 12, 2013, 23:17:46 »

Hej, po pierwsze witam wszystkich!

A po drugie, dziewczyna kupiła mi akwarium 54l, kiedyś miałem takie kilkunasto litrowe i miło wspominałem, więc się ucieszyłem. Zakupiłem do niego filtr Hanza HJ-611B i mam wątpliwość odnośnie regulacji przepływu. Instrukcja jest skąpa i po angielsku, ani słowa w niej o regulacji. Otóż, która pozycja to minimum a która max? Próbowałem obu i nie widzę absolutnie żadnej różnicy w hałasie czy przepływie. Używam deszczownicy pod taflą wody skierowanej praktycznie w góre. Wysokość słupków wody to około 3cm.

Czy filtr jest walnięty, że nie widzę różnicy między min a max przepływem? (pomijając, że nie wiem która to która pozycja).
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2716 : Styczeń 14, 2013, 23:47:55 »

Czy filtr jest walnięty, że nie widzę różnicy między min a max przepływem? (pomijając, że nie wiem która to która pozycja).

Regulacja przepływu musi być widoczna.  Więc coś jest nie tak ... ale niestety w takich tanich rozwiązaniach różnie to bywa

chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #2717 : Styczeń 19, 2013, 14:14:24 »

Witam,mam hw 302 i zastanawia mnie czy działa prawidłowo,a mianowicie,prawie go nie słychać a mialbyc glosny?po 2 woda z deszczowni leci ze slabym ciśnieniem?albo mi się wydaje to mój 1 kubek..
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2718 : Styczeń 19, 2013, 14:22:22 »

To, że kubła nie słychać, to chyba dobrze, prawda?
Zapewne filtr jest zapowietrzony, podnieś go (nie wyłączając z sieci) i lekko nim potrząśnij - powinieneś usłyszeć wylatujące powietrze. Po tym zabiegu powinno być lepiej.

sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2719 : Styczeń 19, 2013, 14:36:00 »

Możesz też próbować go odpowietrzyć tym dużym niebieskim przyciskiem. Z drugiej strony mój chodzi bardzo głośno gdy jest zapowietrzony, gdy go odpowietrzę to go prawie nie słychać.
Sprawdź czy gdzieś wąż się nie zagiął. A co włożyłeś do środka? Może media filtracyjne go trochę przytkały.

gg - 4479432
chemik666
Nowy
*

« Odpowiedz #2720 : Styczeń 19, 2013, 16:17:26 »

keramzyt,zeolit i 2 gąbki w tej kolejności?
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2721 : Styczeń 20, 2013, 22:46:44 »

keramzyt,zeolit i 2 gąbki w tej kolejności?
A dużo tego włożyłeś? Jeżeli nie, to coś jest nie tak.
Ja mam hw 303 na 112l brutto. Czyli większy kubełek na mniejsze szkiełko w porównaniu do Ciebie hw 302/160l. W każdym koszu mam watę (standardowa dawaną do kubełka), dodatkowo w jednym gąbki, w dwóch pozostałych ceramikę. Wszystkiego napchałem po czubek. Poza tym, prefiltr z drobnej gąbki. Deszczownia skierowana ku górze, około 10-15 cm pod powierzchnią. W miejscu gdzie wypływająca woda styka się z taflą wody, unosi się ona na około 0,5 - 1 cm. Gdybym skierował ją na dół to przerzuciłoby mi piasek do gołej szyby. Więc filtr jest dość mocny.

Poczytaj trochę o zeolicie. Po jakimś czasie należałoby go wymienić. Może zacząć oddawać to co pobrał. Przeczytałem gdzieś, że wymienia się go co 3 - 4 tygodnie podczas walki z krasnorostami lub co 2 - 4 miesiące przy normalnym użytkowaniu.

gg - 4479432
Bagniak
Nowy
*

Wersja robocza

« Odpowiedz #2722 : Styczeń 21, 2013, 20:48:02 »

Witam mam pytanko odnosnie Aquela multikani.
Kupiłem  go trzy tygodnie temu moduł startowy plus 4 moduły z ceramiką. Pod akwarium wejdzie mi jeszcze jeden moduł jak zakombinuje jakis zakretas z rurki to może dwa ale to na max. No i tu moje pytanie  czy widział ktos  gdzies na sprzedaż taki moduł początkowy z dnem i tą czapeczką , może byc nawet bez zaworów ( no tego bajpasu czy jak to nazwac). Chciałbym postawic sobie druga wierzyczke obok i jakos nie moge znaleźc nigdzie. A całego filtra dla jednej puszki przecież nie kupie.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #2723 : Styczeń 21, 2013, 21:05:07 »

Witam mam pytanko odnosnie Aquela multikani.
Kupiłem  go trzy tygodnie temu moduł startowy plus 4 moduły z ceramiką. Pod akwarium wejdzie mi jeszcze jeden moduł jak zakombinuje jakis zakretas z rurki to może dwa ale to na max. No i tu moje pytanie  czy widział ktos  gdzies na sprzedaż taki moduł początkowy z dnem i tą czapeczką , może byc nawet bez zaworów ( no tego bajpasu czy jak to nazwac). Chciałbym postawic sobie druga wierzyczke obok i jakos nie moge znaleźc nigdzie. A całego filtra dla jednej puszki przecież nie kupie.
napisz do aquael.pl na pewno Ci pomogą.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
rafal194
Nowy
*

« Odpowiedz #2724 : Styczeń 22, 2013, 19:46:37 »

Planuje kupić filtr do akwarium 375 czyli netto jakieś300l.Widzę ze tetrę odradzacie.Zastanawiam się nad 3.

UNIMAX Professional FZKN 500 Aquael      http://allegro.pl/filtr-u...2952810465.html
UNIMAX 700     http://allegro.pl/filtr-z...2947429724.html   tyko czy mi tajfunu nie zrobi?
JBL       http://allegro.pl/filtr-z...2936527408.html

A może jakieś dwa małe?

Filtr ma służyć głównie jako biologiczny gdyż zamierzam założyć prefiltr z filtra na rurowego z wkładem sznurkowym lub taki:
http://allegro.pl/filtr-p...2950796676.html ,
i tu też pytanie który prefiltr lepszy.

Filtr chciałbym kupić i nie martwić się ze zły wybrałem i nie wyrabia przefiltrować wody.A może jakieś dwa małe.Obsada typowy ogólniak glonojad .mieczyki itp.z czasem planuje większą ilość roślin.
Jaka powinna być przepustowość przy filtrze biologicznym żeby nie było za dużo i nie za mało?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2013, 19:50:28 wysłane przez rafal194 » Zapisane
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2725 : Styczeń 23, 2013, 15:35:39 »

Potrzebuje kubełek, który będzie chodził przez 6, może 8 miesięcy w 112l, a następnie będzie można go użyć i wystarczy w 450l. Będzie to tylko biolog. Jest tylko jeden warunek, kubełek ma być bezgłośny. Nie może go być słychać w nocy. Podczas snu moja głowa będzie około 30 cm od miejsca gdzie będzie stał kubełek. Do czasu gdy nie zostanie przełożony do 450l nie będzie on zamknięty w szafce. Szukając w necie znalazłem najwięcej opinii pozytywnych odnośnie cichej pracy dla modelu Eheim Professionel 2228. Czy ktoś używał tego filtra i innych aby mieć porównanie? Czy ten model można tak przytkać aby nie zrobił wirówki w 100l? Powtarzam, iż najważniejsza dla mnie jest bezgłośna praca filtra. Cena nie gra większej roli. Przyznaję, że chciałbym się zmieścić w 600 zł ale jak trzeba będzie trochę dołożyć to tragedii nie ma, po prostu będę dwa lub trzy miesiące dłużej oszczędzał.
A może lepiej kupić mniejszy filtr np. Eheim Professionel 2226 i do 450l dokupić drugi?
Czym różni się  Eheim Professionel od Eheim Professionel 3? Czy tylko sposobem zalewania?

EDIT:
Obecnie mam HW 303. W dzień go prawie w ogóle nie słychać, jednak w nocy szum jest zdecydowanie głośny. Potrzebuje kubełek do szkiełka w pracy więc jest okazja go wymienić.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2013, 15:43:51 wysłane przez sebtul » Zapisane

gg - 4479432
rafal194
Nowy
*

« Odpowiedz #2726 : Styczeń 23, 2013, 23:01:45 »

A ten HW 303 długo użytkujesz ?.Nie masz z nim problemów.Dobrze spełnia swoją rolę?.
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2727 : Styczeń 24, 2013, 09:57:32 »

Jestem zadowolony. Mam go od roku. Otwierałem tylko raz w wakacje. Po wyczyszczeniu śmiga dalej. Nie mam porównania do innych kubełków ponieważ ten jest moim pierwszym. Gdyby nie to, że akwarium stoi obok łóżka i że potrzebuję drugi kubełek do szkiełka w pracy to nie poszukiwałbym czegoś bezgłośnego. Powtarzam, nie mam porównania do innego sprzętu i może w innych też tak jest ale negatywnie zaskoczyły mnie bardzo sztywne węże. Ciężko było je ułożyć za komodą. Cały czas wracały do ułożenia/odkształcenia w jakim były w kartonie. Przez pierwsze pół roku musiałem je przycisnąć komodą do ściany. Pozytywnie zaskoczyło mnie to, że się nie spalił gdy przez przypadek zapchałem rurę zasysającą wodę. Chodził tak przez pięć dni. Z kilku pierwszych dziurek deszczowni woda zaledwie kapała kroplami. Po odetkaniu zaczął normalnie pracować. Rurę zasysającą zatkał zgnieciony przeze mnie koszyczek. Jego plastikowe patyczki po haczyły się o gąbkę z prefiltra i skutecznie zatkały wejście. Małowytrzymały koszyczek też można zaliczyć do negatywów.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 24, 2013, 09:59:31 wysłane przez sebtul » Zapisane

gg - 4479432
rafal194
Nowy
*

« Odpowiedz #2728 : Styczeń 24, 2013, 11:00:16 »

Dzięki za opinie.Pytam gdyż wiele osób twierdzi ze te filtry chodzą jak stare lodówki.A co do węzy to ja miałem kiedyś fluvala i też niemiło wspominam węże ,filtrem musiałem przesuwać i ustawić żeby końcówki w akwarium z przylepek się nie odklejały.
sebtul
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2729 : Styczeń 24, 2013, 12:12:31 »

Pytam gdyż wiele osób twierdzi ze te filtry chodzą jak stare lodówki.

Nie mam porównania, nigdy nie słyszałem innego filtra. Jedynie wewnętrzne z funkcją napowietrzania a przy tych HW 303 jest bezgłośny. Mogę go porównać do głośności zasilacza 450W i wentylatora z 11-letniego komputera. Komputer chodzi 10 razy głośniej.

gg - 4479432
Strony: 1 ... 180 181 [182] 183 184 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: