Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 689188 razy)
picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1890 : Czerwiec 12, 2010, 10:54:31 »

Witam. Mam takie pytanie, czy mogę podłączyć 2 filtry EHEIM 2236- 600l/h 2213-450l/h po przewód doprowadzający wodę 12/16 wyloty już będą dwa.

Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1891 : Czerwiec 12, 2010, 14:49:22 »

chcesz mieć jeden wspólny wlot (ssanie) wody podłączony do 2 filtrów z których z każdego będzie wychodzić jedna rurka z wylotem? jeśli tak bo tak zrozumiałem  to myślę, że ta rurka ssąca powinna mieć odpowiednią średnice 12/16 to minimum i myślę że da rade ten schemat ja za niedługo też będę kombinował z 2 filtrami ale podłącze je klasycznie

picekwyspa
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1892 : Czerwiec 12, 2010, 15:08:02 »

No właśnie tak. Myślałem jeszcze aby kupić zestaw 16/22 i zastosować reduktory ale wiąże się to z kosztami.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1893 : Czerwiec 17, 2010, 23:45:02 »

Witam

Jakie najlepiej użyć wkłady lub zestaw wkładów jeśli filtr kubełkowy ma pełnić rolę filtra mechanicznego?

Pozdrawiam, R.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1894 : Czerwiec 18, 2010, 18:28:59 »

Witam

Jakie najlepiej użyć wkłady lub zestaw wkładów jeśli filtr kubełkowy ma pełnić rolę filtra mechanicznego?

Pozdrawiam, R.
Rodia,
Jeżeli ma to być tylko mechaniczny to gesta gabkę lub fizeline, tylko licz sie z tym, że będziesz tam często zaglądał

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1895 : Czerwiec 18, 2010, 19:35:12 »

A nie lepiej zastosować pre filtr na rurę ssącą kubełka?  Dzięki temu raz od czasu można go wyczyścić, bez zaglądania do filtra kubełkowego. Przyznam że ja nie stosuję (ograniczam się do filtracji wstepnej w e900) ale znajomy z powodzeniem ma prefiltr na ssaku i sobie chwali.
Jeśli jednak kubło ma robić za mechaniczny - to tylko różne rodzaje gąbki. Trzy "gramatury" powinny załatwić sprawę. Poczynając od najrzadszej aż do gęstej - zgodnie z kierunkiem przepływu wody.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1896 : Czerwiec 18, 2010, 20:03:40 »

Generalnie nie chcę zagracać akwarium. Na wężu ssącym jest nasadzona gąbka, ale jest naprawdę mała tylko po to, żeby fragmentów roślin nie wciągało. A druga sprawa, że jakie gąbki do kubełka można zastosować? Standardowe gąbki można kupić do podpięcia do głowicy. Mi potrzeba czegoś, żebym mógł wyciąć dokładnie do koszyków kubełka.

Na allegro jest masa gąbek tzw BIO gąbek. One nadają się do filtracji mechanicznej? Chodzi mi o naprawdę drobne zanieczyszczenia, taki "kurz" w wodzie.

Pozdrawiam, R.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1897 : Czerwiec 18, 2010, 20:25:53 »

Jeśli chodzi o idealnie drobną materię to polecam tą włókninę :
http://www.allegro.pl/item1076399802_wloknina_aqua_szut_wklad_do_filtra_10szt.html
Niezastąpione są także waty tak jak np wata perlonowa Wink
http://www.allegro.pl/item1069434440_filtus_wata_perlonowa_500ml_najtaniej_polecam.html
i gąbki do wypchania koszyków Wink
http://www.allegro.pl/item1079848571_wloknina_filtracyjna_aqua_nova_36x11_5x2_cm.html
Osobiście uważam, że dajesz jakiś prefiltr o szerokich dziurach. Tak żeby wyłapywało Ci rośliny a nie żyjątka Wink
Następnie umieszczasz gąbkę o szerokich porach, kolejno gąbkę o porach drobnych i watę labo włókninę (nie wiem zależnie, która jest drobniejsza bo ta najdrobniejsza powinna być w ostatnim etapie filtracji) oczywiście taka kolejność jak zależy Ci na filtracji mechanicznej Wink nie ma ch...,żeby coś sięprzedostało Cheesy

PS Wink możesz poszukać innych ale tego typu Cheesy przy okazji od razu polecam z czystym sumieniem tych sprzedawców Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1898 : Czerwiec 18, 2010, 20:37:53 »

No jeszcze z tymi gąbkami problem. Dzięki za info Thedevil.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1899 : Czerwiec 18, 2010, 21:31:12 »

rodia
Chodziło mi o prefiltr poza środowiskiem baniaka. Widziałem dwa rozwiązania. Jedno to małe że tak się wyrażę gówienko w kształcie zaworka przeciwzwrotnego (tylko nie tak małe! Jakieś 20cm dlugosci, gruszka) - w środku gąbka. Kolega wspominał że proste i bardzo łatwe w czyszczeniu, po prostu rozpinało się to to na dwie części. W sprzedaży jednak tego nie zauważyłem.
Drugi sposób to osobny pojemnik, podpinany na zasadzie dodatkowego kubełka tylko że o wiele mniejszego. Niektórzy stosują ten dodatkowy prefiltr jako mieszalnik do CO2 (doprowadzają doń dwutlenek) - sprawdza się w obu rolach. A środek można wypchać różnymi warstwami gąbki. "serwisuje się" ten pojemnik prawie równie prosto jak poprzednie rozwiązanie - po prostu odkręcasz wieko (przynajmniej tak to ze zdjęć wyglądało - nie używałem).

A nawet znalazłem to na Allegro:
http://allegro.pl/item1074605379_pre_filtr_3_komorowy_szybkozlaczki_x_4.html
Zapewne można i wykonać samemu by nie płacić.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1900 : Czerwiec 18, 2010, 21:57:08 »

Opcję z filtrem narurowym znam i stosuje ale tylko doraźnie. Problem, że wkłady sznurkowe zatykają się dość szybko tzn około tygodnia. Tylko po co mam kombinować jak mam jakiś kubełek nieużywany. W sumie z wszelkich moich wątpliwości zastawia mnie czy jakich gąbek użyć, tzn z czego powycinać odpowiednie kształty.
tsu
Nowy
*

« Odpowiedz #1901 : Czerwiec 19, 2010, 21:12:04 »

Witam
Prosiłbym o rade bo postanowiłem kupić JBL E900 do nowego zbiornika 108litrow(prosty) i zastanawiam sie czy nie bedzie to zbyt mocny flirt jak na taki litraz.Mam jeszcze mozliwosc o ile sie szybko zdecyduje zamiany na E700 ale wolalbym e900 ze wzgledu na 4 kosze a nie 3 jak w E700 z drugiej strony E700 wydaje mi sie bardziej optymalny jak na moj zbiornik i sam juz nie wiem co wybrac.W akwarium na pewno beda rosliny co do ryb jeszcze nie wiem jaka obsada.
Drugie pytanie to w jakiej kolejnosci ustawic wklady bo domyslam sie ze najlepiej jak w instrukci ale gratisowo dostane jeszcze ceramike biologiczna 500ml
zeolit mineralny 500ml i biowklad(PO4) 500ml wiec moze warto to wykorzystac.

z gory dzieki za odpowiedz
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2010, 21:14:20 wysłane przez tsu » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #1902 : Czerwiec 19, 2010, 21:37:21 »

Witam
Prosiłbym o rade bo postanowiłem kupić JBL E900 do nowego zbiornika 108litrow(prosty) i zastanawiam sie czy nie bedzie to zbyt mocny flirt jak na taki litraz.Mam jeszcze mozliwosc o ile sie szybko zdecyduje zamiany na E700 ale wolalbym e900 ze wzgledu na 4 kosze a nie 3 jak w E700 z drugiej strony E700 wydaje mi sie bardziej optymalny jak na moj zbiornik i sam juz nie wiem co wybrac.W akwarium na pewno beda rosliny co do ryb jeszcze nie wiem jaka obsada.
Drugie pytanie to w jakiej kolejnosci ustawic wklady bo domyslam sie ze najlepiej jak w instrukci ale gratisowo dostane jeszcze ceramike biologiczna 500ml
zeolit mineralny 500ml i biowklad(PO4) 500ml wiec moze warto to wykorzystac.

z gory dzieki za odpowiedz

W JBL e900 jest regulacja przepływu, a to właśnie rozwiązuje twój problem. Nie zastanawiaj się, bierz e900.

Co do drugiego pytania nie radzę ci wkładać na stałe wkładów usuwających PO4 ponieważ z roślinami będzie problem.
Grzemp
Nowy
*

« Odpowiedz #1903 : Czerwiec 22, 2010, 12:54:52 »

Co sądzicie o filtrze HL BT 400?  Wink

Profilowane 60l
Kotnik 20l
Smiley
kamil555331
Zielony User
Nowy
*

« Odpowiedz #1904 : Czerwiec 22, 2010, 22:26:30 »

mam akwarium 45l, poszukuje dobrego filtra wewnętrznego w granicy 100zł z napowietrzaniem.
Strony: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: