Veri
Nowy
|
|
« Odpowiedz #810 : Styczeń 25, 2009, 22:19:50 » |
|
Pytanie: Czy FZN 3 jest dobrym filtrem do akwarium 80 litrowego, czy może jakiś inny kaskadowy byście polecili, a może wewnętrzny? (kubełek nie wchodzi w gre)
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #811 : Styczeń 26, 2009, 18:50:42 » |
|
Mam pytanie. Jak można zmniejszyć moc filtru turbo filter 350 ponieważ mam go w 45 litrach (dopiero założone) i on ma straszną siłę, która zniszczy mi roślinki... jak można zmniejszyć jego moc ?
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #812 : Styczeń 26, 2009, 18:55:55 » |
|
Zmniejszyć przepływ. Patrz: instrukcja
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #813 : Styczeń 26, 2009, 19:09:45 » |
|
To nie takie proste. W instrukcji pisze jak można zmniejszyć moc napowietrzania, ale niestety nie mocy ;/ Niby można obrócić ta końcówkę do góry (wiecie o co chodzi taka końcówka w kształcie \ / || No ale te roślinki przy filtrze i przed nim dalej beda ze tak powiem niszczone ;/
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #814 : Styczeń 26, 2009, 21:14:25 » |
|
ale niestety nie mocy ;/ Niby można obrócić ta końcówkę do góry
Akurat w tym filtrze rozwiązanie jest delikatnie mówiąć do D***. Tam na dole przy Wlocie pompy masz taki wihajster - jakby suwak (gałeczka, kij wie jak to zwał), który obraca rurkę wlotu. Najlepiej zpoznaj się z tym na sucho, tzn wyjmij filtr i se zobacz pompę od dołu. To jest jednocześnie regulacja przepływu i bajonet mocujący tą dolną część, tzn jeśli za mocno przesuniesz ten suwak to ta dolna część wypada. troche trudno to opisać, ale jak zobaczysz to skumasz o co chodzi.
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #815 : Styczeń 26, 2009, 21:16:56 » |
|
już to zrobiłem, odpowiedzieli mi wcześniej (na bojownik.pl) o tym "dzyndzelku" i tych kolkach już wiem o co w tym chodzi i testowałem to . ale faktycznie beznadziejnie zrobione ;/ i ta częsc wypada jak za mocno zrobie Ale jako tako filtr jest bardzo dobry. Ale i tak dzięki Oswald
|
|
|
|
|
|
|
wm1989
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #816 : Styczeń 26, 2009, 22:01:49 » |
|
jaki filtr jest dobry do 128l,zaproponujcie mi coś i najlepiej wewntrzny no a inne propozycje z checią poczytam
|
|
|
|
128 l ogólne 25 l w planach
GG 6403509
|
|
|
Damianeq
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #817 : Styczeń 26, 2009, 22:20:58 » |
|
Do MichcioRoslina ja mam taki sam filtr w 45l. mozna go przekręcać tak zeby tylko nie wyleciało<pisałeś ze ci wypada> ja mój problem rozwiązałem tak: przyczepiłem go 5 cm od konca szyby i wylot skierowałam na szybę obok, tą co się łączy prostopadle z tą co jest na niej filtr. - a i jeszcze załozylem tą (rozszezkę?) na wylot i skierowalem na szybę <pionowo> woda i bąbelki powietrza rozbijają się na wszystkie strony i nie ma w akwariym <pralki> a przy okazji gdy bąbelki się rozbijają to tlen sie lepiej rozpuszcza w wodzie
jutro postaram się dodac fotkę---> na pewno ci pomoze
|
|
|
|
|
|
|
Oswald
|
|
« Odpowiedz #818 : Styczeń 26, 2009, 22:24:30 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2009, 22:49:50 wysłane przez Oswald »
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #819 : Styczeń 26, 2009, 22:39:31 » |
|
Do MichcioRoslina ja mam taki sam filtr w 45l. mozna go przekręcać tak zeby tylko nie wyleciało<pisałeś ze ci wypada> ja mój problem rozwiązałem tak: przyczepiłem go 5 cm od konca szyby i wylot skierowałam na szybę obok, tą co się łączy prostopadle z tą co jest na niej filtr. - a i jeszcze załozylem tą (rozszezkę?) na wylot i skierowalem na szybę <pionowo> woda i bąbelki powietrza rozbijają się na wszystkie strony i nie ma w akwariym <pralki> a przy okazji gdy bąbelki się rozbijają to tlen sie lepiej rozpuszcza w wodzie
jutro postaram się dodac fotkę---> na pewno ci pomoze
Na pewno pomoże bo zrozumiałem z tego 3/4 (znaczy ostatnią kwestie nie za bardzo zrozumialem) i jak ci się sprawuje ten filtr w 45?
|
|
|
|
|
|
|
Damianeq
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #820 : Styczeń 26, 2009, 22:41:08 » |
|
Do OSWALD po co masz kupować filtr do 200-400l jak mozesz kupic do 100 i zeby mial 350-400 litrów na godzinę... będzie taniej a osiągi te same
a co do pieniędzy to byś kupił nowy AQUAELA za 35 zł. 350 l/h, a z allegro za 80 zł z przesyłką kupisz z raczej nie zaufanej firmy, (mało o niej słychac)
Do MichcioRoslina aaa ten filtr jest zarąbisty. Podkrecony na maxa skierowany w szybę nie robi ze tak powiem pralki... W akwarium woda jest zawaliście przejrzysta i czyściutka. A powietrza w wodzie rybkom nie brakuje Powietrze podkręciłem na 3/4 na tym małym (gówienku) na koncu węzyka tego co wychodzi w górę:P
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 12:47:35 wysłane przez Damianeq »
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #821 : Styczeń 27, 2009, 10:07:14 » |
|
Wiem że ten filtr jest bardzo fajny , ale jadę z nim do reklamacji (znaczy już bylem ale nie było nikogo w sklepie) bo o 2 w nocy zaczął tak buczeć, ze musiałem go wyłączyć bo sie spać nie dało coś z tym wirnikiem, jakby sie tak zacina, czy cos. W każdym razie jest bardzo hałaśliwy i około 13,30 jedziemy tam jeszcze raz
|
|
|
|
|
|
|
Damianeq
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #822 : Styczeń 27, 2009, 12:49:41 » |
|
Mój filtr chodzi cichutko.. A moze zassał jakis syf. sprawdzałeś?? wyczysc go i zobacz co będzie P.S Ja na noc wyłączam filtr
|
|
|
|
|
|
|
MichcioRoslina
|
|
« Odpowiedz #823 : Styczeń 27, 2009, 13:39:59 » |
|
wymienili mi głowice i już działa normalnie.... ja tam lubię dźwięk wody jak zasypiam
|
|
|
|
|
|
|
Damianeq
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #824 : Styczeń 27, 2009, 14:16:36 » |
|
Do MichcioRoslina Fotka jak zamocowałem filtr... Kliknij na zdjęcie to ci sie powiekszy A i mozesz miec inne wkłady pod silnikiem bo ja gąbke mam nizej... <----ale to nieważne
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2009, 14:19:05 wysłane przez Damianeq »
|
|
|
|
|
|