Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 128 129 [130] 131 132 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 689143 razy)
tomek190384
Nowy
*

« Odpowiedz #1935 : Lipiec 11, 2010, 13:23:29 »

Witam
Często na forum pojawiają się pytania o filtry...

Jeżeli masz jakiś problem z działaniem swojego filtra to spróbuję Ci pomóc. Wink

Pisz o wszystkim i staraj się dokładnie opisywać swój problem...

Czekam na posty!!

witam jestem nowy mam pytanie co do filtra teta ex 700 posiadam ten filtr od 3 miesięcy teraz zauważyłem bardzo wolny przepływ wody filtr jest czysty komora wirnika i węże tez wirnik się kreci raz w lewo raz w prawo dla porównania mój fan 2 ma większy przepływ jaka może być przyczyna zachowania tego wirnika

112 LT 3x18w6500k tetra EX700
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1936 : Lipiec 12, 2010, 07:21:27 »

Witam
Często na forum pojawiają się pytania o filtry...

Jeżeli masz jakiś problem z działaniem swojego filtra to spróbuję Ci pomóc. Wink

Pisz o wszystkim i staraj się dokładnie opisywać swój problem...

Czekam na posty!!

witam jestem nowy mam pytanie co do filtra teta ex 700 posiadam ten filtr od 3 miesięcy teraz zauważyłem bardzo wolny przepływ wody filtr jest czysty komora wirnika i węże tez wirnik się kreci raz w lewo raz w prawo dla porównania mój fan 2 ma większy przepływ jaka może być przyczyna zachowania tego wirnika
A ucinałeś węże  na styk by nie dostawało sie powietrze i skrecały się one.Bo u mnie tak sie czasem działo jak miałem oryginalne długie węże, nawet ciężko mi było odpowietrzyc go.Ja co prawda mam go podłączony drugi dzień dopiero ale  on tak działa u mnie ,że bardzo wolny przepływ jest.Może spróbuj  nim delikatnie poruszać lub skierowac deszczownice w inna strone.A wyjąłeś stoper? Bo ja wyjąłem go z deszczownicy. Mam tylko pytanie do Ciebie o ten węgiel aktywny, czy po tygodniu go wyjąłeś z filtra? Czy nadal go tam masz?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 16:09:09 wysłane przez sk4lar » Zapisane
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1937 : Lipiec 12, 2010, 16:53:19 »

węgiel brunatny jak nazwałeś to inaczej węgiel aktywny nie stosuję się go od tak sobie ma on inne przeznaczenie jak kupiłem eheima też miałem dodany węgiel ale do tej pory stoi zapakowany w folie co do przepływu to niestety w każdym filtrze po jakimś czasie wydajność filtra spada ex700 miała taką przypadłość, że szybko zapychały się rurki i trzeba je często czyścic gdyż już trochę osadu ogranicza przepływ co do wirnika to raczej chyba powinien się kręcić w jedna stronę

tomek190384
Nowy
*

« Odpowiedz #1938 : Lipiec 12, 2010, 19:19:13 »

Witam ponownie znalazłem przyczynę wolnego przepływu zapchało się w zaworze a wirnik nie wiem czemu się tak kręci może ktoś inny sprawdzi u siebie a co do węgla to stosuje się go po lekach lub innej chemii stosowanej w akwarium

112 LT 3x18w6500k tetra EX700
Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1939 : Lipiec 13, 2010, 15:31:42 »

Szukałem, szukałem i nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie: "Na jakiej wysokości przyczepić filtr wewnętrzny? Żeby był bliżej dna, czy tafli wody?"
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1940 : Lipiec 13, 2010, 15:36:36 »

Ja bym polecał bliżej tafli, wtedy rozbija kożuch bakteryjny powodując ruch tafli wody.
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1941 : Lipiec 13, 2010, 16:14:30 »

węgiel brunatny jak nazwałeś to inaczej węgiel aktywny nie stosuję się go od tak sobie ma on inne przeznaczenie jak kupiłem eheima też miałem dodany węgiel ale do tej pory stoi zapakowany w folie co do przepływu to niestety w każdym filtrze po jakimś czasie wydajność filtra spada ex700 miała taką przypadłość, że szybko zapychały się rurki i trzeba je często czyścic gdyż już trochę osadu ogranicza przepływ co do wirnika to raczej chyba powinien się kręcić w jedna stronę
No ja mam akwarium  z uruchomionym tym filtrem 2 dni dopiero.Ja tego węgla tam nie wkładałem podpiąłem tylko filtr i  przyciąłem węże. Jak ten węgiel aktywny wygląda, bo miałem wraz z filtrem w pudełku dodatkowo jakies koleczki i  uzdatniacz do wody i pokarm.http://yfrog.com/5ndsc00155gdj
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 16:16:33 wysłane przez sk4lar » Zapisane
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #1942 : Lipiec 13, 2010, 16:45:35 »

węgiel aktywny u mnie wygląda jak gąbka i jest czarnego koloru ale może też być w postaci sypkiej np takiej :
http://www.rozanski.gower.pl/diarrhoe_files/Aktivkohle.jpg
te kołeczki z początku myślałem ze chodzi o biobale ale na fotce tak dobrze nie widać co to jest może to też być węgiel lub nawóz do roślin a nawet pokarm w granulkach nie powiedzieli Ci co dostajesz na start? a to po prawej to pewnie pokarm w płatkach zgadza się? uzdatniacza nie stosuj najlepszym uzdatniaczem jest czas przed wpuszczeniem ryb najlepiej odczekać z 2 tygodnie

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1943 : Lipiec 13, 2010, 17:21:40 »

węgiel aktywny u mnie wygląda jak gąbka i jest czarnego koloru ale może też być w postaci sypkiej np takiej :
http://www.rozanski.gower.pl/diarrhoe_files/Aktivkohle.jpg
te kołeczki z początku myślałem ze chodzi o biobale ale na fotce tak dobrze nie widać co to jest może to też być węgiel lub nawóz do roślin a nawet pokarm w granulkach nie powiedzieli Ci co dostajesz na start? a to po prawej to pewnie pokarm w płatkach zgadza się? uzdatniacza nie stosuj najlepszym uzdatniaczem jest czas przed wpuszczeniem ryb najlepiej odczekać z 2 tygodnie
No właśnie podobne są te kołeczki tylko że te moje bardziej ciemno zielone niż czarne. Pisze na pudełeczku tylko  firma Tropical ja to myślalem że to nie węgiel tylko prędzej jakis pokarm . No ale nie powiedzieli bo kupowałem  przez allegro ten filtr, ale zapytam w sklepiej jak będzie taki na stanie u mnie lub sprzedawcy. Tak to po prawo to pokarm w płatkach też firmy tropical, to mnie troche zdziwiło że w filtrze marki Tetra nie dali pokarmów właśnie z firmy tetra.Ja już uzdatniłem wode od chloru preparatem Sera aquatan. A ten na zdjeciu jest firmy Tetra Aquasafe.To chyba by nie przeszkadzało jak bym potem do podmiany wody użył tego innego? A co do wpuszczenia to czekam od soboty  cały tydzien na posadzenie roslinek bo jeszcze nie kupiłem a rybki to dopiero za 2 tygodni wpuszczę bo nie kupowałem tabletek do bakteri które sie dodaje do filtra.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 13, 2010, 17:23:15 wysłane przez sk4lar » Zapisane
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #1944 : Lipiec 13, 2010, 17:57:16 »

sk4lar przy podmianie wody tego uzdatniacza już nie używaj zresztą zapomnij o nim odlej 20% wody z akwarium i wlej świeżej odstanej rób to raz na tydzień ew na 2 tygodnie niektórzy odlewają mniejszą ilość ale robią to częściej co do tego zagadkowego granulatu który na zdjęciu wygląda na czarny a mówisz, że jest ciemno zielone obstawiam pokarm w granulkach pokrusz i zobacz czy ryby będą jeść tym bardziej ze to z Tropikala Smiley ale głowy sobie nie dam uciąć napisz czy jedzą bo obstawiam spiruline do jedzenia

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1945 : Lipiec 14, 2010, 10:58:30 »

sk4lar przy podmianie wody tego uzdatniacza już nie używaj zresztą zapomnij o nim odlej 20% wody z akwarium i wlej świeżej odstanej rób to raz na tydzień ew na 2 tygodnie niektórzy odlewają mniejszą ilość ale robią to częściej co do tego zagadkowego granulatu który na zdjęciu wygląda na czarny a mówisz, że jest ciemno zielone obstawiam pokarm w granulkach pokrusz i zobacz czy ryby będą jeść tym bardziej ze to z Tropikala Smiley ale głowy sobie nie dam uciąć napisz czy jedzą bo obstawiam spiruline do jedzenia
No teraz nie sprawdzę bo nie mam rybek jeszcze ale za 2 tygodnie dopiero wpuszczę. Ale dzis sie wszystko okaże rozbieram filtr.Przekonam sie co tam sprzedawcy z allegro wsadzili a moze  są te elementy w torebkach foliowych i dlatego tak wolno przeplywa woda. I wstyd sie przyznac ale tak było pod gabkami ukrywaly sie  ceramika i węgiel w torebkach foliowych Embarrassed Ach za bardzo jestem w gorącej wodzie kąpany. Tal czyli te pleczki zielone są do jedzenia pokarm ,a węgiel sie znalazl jest czarny Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2010, 11:47:10 wysłane przez sk4lar » Zapisane
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #1946 : Lipiec 14, 2010, 14:17:42 »

sk4lar te pałeczki zielone które na zdjęciu wyglądają na czarne obstawiam jako pokarm w granulkach a filtr zobacz jak masz wszystko nowe to warto przepłukać to wodą szczególnie ceramikę węgla nie wsadzaj zostaw przyda Ci się i poskładaj tak jak powinno być uważaj na uszczelkę powinien na niej być cienki film smaru silikonowego

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1947 : Lipiec 15, 2010, 14:44:55 »

sk4lar te pałeczki zielone które na zdjęciu wyglądają na czarne obstawiam jako pokarm w granulkach a filtr zobacz jak masz wszystko nowe to warto przepłukać to wodą szczególnie ceramikę węgla nie wsadzaj zostaw przyda Ci się i poskładaj tak jak powinno być uważaj na uszczelkę powinien na niej być cienki film smaru silikonowego
No wiec wszystko poskładałem i wydajnośc jest teraz super, węgiel  lezy osobno w szafce. Te paleczki to pewnie tak jak mówisz pokarm jest , sprawdzę jak będą juz rybki w zbiorniku.
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #1948 : Lipiec 15, 2010, 16:23:24 »

No wiec wszystko poskładałem i wydajnośc jest teraz super, węgiel  lezy osobno w szafce. Te paleczki to pewnie tak jak mówisz pokarm jest , sprawdzę jak będą juz rybki w zbiorniku.
Poczekaj tydzień-dwa, znowu bedzie słaby przepływ - Tetra ex700 tak juz ma i tego nie zmienisz.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1949 : Lipiec 15, 2010, 16:50:31 »

Mam pytanie, czy zgłasza ktoś jakieś wątpliwości związane z filtrem: AquaEl Versamax FZN-3? Mam 100 litrowe akwarium i słaby filtr, więc zastanawiam się nad tą inwestycją. Co o tym myślicie? Do tej pory miałem tylko filtry wewnętrzne.
Strony: 1 ... 128 129 [130] 131 132 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: