ala
|
|
« Odpowiedz #330 : Marzec 14, 2008, 20:16:48 » |
|
o porowatą mi chodzilo tylko nie wiedzialam gdzie w kaskadzie ten ''poczatek'' a gdzie ''koniec''....ale juz wszystko jasne.
|
|
|
|
|
|
|
bladefist
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #331 : Marzec 15, 2008, 12:40:05 » |
|
ja proponuję tak:
wlot => gąbka (wyłapuje 'grube' brudy) => wata (wyłapuje drobny brud) => ceramika (poprawa chemii)
dlaczego? zacznę od końca: - ceramika na koniec, z uwago na to, że po pełnej filtracji mechanicznej (gąbka + wata) żaden brud nie zapycha Ci porów na których powiny osiadać mikroorganizmy - wata w środek bo: jak by dać na początek - zapcha się błyskawicznie; dlaczego nie na koniec: bo nie ma sensu drobnego brudu puszczać na ceramikę z uwagi na to, że jak brud tam poosiada to zajmie miejsce drobnoustrojów. - gąbka na początek: można ewentualnie specjaną ceramikę do filracji mechanicznej, ale moim zdaniem w akwarium nie ma aż takich brudów żeby łje apać ceramiką. Może w przypadku oczka wodnego, gdzie do wody może nalecieć cała masa 'grubego' syfu.
- moje spostrzeżenie: ja stosuję jeszcze węgiel po wacie. Dlaczego? 1) może to być dodatkowy element na osiadanie i rozwój flory bakteryjnej 2) w przypadku wody po wacie żaden syf węgla nie pozatyka 3) na typową florę czyli ceramikę wędruje woda oczyszczona chemicznie 4) nie wiem jak u Was, ale mój korzeń daje zabarwienie wodzie, od czasu założenia węgla woda jest bezbarwna.
węgiel oczywiście ma swoje wady - tani nie jest i trzeba go wymieniać, bo regerować jest ciężko, a w skali akwarium to nie ma o czym mówić. Sam nie wiem jak długo będę się w to bawił, po prostu dali mi na start do filtra to założyłem ...
|
|
|
|
|
|
|
przyjaciolka Zenona :)
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #332 : Marzec 15, 2008, 19:05:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bladefist
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #334 : Marzec 15, 2008, 19:51:33 » |
|
nie wiadomo też jak wygląda tam sprawa koszyków na wkłady ...
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #335 : Marzec 15, 2008, 20:07:30 » |
|
Jest napisane żę ma trzy koszyki i w standardzie tylko gąbkę,a resztę można dokupić za 50zł u nich,albo jak chcesz to całkiem coś od siebie włożć.Moim zdaniem niewarto bo wyjdzie ponad 200zł ,a za taką kasę to masz już wypróbowany markowy.Najlepiej kupować przez internet,bo ceny są przyzwoite,a w zoologach kosmiczne.U mnie za jbl250 chcą 505zł,a w internecie kupiłem za 190zł.Z kąd oni biorą te ceny ,przecież nikt nie kupi takiej drorzyzny,chyba że frajer jakiś się trafi
|
|
|
|
|
|
|
|
bladefist
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #337 : Marzec 15, 2008, 21:31:32 » |
|
ja za fluvala 205 dałem 200,- - w standardzie miałem gąbki, węgiel i ceramika - pełne na 90% koszyki na rozruch ... to samo w M1 w Krakowie 360,-
hmm teraz zauważyłem ... ten filtr na 1200 L/h ... za taki markowy to już 300 trzeba dać....ale to w takim razie jest podejrzanie tanio ..
|
|
|
|
|
|
|
PiotrasJ
Zainteresowany
ładna rybcia:)
|
|
« Odpowiedz #338 : Marzec 16, 2008, 13:08:15 » |
|
Ja mam filtr elite mini do akwa chyba 11l a mam akwa 25l no ale filtr radzi sobie dobrze tylko problem w tym że czasami mi się psuje czyli nie daje bąbelek nie chce działać i się zastanawiam czy nie kupić nowego.... Ale jak tak to jaki?
|
|
|
|
Akwa 25l
5x gupik
moczarka kanadyjska
filtr elite oświetlenie: lampa nad akwa:) (11W)
|
|
|
ufok king
Nowy
|
|
« Odpowiedz #339 : Marzec 17, 2008, 19:15:00 » |
|
ja mam takie pytanko co do filtra JBL 250 a konkretni chodzi mi o ostatni wkład filtracyjny tj włókninę Widziałem w sklepie wkład filtr do okapu i był identyczny jak ta włóknina i nie wiem czy można by było właśnie takie coś zastosować jak ustani wkład? taki filtr do okapu kosztuje 8zl i z niego by było ok 10szt do JBL-la a 2 szt wkładu oryginału kosztują ok 15zl wiec 80zl a 8 jest różnica tylko sie zastanawiam czy można zastosować taki wkład czy to musi być oryginalne i czy nie ma czasem jakiś chemicznych szkodliwych związków ? jak ktoś wie coś na ten temat to będę wdzięczny za info i wiem ze oryginalne to oryginalne ale jak można taniej to czemu nie
|
|
|
|
112l 20 neonek 20 kardynałków 9 glonojadów ( 8 młode weloniaste) 1 ostronos 6 kirysków akwa na ziemi ogrodowej
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #340 : Marzec 17, 2008, 19:56:54 » |
|
Moze byc . Tez tak robie .
|
|
|
|
|
|
|
Misquamacus
|
|
« Odpowiedz #341 : Marzec 17, 2008, 20:12:16 » |
|
ja mam pytanko o akwa 126l, planuje kubeł, ale nie wiem jaki czy warto inwestować w te tańsze np. ten ? : http://allegro.pl/item329293828_filtr_kubelkowy_1000_l_h_8_7l_kurier_gratis_.htmlczy sprawdzona tetra ? http://allegro.pl/item328182472_filtr_zewnetrzny_tetra_tec_ex700_gratisy.htmla może jbl ? http://allegro.pl/item327652185_jbl_cristal_profi_120_profesjonalny_filtr_4lata_gw.htmlznalazłem jeszcze Serę http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,,pl-pln,457260,0.htmla Hailea ?? http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,,pl-pln,457271,0.htmlnajmniejszy przepływ ma jbl, największy firmy Hailea, potem Jebao 1.ma ktoś jakieś doświadczenia z tym filtre Jebao ? 2.warto kupić ? 3.czy pieniądze w błoto ? 4.jak z głośnością pracy ? 5.kusząca cena + kuszące l/h (wolę mieć więcej niż mniej ) w zasadzie podobnie z Haileą tu trochę info o Jebao : http://www.tropicalfish.istore.pl/sklep,1619,,,03,,pl-pln,452848,0.htmlproszę o porady
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2008, 20:22:33 wysłane przez Misquamacus »
|
|
>>>>>>>>www.bojownik.pl<<<<<<<<< >>>>>>>> www.fawa.pl <<<<<<<
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #342 : Marzec 17, 2008, 20:25:08 » |
|
Zauwazylem ,ze ten jebao nie ma zaworkow na wejsciu i wyjsciu = nie da sie regulowac przeplywu . To duzy minus . Dwa pozostale sa niewiele drozsze .
|
|
|
|
|
|
|
skalar76
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #343 : Marzec 18, 2008, 09:45:39 » |
|
z filtrów o które pytasz poleciłbym zdecydowanie tetrę w końcu jest to zakup na długie lata i w tym wypadku te pare groszy nie zrobi rożnicy, no i jak już wiele razy na forum było koledzy nie polecają trzmiela , natomiast ja osobiście używam unimaxa 250 i eheima 2213, obydwa spełniają swoje zadanie z tym że unimaxa mam od dwóch lat i narazie chodzi bezproblemowo, wymieniłem tylko uszczelki, natomiast eheima kupiłem używanego i już na starcie musiałem zakupić do niego nowy wirnik w cenie 64 pln bo taniej nie znalazłem, pozatym jest dość głośny, nawet po wspomnianej wymianie wirnika. To tyle o moich filtrach a z tego "zestawu" który zaprezentowałeś zdecydowanie tetra z resztą emi i sebos mają je u siebie i chwalą sobie
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #344 : Marzec 19, 2008, 19:15:28 » |
|
Ja polecam jakiś bardziej znanej marki(tetra,jbl).Możesz kupić jbl250,zamiast 120,ma ten sam pobór prądu,a jednak trochę większy przepływ wody.
|
|
|
|
|
|
|
|