Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 124 125 [126] 127 128 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 689240 razy)
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1875 : Maj 23, 2010, 23:19:12 »

Napowietrzać nie musisz, możesz wyłączyć na cały czas.

frankozolas
Nowy
*

Mów mi Franiu :)

« Odpowiedz #1876 : Maj 23, 2010, 23:30:51 »

a jeżeli planuję do tego akwarium dozować CO2 z bimbrowni +kulki glinowotorfowe to napowietrzanie tez nie jest konieczne?
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #1877 : Maj 23, 2010, 23:55:21 »

Napowietrzanie zazwyczaj nie jest w ogóle potrzebne, wystarczy delikatny ruch taflą wody.
Najlepiej zakupić sobie stały test CO2, i kontrolować ilość co2.

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1878 : Maj 23, 2010, 23:59:17 »

frankozolas ja Ci powiem tak "bąbelek" nie musisz stosować wystarczającym napowietrzaniem jest ruch wody wypływającej z filtra jeśli tym bardziej chcesz stosować CO2 na które bąbelki powietrza wpływają negatywnie,a jak już lubisz te bąbelki to nie stosuj w trakcie nawożenia CO2 skoro chcesz je stosować musisz mieć sporo roślin które dobrym nawożeniem odwdzięczą się dobrym natlenieniem akwarium aha no i musisz mieć min 38Watt światła w twoim akwarium żeby myśleć o nawożeniu ;-)

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1879 : Maj 24, 2010, 00:00:27 »

No jeżeli będziesz dozował CO2 to napowietrzanie TYM BARDZIEJ nie jest konieczne. Po pierwsze powietrze będzie wytrącało CO2 z wody a po drugie jeśli będziesz odp. nawoził to rośliny będą produkowały wyst. ilość tlenu dla zwierząt. Generalnie napowietrzanie przydaje się tylko przy kwarantannie/izolacji ryb, przy odchowie narybku i przy tymczasowym przetrzymywaniu ryb np. kiedy zbiornik czyścimy, restartujemy.

frankozolas
Nowy
*

Mów mi Franiu :)

« Odpowiedz #1880 : Maj 24, 2010, 07:53:31 »

Ok, Dziękuję bardzo Wink Dzisiaj zapewne zamontuję świetlówkę 20W (jak się zmieści i będzie 35W) i ew. dodam diody LED - parę niebieskich i trochę więcej białych - żeby było oświetlenie po bokach.
Bardzo Wam dziękuję
kevingd
Nowy
*

« Odpowiedz #1881 : Maj 31, 2010, 13:31:14 »

Witam mam pytnie odnosnie wirnika w filtrze FLUVAL 404 złamała mi sie dwa razy w przciagu tygodnia co moze byc przyczyna ?
Res
Nowy
*

« Odpowiedz #1882 : Czerwiec 02, 2010, 22:10:59 »

Tak na początek to chciałbym wszystkich przywitać, bo to mój pierwszy post na tym forum. Temat ten dotyczy problemów z filtrami, dlatego chciałbym się poradzić bardziej doświadczonych kolegów z branży akwarystyki Smiley Mianowicie posiadam filtr Aquael Minikani 120 i chciałem pompkę założyć na zewnątrz akwarium, tuż na wylocie z filtra, jednak ze względu na to, że akwarium stoi na szafce 50 cm nad ziemią to nie mam możliwości umieszczenia filtra pod akwarium. Próbowałem założyć pompkę poniżej poziomu wody (tak jak w instrukcji), a filtr stał na poziomie akwarium. Niestety to nie zdało egzaminu i woda zatrzymywała się w wężu, ponieważ miał kształt litery U. Byłem zmuszony umieścić pompkę wewnątrz akwarium no i tutaj się pojawiły problemy. Przepływ jest jak najbardziej w porządku, jednak gdy pompkę przyklejam na przyssawki do szyby akwarium, to strasznie hałasuje. A drugi problem - gdy nie jest przyklejona to pływa mi razem z prefiltrem gąbkowym po całym akwarium - hałas jest troszkę mniejszy. Gdzieś wyczytałem, że trzeba założyć pompkę tak, aby nie dotykała ani szyby, ani żadnych elementów wewnątrz akwarium - wtedy nie będzie hałasować. Czy ktoś mógłby poradzić w jaki sposób założyć tę pompkę, żeby nie dotykała nic wewnątrz lub jak zrobić, aby pompka była na zewnątrz akwarium, a filtr na tym samym poziomie co akwarium?
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #1883 : Czerwiec 03, 2010, 08:40:45 »

jednak ze względu na to, że akwarium stoi na szafce 50 cm nad ziemią to nie mam możliwości umieszczenia filtra pod akwarium.
A to dlaczego?

Res
Nowy
*

« Odpowiedz #1884 : Czerwiec 03, 2010, 10:13:59 »

jednak ze względu na to, że akwarium stoi na szafce 50 cm nad ziemią to nie mam możliwości umieszczenia filtra pod akwarium.
A to dlaczego?

Dlatego, że szafka jest za niska wewnątrz i nie mogę umieścić filtra w środku, bo nie mam wtedy jak wetknąć węży, za szafką jest ściana (nie bardzo by to wyglądało, gdybym odsunął całą szafę 15 cm w przód), a obok tej szafki są inne szafki i nie mam możliwości ich rozstawienia, ponieważ są skręcone i jedna podtrzymuje drugą. Taka dziwna meblościanka. No i niestety to jest jedyne miejsce, gdzie może stać akwarium....
I jeszcze jedno pytanko - czy jak pompka jest wewnątrz, to czy rybkom nie będą przeszkadzać wibracje przez nią wydawane?
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1885 : Czerwiec 03, 2010, 12:35:20 »

Witam. Kupiłem wczoraj do mojej 620'tki dwa filtry Aquael Turbo Filter 1100. I wkładem do tego filtra był zeocarbon. Jednak chyba popełniłem błąd, bo wydaje mi się, że powinienem go umyć, ponieważ kiedy uruchomiłem filtry zaczęły wypluwać pył do wody i akwarium obecnie ma się tak jak przy gigantycznej inwazji okrzemków. Widzę, że to bardzo powoli ustępuje, ale mimo wszystko chciałbym się zapytać czy podmieniać wodę, bo nie za bardzo mi się chce, gdyż robiłem to wczoraj przed kupnem filtrów, a podmiana 20% z 620l to dwadzieścia cztery razy latania z wiadrami z pokoju do łazienki.

I jeszcze jedno pytanko - czy jak pompka jest wewnątrz, to czy rybkom nie będą przeszkadzać wibracje przez nią wydawane?

Myślę, że nie, a poza tym pompki są z reguły amortyzowane gumowymi podstawkami, albo nóżkami.
paweloo18
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1886 : Czerwiec 03, 2010, 18:33:33 »

Czy taki filtr do akwa Cry 135 l wystarczy?
http://allegro.pl/item1055547671_filtr_zewnetrzny_hbl_701_kaskadowy100_200l_600l.html

Pasja. Wiedza. Doświadczenie.
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1887 : Czerwiec 03, 2010, 19:28:33 »

Pewnie, lekko.
przemo600v
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1888 : Czerwiec 07, 2010, 13:32:38 »

W zupełności. Ja do swojego 30 L akwa zakupiłem ostatnio taki tylko że 501 z kręcony jest prawie na minimum ale chodziło mi o jak największą gąbke. Ten wkład z węgla wywaliłem i włożyłem zamiast niego odpowiedni kawałek bardzo drobnej gąbki a do tego zbiorniczka przy rurce ssącej weszło kilka małych bio-bali. Powiem o tym sprzęcie tak, że dostajemy to za co płacimy bo co można kupić za 25 zł. ?? Jednak jak się dobrze wszystko poskłada (rurka ssąca) pracuje naprawdę cichutko. Jak dla mnie największym mankamentem jest sikimer ponieważ jest za mały i bardzo trudno go dobrze ustawić albo zaciąga powietrze albo ciągnie wodę z 1,5 cm z pod powierzchni. Jak ustawisz mniej to robi się mini wirek i ciągnie powietrze do turbinki co powoduje hałas. Czytałem o nim różne opinie ale muszę powiedzieć że radzi sobie lepiej niż się spodziewałem

dilayla
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1889 : Czerwiec 12, 2010, 10:16:30 »

Witam.Mam problem z filtrem kubełkowym Tetra Tec 1200.Otóż wczoraj późnym wieczorem miałam brak dostawy prądu.Wyłączyłam filtr z gniazdka i kiedy prąd już był uruchomiłam go (a raczej próbowałam) ale guzik którym trzeba uruchomić filtr się zaciął i został wklęsły.Rozebrałam i wyczyściłam filtr,bo myślałam,że to sprawa zatkania ale guzik i tak nie działa.Proszę pomóżcie!

Jostein Gaard
Czy to nie smutne, że większość ludzi musi zachorować, by zdać sobie sprawę z cudowności życia?
Strony: 1 ... 124 125 [126] 127 128 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: