Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 683343 razy)
jozin
Nowy
*

« Odpowiedz #585 : Październik 21, 2008, 11:08:28 »

Witam. ja mam taki problem z filtrem a mianowicie - kupilen nowy filtr - glowice cyrkulacyjna ATMAN AT i gąbke do niego.
schemat dzialania filtra wyglada tak:

problem polega na tym, ze filtr "NIE NAPOWIETRZA WODY" tzn wiem, że ruch wody juz powoduje napowietrzanie ale nie wydobywaja sie z dyszy zadne bąbelki. filtr jest nowy, zadne przewody nie sa zapchane i podlaczona jest ta przejsciowka z wezykiem ( niebieski kolor ) ktora ma niby napoietrzac wode... prosze powiedzcie mi jak mam to podlaczyc gdzie mam dac ten wezyk....chce zeby z fltra wydobywaly sie babelki teoretycznie rozumiem ze powinno to dzialac tak ze szybki ruch wody w dyszy powoduje podcisnienie ktore zasysa przez niebieski wezyk powietrze.... w rzeczywistosci przez wezyk wylatuje czasami woda i chlapie w kolo. filtr dziala, jest nowy, przewody nie sa pozatykane , gabka do filtra rowniez jest nowa...
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #586 : Październik 21, 2008, 12:07:42 »

Filtry JBL serii xxxe są raczej nie polecane,krążą opinie że są niedopracowane.Może TETRA tec ex 700 LUB UNIMAX fzkn 250...

Odnośnie nowej serii JBL - z tego co pamiętam: jedna czy dwie takie opinie trafiły się na forum, i chyba wszystkie niesprawne filtry zostały wymienione od ręki.
Ja przed zakupem konsultowałem się z sąsiadką, która pracuje w hurtowni akwarystycznej i ona mi znowuż powiedziała, że wycofali się z kubełków tetry, ze względu na ilość reklamacji...
Czy w to wierzyć - pewnie kolejna plotka, aby wybrać taką a taką F-mę

Ja nabyłem ostatnio JBL e900 i póki co jestem bardzo zadowolony:
- estetycznie wygląda
- cicho i efektywnie pracuje

ale każdy chwali to co ma Wink

sewerlodz
Nowy
*

« Odpowiedz #587 : Październik 21, 2008, 13:10:48 »

mam pytanie odnosnie filtra wewnetrznego a mianowicie mam zwykla gabke podlaczona do brzeczyka leca z tego babelki ,ale jak to moze filtrowac jak tam nic nie przeciaga wody przez ta gabke.mam akwa 50l .i filtr zewnetrzny tez.
czesio 11
Gość
« Odpowiedz #588 : Październik 21, 2008, 13:31:23 »

O JBL słyszałem też że w starej serii ciekną zawory,a w nowej psuje się Aqua Stop,i pękają rury.Choć nie chce mi się w to wierzyć.
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #589 : Październik 21, 2008, 14:44:59 »

@czesio 11
ok, to cóż mogę powiedzieć...
chyba jedynie, że moja e900 chodzi w pełni OK Wink

jakby kiedyś coś się stało, nie omieszkam o tym poinformować Smiley

szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #590 : Październik 21, 2008, 19:03:26 »

@jozin

primo: po co Ci bąbelki, jeśli strumień z wody będzie powodował falkę na tafli wody, w zupełności wystarczy to do wymieszania się tlenu w wodzie. Przy bąbelkach pozbywasz się dodatkowo co2 z wody, które przydaje się roślinkom (no chyba że nie zależy Tobie lub nie masz ich z akwarium Wink )

po drugie primo: uważaj jak podłączasz taką rurkę do filtra, na wszelki wypadek końcówkę tą wystającą poza akwarium zawsze miej umieszczoną powyżej tafli wody, aby kiedyś przypadkiem woda się z niej nie cofnęła i wylała część wody z akwa na zewnątrz

po trzecie: ja bym podłączył tą rurkę do głowicy - tzn. nad samym wirnikiem, tam gdzie masz narysowaną tą czarną linię o ile jest tam taka możliwość

jozin
Nowy
*

« Odpowiedz #591 : Październik 21, 2008, 19:34:11 »

wiem, ze bombelki nie sa potrzebne a ruch wody przy powierzchni jest naprawde mocny i woda napewno sie dobrze napowietrzy ale poprostu nie rozumiem jaka funkcje powinien spelniac ten głupi wezyk ? z instrukcji wynika jasno ze powinien byc on wyprowadzony ponad tafle wody. jak to wglada w przypadku innych filtrow wewnetrznych ?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #592 : Październik 21, 2008, 19:45:40 »

większość ma taki wężyk i napowietrza, ale nie wszystkie,
u siebie przez większość czasu mam bąbelki wyłączone

moje 72l - http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=17736.0
Ulubione - Kiryski Pstre, Gurami Mozaikowe i krewetki Smiley
szymuss
Nowy
*

« Odpowiedz #593 : Październik 21, 2008, 20:30:54 »

o tą taflę wody to chodziło mi bardziej o poziom wody, aby przypadkiem taki wężyk nie wisiał zboku akwarium z końcówką poniżej poziomu wody. Chodzi o to by woda się nie cofnęła przypadkiem Smiley

Czasami bąbelki się przydają np. przy stosowaniu leków w akwarium i wtedy możesz go użyć.

marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #594 : Październik 21, 2008, 20:35:06 »

przydają się i na co dzień Wink
zresztą jest taki ciekawy wątek o najlepszych sposobach natleniania wody
ja wyłączam na noc - aby było ciszej, i włączam po powrocie z pracy więc bąblują max 3h Wink

SlodkaKicia
Nowy
*

« Odpowiedz #595 : Październik 23, 2008, 20:27:45 »

Szukam filtra do akwarium około 50 l. Zewnętrzny odpada, bo mam pokrywe.
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #596 : Październik 23, 2008, 20:30:52 »

do 50l starczy wewnętrzny Wink
polskie są dobre - Aquael i AquaSzut, w swoim używam Aquaela turbo 350 i taki mogę polecić - ma dodatkowy zbiornik na wkład biologiczno-chemiczny (standardowo zeocarbon, ale można zmienić) dużą gąbkę, regulację przepływu i "bąbelków" i jest niedrogi
jego wadą jest wysokość trochę ponad 30 cm

Wookee
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #597 : Październik 23, 2008, 20:33:51 »

Spytam tutaj bo w moim wątku cisza. Mam akwarium 350L brutto i chcę zmienić filtr. Nie zamierzam tego akwarium zmieniać na większe ani mniejsze.

Jaki filtr kupić - Eheim 2226 czy 2228?

Narożnikowe 350l
SlodkaKicia
Nowy
*

« Odpowiedz #598 : Październik 23, 2008, 20:46:56 »

Oj to nie, bo moje akwa ma równo 30 cm wysokości Smiley
A czy te filtry są ciche i czy taki na 30-100 l mi wystarczy?
marcinl
Szczecin
Super aktywny

« Odpowiedz #599 : Październik 23, 2008, 20:49:13 »

tak są ciche wcześniej miałem mały filtr HJ-611B i był głośniejszy
wystarczy Wink - a jaki model masz na myśli?

Strony: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: