Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 135 136 [137] 138 139 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 688940 razy)
karbowy
Nowy
*

« Odpowiedz #2040 : Sierpień 30, 2010, 21:25:25 »

Mam pytanko. Posiadam akwarium 112 l.
dotychczas używałem filtra wewnętrznego, ale teraz przymierzam się do kupna zewnętrznego.
W sklepie doradzali mi w zasadzie dwa:
Fluval 205
lub
Tetratec ex  700

Czy możecie mi doradzić który z nich wybrać? Obydwa są w zasadzie z tego samego przedziału kosztowego.
Może któryś jest lepszy od drugiego?
A może wybrać coś zupełnie innego?
Z góry dziękuję za pomoc....
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2041 : Sierpień 30, 2010, 21:26:54 »

Mam dwie Tetry i gdybym miał kupować 3 to też kupiłbym tej  firmy Smiley Tyle mogę o nich powiedzieć
theng
Nowy
*

« Odpowiedz #2042 : Sierpień 31, 2010, 08:46:06 »

Mam pytanko. Posiadam akwarium 112 l.
dotychczas używałem filtra wewnętrznego, ale teraz przymierzam się do kupna zewnętrznego.
W sklepie doradzali mi w zasadzie dwa:
Fluval 205
lub
Tetratec ex  700

A może wybrać coś zupełnie innego?
Z góry dziękuję za pomoc....
Zdecydowałem się na fluvala 205 do swojej 112ki ale ostatnio wpadł mi w oko HAGEN ELITE CRISTAL FLO 40. Myślę, że to tak jak minikani i unimax u Aquaela.
Jeśli nie wygram aukcji z używanym fluvalem, wezmę tego FLO 40.
kraxx
Nowy
*

« Odpowiedz #2043 : Sierpień 31, 2010, 13:32:02 »

Witam, posiadam filtr kubełkowy fluval 203, kupiłem go niedawno razem z akwarium 240L i kilka dni temu wystartowałem zbiornik. Uruchomiłem filtr i jestem trochę przerażony tym, jak głośno on pracuje.
Brzmi to tak jakby wirnik obijał się o obudowę albo tarł o coś.
Rozebrałem filtr i obejrzałem wszystkie części, ale nie zauważyłem niczego co mogłoby tak hałasować.
Proszę o pomoc - co może być przyczyną głośnej pracy?
Dodam, że filtr jest dosyć stary, ma pewnie z 5 lat, może więcej.
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #2044 : Sierpień 31, 2010, 13:36:24 »

O odpowietrzył ci się kubeł
Czasem powietrze w wirniku stoi i przez to hałasuje
Zalej go dokładnie na pionowych wężach gdzieś przy akwarium i zobacz czy bedzie lepiej

kraxx
Nowy
*

« Odpowiedz #2045 : Sierpień 31, 2010, 15:02:27 »

zalałem jeszcze raz, węże są ustawione pionowo właściwie przez cały czas, bo idą do góry do akwa na szafce, a hałas jak był tak jest
jak potrząsnę filtrem to przez wylot do węża wylatują bąbelki powietrza, ale filtr pracuje tak samo, po kilku takich wstrząśnięciach powietrze przestaje wylatywać

co jeszcze mogę zrobić albo co zrobiłem źle? ;/
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2046 : Sierpień 31, 2010, 15:19:19 »

Może coś jest z wirnikiem nie tak?
kasias
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2047 : Sierpień 31, 2010, 21:40:51 »

Tak jak radziliscie, kupilam czesc do rozbudowy filtra EHEIM aquaball i mam wrazenie, ze dolna czesc filtra - ta rozbudowana "nie ciagnie"... Co mam teraz zrobic?

karolina-poznań
Nowy
*

« Odpowiedz #2048 : Wrzesień 02, 2010, 07:16:52 »

Wczoraj zamontowałam w akwarium 112l filtr zewnętrzny jbl e900, na wylocie dałam deszczownię. Wszystko zrobione zgodnie z instrukcją (mam nadzieję). Filtr zamontowany około 19.00, dzisiaj o 7.00 nadal od czasu do czasu lecą z niego bąble (odpowietrza się). Czy ktoś wie jak długo będzie się odpowietrzał?

I jedna rzecz, która mnie martwi, ale to mój pierwszy kubeł i nie wiem czy tak ma być. Na wężu wlotowym do filtra (tym z końcówką ssącą), na długości około 5-6 cm pod kolankiem znajduje się powietrze. Czy tak ma być? Jeśli nie - jak się tego pozbyć?
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #2049 : Wrzesień 02, 2010, 07:38:00 »

Nie wiem jak widzisz na kolanku powietrze skoro wszystkie plastiki są czarne
U mnie w e900 też powietrze leciało długo ale kilka potrząchnięć kubłem i pozbedziesz się ich
No i zostaw filtr na maksymalnym przepływie niech przedmucha wszystko i pomachaj kubłem raz na pół godziny
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 07:40:17 wysłane przez szakallo » Zapisane

karolina-poznań
Nowy
*

« Odpowiedz #2050 : Wrzesień 02, 2010, 08:01:38 »

Nie wiem jak widzisz na kolanku powietrze skoro wszystkie plastiki są czarne

Nie na kolanku, tylko na wężu wychodzącym z kolanka (może źle to nazwałam - chodziło mi o plastikowy element w kształcie litery C, z którego wychodzi w akwarium kosz ssący). Wąż jest przeźroczysty i to w nim na długości około 5-6 cm u góry widoczne jest powietrze.

Filtr jest ustawiony na maksymalny przepływ i od czasu do czasu delikatnie potrząsany.
Vojton
Nowy
*

« Odpowiedz #2051 : Wrzesień 02, 2010, 10:55:13 »

Witam

Posiadam akwarium 75 litrowe. Dotychczas korzystałem z filtra wewnętrznego o prostej konstrukcji. Mam trochę gotówki i chciałbym zmienić filt i prosiłbym o pomoc.
Kusi mnie filtr zewnętrzny tylko nie wiem czy do tak małego akwarium opłaca się go kupować, konkretnie myślę tutaj o filtrze  Elite Cristal Flo 20  - Hagen. Czy kupując filtr zewnętrzny będę musiał dodatkowo napowietrzać akwarium pompką ?? Druga propozycja to filtr wewnętrzny EHEIM - BioPower 160 - czy wart jest swojej ceny ?? Prosiłbym o pomoc w wyborze chodzi mi o dobrą filtrację wraz z napowietrzaniem i cichą pracę.

Z góry dziękuję.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 02, 2010, 10:56:50 wysłane przez Vojton » Zapisane
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #2052 : Wrzesień 02, 2010, 11:51:53 »

Nie na kolanku, tylko na wężu wychodzącym z kolanka (może źle to nazwałam - chodziło mi o plastikowy element w kształcie litery C, z którego wychodzi w akwarium kosz ssący). Wąż jest przeźroczysty i to w nim na długości około 5-6 cm u góry widoczne jest powietrze.

Filtr jest ustawiony na maksymalny przepływ i od czasu do czasu delikatnie potrząsany.
Najwidoczniej przy zalewaniu zrobiłaś to zbyt delikatnie za słabo wcisnełaś pompke i nie przepchneło pewnie powietrza na całym przekroju rurki
Może wylej wodę i jeszcze raz zalej

karolina-poznań
Nowy
*

« Odpowiedz #2053 : Wrzesień 02, 2010, 20:23:00 »

Woda wylana, filtr ponownie od podstaw złożony w całość, ponownie zalany, a problem pozostał.... Może to jakiś problem z nakrętką mocującą? Może gdzieś na niej jest nieszczelność, np. nierówny gwint (przy dokręcaniu "przekręca" się)? Zostawię na parę dni i zobaczę co będzie. Szakallo przez ile dni filtr puszczał Ci jeszcze bąble?
agrest
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2054 : Wrzesień 02, 2010, 23:23:24 »

Witam. Chcę zastosować filtr Eheim 2222 do kostki 20x20x20. W jaki sposób mogę zmniejszyć przepływ filtra, gdyż nie posiada on regulacji. Czy konieczne jest zastosowanie zaworków na wężach ? Jeśli tak to w jaki sposób? pozdr.
Strony: 1 ... 135 136 [137] 138 139 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: