|
ala
|
|
« Odpowiedz #1126 : Maj 06, 2009, 10:46:49 » |
|
2 i 3 wywal nie jestem pewna do końca co to jest ( chyba jakies rodzaje zeolitu - w każdym razie nic co by mogło być potrzebne) a zamiast tego kup ceramikę lub tańsze wyjście zamiast ceramiki keramzyt .
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1127 : Maj 06, 2009, 11:05:14 » |
|
No jeden z tych wkładów wygląda właśnie jak keramzyt. Więc zostawie. A to drugie to chyba jednak zeolit :/ Na ceramike niestety na razie kasy nie mam więc włożę keramzyt
|
|
|
|
|
|
|
omc
Nowy
|
|
« Odpowiedz #1128 : Maj 06, 2009, 20:50:01 » |
|
witam a ja mam pytanko dysponuje takim filtrem http://www.holenderskie.nazwa.pl/index.php?p2591,filtr-wewnetrzny-hj-411b-300-l-hw srodku jest wkład z gabki i taki malutki pojemniczek z czyms co prawdopodbnie jest weglem.. filtr smiga 24/24 plukam go tylko w wodzie z podmian, wkrotce mam zamiar wymienic wkład weglowy bo zaczyn asie pomalu sypac. Nie to jest jednak meritum mojego problemu, otoz podłączyłem pod moje akwa (45 l) bimbrownie smiga jak cholera;) natomiast obawiam sie czy taki filtr wystarczy do utryzmania odp poziomu tlenu w akwarium?Szkoda mi troszke pieniedzy na dokupywanie brzeczka:/ mam pilniejsze wydatki;) Bede bardzo wdzieczny za obiektywną i konkretna ocene
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1129 : Maj 06, 2009, 21:19:22 » |
|
jesli jest ruch tafli wody to spokojnie wystarczy
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1130 : Maj 07, 2009, 08:49:29 » |
|
No to teraz ja : Mam filtr kubełkowy mini kani 120 , chyba źle rozmieściłem rurki w baniaku , nie filtruje tak jak trzeba , powiedzcie jak najlepiej włożyć rurki żeby było oki , chodzi mi o rozstaw , wysokości , na której ściance , najlepiej na tylnej wtedy nie muszę wycinać w pokrywie otworów
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1131 : Maj 07, 2009, 09:01:11 » |
|
masz tam takie rury giętkie i twarde nie? to zrób tak: wlot wody do giętkiej ryry doczep twardą tak aby łączenie było bliżej kolanka a koniec tej twardej rury wtedy bedzie na dole akwarium blizej dna ( i ten koniec czyli wlot by się przydało zabezpieczyć gąbką np), a wylot odwrotnie połącz rury na odwrót tak aby wylot wody był bliżej powierzchni wody i można do niego doczepić deszczownie ( której brak w komplecie) , oczywiście wlot i wylot niech znajduje się w przeciwległych końcach akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1132 : Maj 07, 2009, 09:50:05 » |
|
dzięki a turbinkę gdzie wtedy daję ? teraz mam w środku ( nie ma kłopotu z zalewaniem )
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1133 : Maj 07, 2009, 12:19:33 » |
|
w środku czego? Dajesz tam gdzie chcesz - ale chodzi o to aby wlot był przy dnie a wylot przy tafli ( imo najlepiej jest jak pompa znajduje się na wężu wylotowym )
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1134 : Maj 07, 2009, 18:33:50 » |
|
A ta pompka robi jakieś wibracje lub wydaje jakiś dźwięk? Bo chciałbym ją umieścić na zewnątrz na ściance akwarium...
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1135 : Maj 07, 2009, 19:53:52 » |
|
w środku czego? Dajesz tam gdzie chcesz - ale chodzi o to aby wlot był przy dnie a wylot przy tafli ( imo najlepiej jest jak pompa znajduje się na wężu wylotowym )
na wylotowym ? czyli ... powoli , na wylotowym z filtra , czy akwa ? Ja mam na wlotowym do filtra , wylotowym z akwa
|
|
|
|
|
|
|
ala
|
|
« Odpowiedz #1136 : Maj 08, 2009, 04:38:40 » |
|
pompka nie wydaje żadnych dźwięków wylot filtra ! -to jest koniec z którego wylewa się przefiltrowana woda -inaczej woda wylatuje wlot filtra! -to jest koniec którym woda z akwarium jest zasysana - inaczej wlatuje /wpada do wewnątrz węża a co za tym idzie filtra
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1137 : Maj 08, 2009, 07:20:30 » |
|
I tutaj nie zgodzę się z tobą . Nie ma potrzeby " dobijać " wody do akwa , wręcz przeciwnie potrzebujemy wtłoczyć wodę do filtra . No chyba , że się mylę
|
|
|
|
|
|
|
Twister78
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1138 : Maj 08, 2009, 10:09:19 » |
|
Jest przecież instrukcja obsługi Z obrazków wynika że jeżeli pompka ma być na zewnątrz to ma być zamocowana na wylocie (pompować do akwa). Jeżeli wewnątrz to na wlocie filtra (pompować do filtra).
|
|
|
|
|
|
|
boggi
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1139 : Maj 08, 2009, 10:29:53 » |
|
Przepraszam za zamieszanie , ten filtr nie jest nowy , dostałem go bez instrukcji , znalazłem już w necie .
|
|
|
|
|
|
|
|