No jak narazie po wymianie wirnika mój UNIMAX chodzi jak ta lala, biorąc pod uwagę, że przetrawiłem już JBL e900 EX700 oraz HW-302
I oby chodził tak jak najdłużej.
Mam biopowera 200 w zbiorniku 80x40x40 z rybami z j.Wiktoria, jest to jedyny filtr w moim zbiorniku i świetnie sobie daje rade.
Wcześniej pracował w akwarium w którym były rośliny, pierwszy raz wyczyściłem go po 2-3 miesiącach (dokładnie już nie pamiętam) i zrobiłem to z ciekawości, gąbka wcale nie była aż tak zanieczyszczona,. Od początku marca pracuje we wspomnianym już akwarium z rybami z j.Wiktorii i w tego typu zbiorniku pierwszy raz filtr został wyczyszczony po 5 tygodniach. Związane to jest ze specyfiką zbiornika a w szczególności z samymi rybami które lubią dłubać w podłożu wzbijając tym samym drobny piach który natychmiast jest wyłapywany przez filtr. Po wyczyszczenia eheima musiałem maksymalnie zdławić przepływ wody bo filtr robił pralke.
Teraz zastanowiłbym się nad Fluvalem U3, trzeba tylko dokładnie zgłębić temat bo czyszczenie wkładów wygląda w nim rewelacyjnie (filtr otwiera się od góry i wyjmuje media kasetowe bez konieczności wyjmowania całego filtra z wody) jednak głowica filtra znajduje się na dole korpusu i podobno dosyć często lubi się przycinać, dodatkowo tak umieszczona głowica będzie zapewne wymagać dosyć częstego czyszczenia co i tak będzie zmuszało do wyjmowania filtra z wody.
Znajomy ma Tetre tec in1000 jako mechanika w zbiorniku z paletami, filtr jest świetnym mechanikiem ale wymaga częstego czyszczenia (podobnie jak w mojej Wiktorii z uwagi na specyfikę zbiornika), odłączanie modułów od filtra bez konieczności wyjmowania całego urządzenia ze zbiornika to raczej mit, moduły i tak zostaną pod wodą i trzeba się sporo nagimnastykować by syf nie powrócił do zbiornika.
Reasumując, jeśli chcesz filtra mechaniczno – biologicznego to w tej chwili najlepszy na rynku jest biopower i seria U fluvala, biopower ma większe złoże biologiczne i możliwość dowolnej rozbudowy poprzez dodawanie kolejnym modułów (koszyków), ja mam i świetnie się sprawdza, nie znam natomiast nikogo kto stosuje u siebie fluvala U, uważałbym jednak na to co napisałem o nim wcześniej, dla mnie to mimo wszystko spra wada i pewnie brałbym ponownie biopowera.
Ciekawy jest też Juwel bioflow – poczytaj o nim.
Jeśli chodzi Ci o typową mechanike, nie bierz żadnego z w/w filtrów – kup duży filtr z dużą gąbką i dużą ilością otworów wlotowych wody tak by zanieczyszczenia były zbierane z większej powierzchni.
Pozdrawiam.