Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 131 132 [133] 134 135 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 689040 razy)
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #1980 : Sierpień 07, 2010, 20:03:00 »

maciek269 do 200 litrów to dobrze się sprawdzi zewnętrzny a co do przerabiania pokrywy ja mam pokrywę wromak i nic nie trzeba było ciąć i przerabiać wszystko tzn 2 węże plus kabel od oświetlenia i od grzałki się zmieściło w specjalnych wytłoczkach na to przeznaczonych w pokrywie

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1981 : Sierpień 08, 2010, 08:37:28 »

jaki filtr byscie polecili do pyszczaków?, akwa 200l, i mam pytanie czy te rurki od filtra da sie jakoś normalnie podłączyć, nie chcialbym przerabiać oryginalnej pokrywy
U mnie w filtrze rurki zawadzały o pokrywe, ale do filtra dodane miałem przysawki z krotszymi i dłuzszymi odstępami przyssawek do akwarium.I trochę to zaradziło problem.Jednak nadal tylna część pokrywy trochę odstaje.Planowałem te kolanka tych plastikowych rurek od deszczownicy zastąpić węzami gumowymi. Ale chyba tak zostawie jak jest, cm różnicy w tę czy w tę to nie problem.
Mateusz93
Zainteresowany
**

54l (profil)

« Odpowiedz #1982 : Sierpień 08, 2010, 21:44:02 »

Siemka, do 54l akwa zamierzam zastosować filtr FZN-1, moja przyszła obsada to ramirezki(parka), 10 neonów, 5kirysków panda/krewetki RC.
Jakie wkłady oprócz gąbki zastosować??
ja w fzn(akurat fzn-2) mam ceramikę:) więc też ją możesz zastosować, jest dobrym miejscem do osiedlania się bakterii Wink
A masz jeszcze gąbke ;p ?

Ja akurat w mniejszej komorze mam jeszcze keramzyt, a w tej dużej ceramikę. Gąbkę też możesz mieć, ale u mnie on głównie chodzi jako filtr biologiczny, dlatego zastosowałem takie media.  Wink

Pozdrawiam! Wink

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1983 : Sierpień 10, 2010, 10:35:33 »

Czyli nie trzeba plukac OK.
Jeszcze jedna kwestia. Mam filtr z deszczownią.
Jak umiescic deszczownie zeby woda przy dnie byla najspokojniejsza? Teraz deszczownie umieszczona przy tylnej szybie wylotami skierowaną ku przedniej. Deszczownia jest jakies 2 cm pod tafla wody, zeby powodowala lekki ruch tafli wody. Czy tak zostawic? A moze jakos inaczej skierowac aby jeszcze bardziej amniejszyc ruch wody?
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #1984 : Sierpień 11, 2010, 09:27:01 »

ja mam deszczownie zamontowaną jak ty jakieś 3 cm pod wodą ale ale wylot mam pod kątem 45 stopni skierowany ku górze w stronę tafli wody trochę to osłabia strumień i nie uderza bezpośrednia o przednią szyba a potem w dół

peater
Nowy
*

« Odpowiedz #1985 : Sierpień 11, 2010, 09:34:32 »

Jezeli chcesz zmniejszyc ruch wody powodowany przez deszczownie to polecam nawiercic w niej kilka dodatkowych dziurek wylotowych - zmniejszysz cisnienie a tym samym sile wyrzucanej z deszczowni wody - mam tak u siebie - deszczownia 3 cm pod lustrem wody i dodatkowo kilka dziurek - > nie ma pralki w akwa a filtracja wydajna tak samo jak przed zabiegiem Smiley
Kerton
Nowy
*

« Odpowiedz #1986 : Sierpień 11, 2010, 18:37:57 »

też mam pytanie
co ile czyścić filtr w akwa. 50l. (wewnętrzny, mechaniczny)
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #1987 : Sierpień 11, 2010, 19:39:22 »

też mam pytanie
co ile czyścić filtr w akwa. 50l. (wewnętrzny, mechaniczny)

Gdy zauważysz spadek wydajności

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1988 : Sierpień 14, 2010, 17:23:25 »

Co ile jesli ktoś posiada filtr tetra EX 700 czyscicie ten filter? Ja zauważyłem że po dwóch tygodniach zaczyna spadać wydajnośc i po tym czasie go czyszczę w wodzie z akwarium. Czy tą włókninę do tego filtra idzie dostać w każdym sklepie zoologicznym z produktami tetra czy lepiej kupic na allegro kilka sztuk na zapas lub gdzieś?  Wymienial może ktoś węże w tym filtrze, bo są białe i strasznie zarastają glonami. Na czarne lub zielone np?
tomek190384
Nowy
*

« Odpowiedz #1989 : Sierpień 14, 2010, 20:15:03 »

Witam mam pytanie ex700
co zrobić żeby za często nie czyścic węży w moim przypadku co 2 tygodnie nawet bardziej zaworów

112 LT 3x18w6500k tetra EX700
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1990 : Sierpień 14, 2010, 20:52:37 »

Witam mam pytanie ex700
co zrobić żeby za często nie czyścic węży w moim przypadku co 2 tygodnie nawet bardziej zaworów
Ja węży w ogóle nie czysciłem jeszcze a mam akwarium ponad miesiąc. Trochę już zarosły glonami i dlatego w przyszłosci wymienię je na czarne lub ciemnozielone.A że się zawory zapychają to chyba ten filtr już tak ma itrzeba je potem czyscić pod cisnieniem.Oglądalem kiedyś filtr JBl 250 i tam te węże są jeszcze o mniejszej srednicy a ponoć się tak nie zapycha. Więc trochę mnie to dziwi, bo węże tetra ex 700 maja większą średnice od tego w filtrze JBL 250 a tak sie to szybko zapycha  Roll Eyes
Tal
Bywalec

« Odpowiedz #1991 : Sierpień 14, 2010, 21:41:01 »

a dodam ze osad na wężach szczególnie właśnie w ex 700 potrafi nieźle przytłumić
przepływ woda ja u siebie węże czyszczę raz na pół roku ale mam inny filtr nie pamiętam ale chyba fluval
albo aquael miał węże karbowane i też nie było z tym problemu

Veri
Nowy
*

« Odpowiedz #1992 : Sierpień 18, 2010, 13:32:53 »

Witam,
Mam 200 litrowe akwarium, ostatnio spalił mi się jeden z filtrów i zastanawiam się nad zakupem Aquael UNIMAX 700, wiem że to duży filtr ale w ciągu 2 lat mam zamiar powiększyć akwarium. Pytanie brzmi czy tak duży filtr może jakoś negatywnie wpłynąć na 200 litrowe akwarium?
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #1993 : Sierpień 18, 2010, 13:36:13 »

[Ja węży w ogóle nie czysciłem jeszcze a mam akwarium ponad miesiąc. Trochę już zarosły glonami i dlatego w przyszłosci wymienię je na czarne lub ciemnozielone.A że się zawory zapychają to chyba ten filtr już tak ma itrzeba je potem czyscić pod cisnieniem.Oglądalem kiedyś filtr JBl 250 i tam te węże są jeszcze o mniejszej srednicy a ponoć się tak nie zapycha. Więc trochę mnie to dziwi, bo węże tetra ex 700 maja większą średnice od tego w filtrze JBL 250 a tak sie to szybko zapycha  Roll Eyes

Być może dzięki temu że mają mniejszą średnice a jednocześnie wiekszą prędkość przepływu ciężej jest się im zapchac

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1994 : Sierpień 18, 2010, 13:42:44 »

Witam,
Mam 200 litrowe akwarium, ostatnio spalił mi się jeden z filtrów i zastanawiam się nad zakupem Aquael UNIMAX 700, wiem że to duży filtr ale w ciągu 2 lat mam zamiar powiększyć akwarium. Pytanie brzmi czy tak duży filtr może jakoś negatywnie wpłynąć na 200 litrowe akwarium?

tu jest test tego filtra: http://www.akwarium.net.pl/port/modules/smartsection/item.php?itemid=9

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
Strony: 1 ... 131 132 [133] 134 135 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: