aaa
Stały użytkownik
(^^,)
|
|
« Odpowiedz #990 : Marzec 05, 2009, 20:43:31 » |
|
jaki stary filtr? znasz moze nazwe?
|
|
|
|
Wróciłam! Haaa! 200l! xdd
|
|
|
noir^_^
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #991 : Marzec 06, 2009, 19:04:59 » |
|
ten mój filtr jest firmy sunsun model JP - 022F
|
|
|
|
|
|
|
noir^_^
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #992 : Marzec 06, 2009, 19:12:24 » |
|
a ten stary filtr to ta sama filtra, model HJ - 111B używałam go przez dwa miesiące ale niestety źle założyłam akwarium, źle dobrałam roślinki, woda mi zgniła wszystko mi poumierało przeżył tylko jeden kirysek .
|
|
|
|
|
|
|
mariuszw82
Nowy
|
|
« Odpowiedz #993 : Marzec 10, 2009, 13:09:23 » |
|
Czy po miesiącu pracy filtra kubełkowego należy wyczyścić jeden z jego wkładów ? Kiedy należy zmienić włókninę filtracyjną w kubełku ?
|
|
|
|
|
|
|
Martin
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #994 : Marzec 10, 2009, 13:21:45 » |
|
jeden z jego wkładów tzn? który?
Generalnie, filtr czyść wtedy, kiedy znacząco spadnie jego wydajność... inaczej nie ma sensu...
|
|
|
|
|
|
|
Arnie
Nowy
|
|
« Odpowiedz #995 : Marzec 10, 2009, 22:56:28 » |
|
Czy da się usprawnić, przerobić filtr HBL-501 aby nadawał się do użytku i lepiej filtrował wodę? Używam taki filtr od paru miesięcy i część filtrująca węglowa się rozpadła a gąbka filtracyjna słabo przylega i nie spełnia swojej roli, ponadto woda przelewa się (na szczęście do akwarium) już w części komory wirnika, co wymaga zmniejszania jego siły ssącej.
|
|
|
|
|
|
|
Marecki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #996 : Marzec 13, 2009, 11:24:35 » |
|
Mi osobiście nie ''zaszedł za skórę'' bo omijam go z daleka - a to dlatego ża znam zbyt wiele osób którym ''zaszedł'' jednak ...chyba nawet kiedyś był cały wontek na forum na jego temat...
Filtr już mam (Mini Kani 80), trzmiel nie dołączył gratisu . Proszę o informację, jak te rurki umieścić w akwa . Mam akwa 72 litry wraz z pokrywą Wromaka, która ma specjalne miejsce na podłączenie kabli, rurek itp. Problem polega na tym, że rurki powinny być umieszczone w dwóch różnych miejscach w akwa co wiąże się z wycięciem kawałka obudowy a nie chciał bym tego robić. Może ktoś z szanownych forumowiczów zna lub stosuje inne rozwiązanie.
|
|
|
|
|
|
|
ksiezopolskas
Nowy
Kicuś&Lili :)
|
|
« Odpowiedz #997 : Marzec 13, 2009, 13:32:42 » |
|
Pare dni temu kupilam akwarium 240 l i do tego filtr JBL CristalProfi e1500. Mam takie pytanie czy sama deszczona wystarczy aby dostatecznie napowietrzyć akwarium? i czy przy 240 l powinnam zmniejszyc wydajnosc filtra czy moze on isc na full ?
|
|
|
|
Drogą do szczęścia jest stawanie się kimś lepszym niż wczoraj
|
|
|
KSnake
Stały użytkownik
Fauna Azja, Flora Ameryka - taki "misz masz"
|
|
« Odpowiedz #998 : Marzec 13, 2009, 13:46:32 » |
|
@ksiezopolskas Tak w zupełności wystarczy, jeśli ustawisz ją tak aby powodowała jak największy ruch powierzchni wody.
Wydajność ustawiasz tak co by Ci nie robił "młynu" w akwarium. Ale w 240l przy filtrze mogącym działać w 600l osobiście spróbowałbym tak z 3/4 mocy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2009, 13:48:31 wysłane przez KSnake »
|
|
|
|
|
Marecki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #999 : Marzec 14, 2009, 00:47:34 » |
|
Mi osobiście nie ''zaszedł za skórę'' bo omijam go z daleka - a to dlatego ża znam zbyt wiele osób którym ''zaszedł'' jednak ...chyba nawet kiedyś był cały wontek na forum na jego temat...
Filtr już mam (Mini Kani 80), trzmiel nie dołączył gratisu . Proszę o informację, jak te rurki umieścić w akwa . Mam akwa 72 litry wraz z pokrywą Wromaka, która ma specjalne miejsce na podłączenie kabli, rurek itp. Problem polega na tym, że rurki powinny być umieszczone w dwóch różnych miejscach w akwa co wiąże się z wycięciem kawałka obudowy a nie chciał bym tego robić. Może ktoś z szanownych forumowiczów zna lub stosuje inne rozwiązanie. Było by bardzo miło, jak by ktoś zainteresował się moim pytaniem Chciał bym już w ten weekend zalać akwarium, ale już na samym początku przygotowania zbiornika pojawiają się problemy (opisane powyżej). Jak na razie umieściłem dwie rurki plastikowe z lewej strony akwa, tam gdzie jest specjalne wycięcie w obudowie, jedną rujkę dozującą już oczyszczoną wodę skierowałem (wylot) na środek zbiornika bardziej ku kurze a drugą ssącą podającą do filtra umieściłem zaraz 10 cm niżej. Mam nadzieję że takie rozwiązanie nie przyczyni się do mniejszej filtracji zbiornika.
|
|
|
|
|
|
|
marcinl
|
|
« Odpowiedz #1000 : Marzec 14, 2009, 08:45:22 » |
|
a zmieści się wylot wraz z wlotem w jednej dziurce? jak sięzmieści to może wyprować kawałkiem gumowej rurki wylot trochę dajej tak aby nie był zbyt blisko wlotu a jak się nie zmieści w jednej dziurze to najlepiej zrób z drugiej strony i po problemie cięzko Ci pomoc - nie widzimy Twojej pokrywy... też mam Mini Kani - ale moja pokrywa miała 2 dziury
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1001 : Marzec 14, 2009, 11:02:38 » |
|
dokup deszczownie i to rozwiąże problem - wtedy wsadzisz oba węzę w jeden otwór ale woda z wylotu rozpłynie się równomiernie po całym akwa nie tylko w miejscu wlotu - co było by niewskazane
|
|
|
|
|
|
|
Marecki
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1002 : Marzec 14, 2009, 13:23:58 » |
|
a zmieści się wylot wraz z wlotem w jednej dziurce? jak sięzmieści to może wyprować kawałkiem gumowej rurki wylot trochę dajej tak aby nie był zbyt blisko wlotu a jak się nie zmieści w jednej dziurze to najlepiej zrób z drugiej strony i po problemie cięzko Ci pomoc - nie widzimy Twojej pokrywy... też mam Mini Kani - ale moja pokrywa miała 2 dziury
obydwie rurki zmieszczą się, tak właśnie zrobiłem, wylot jest blisko tafli wody a wlot blisko dna. dokup deszczownie i to rozwiąże problem - wtedy wsadzisz oba węzę w jeden otwór ale woda z wylotu rozpłynie się równomiernie po całym akwa nie tylko w miejscu wlotu - co było by niewskazane
w takim razie zrobię jak pisał marcinl na chwilę dojrzewania akwa. Później dokupię deszczownicę i mieszczę ją pod pokrywą. Dziękuję bardzo za pomoc i pozdr.
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1003 : Marzec 18, 2009, 22:42:34 » |
|
Ja też się podłączę .: mam filtr wewnętrzny Aqua-Szut modelu niestety nie jestem w stanie podać , ponieważ na naklejce nic nie pisze , jest tylko Q max 500 l/h S1 IPX8 Problem polega na tym że nie chce on stać ( wisieć ) w dolnej części jest " kubek " na wkłady filtrujące ale można tez zamiast kubka zastosować gąbkę . Filtr ten posiada tylko wieszak , nie ma żadnych przyssawek , nie widać też żeby kiedykolwiek były ( brak jakichkolwiek uchwytów ) dodam też że w/w filtr dostałem od kolegi jako używany. Zalałem dziś nowy zbiornik , włączyłem filtr a tu masz ci los nie wiem co to może być
|
|
|
|
|
|
|
ufok king
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1004 : Marzec 20, 2009, 14:31:01 » |
|
szukam instrukcji do filtra Fluval 203 jak ktos by mial to bardzo prosze ufokwad@wp.pl lub linka szukam i wszystko jest do nowych wersji bardzo prosze o pomoc
|
|
|
|
112l 20 neonek 20 kardynałków 9 glonojadów ( 8 młode weloniaste) 1 ostronos 6 kirysków akwa na ziemi ogrodowej
|
|
|
|