jak czesto wymieniac wklad mechaniczny w filtrze kubelkowym.moj filtr to eheim 2217 akwarium 375 l .plywaja w nim 4 zbrojniki niebieskie od 5 do 9 cm dlugosci
Strzelam, bo nigdzie nie znalazłem rozpiski co do firmowego wnętrza tego kubełka, że masz i chodzi Ci o "gąbki:" - niebieską i białą
; z tego co pamiętam białą teoretycznie powinno się wymieniać co pół roku, natomiast niebieskiej wymieniać wcale nie trzeba (no może co dwa lata
), tylko przy czyszczeniu filtra dokładnie ją wypłukać, można nawet pod kranówką
(ale oczywiście tylko tą gąbkę).
Jak otwierałem swój kubełek po kwartale użytkowania, to biała faktycznie była trochę rozlazła i zawierała w sobie masę syfu, więc ją pożądnie przepłukałem i włożyłem z powrotem, póki co eleganko funkcjonuje, za dwa miechy sprawdzę co się dzieje i może zastanowię się nad wymianą. Faktem jest, że mam prefiltr na wlocie, który zbiera masę syfu i jest czyszczony co tydzień
Jest to jednak moja teoria, co do wymiany wkładów... jeżeli koledzy/żanki mają inne podejście bardzo proszę o uwagi