Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 153 154 [155] 156 157 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 688539 razy)
sumik
Nowy
*

« Odpowiedz #2310 : Kwiecień 29, 2011, 15:07:31 »

Nie, nic nie rozkręcałem. Patrzałem na to, ale tak szczerze to nie wiem jak się za to zabrać, możliwe że to jest na zatrzaskach, bo śrub tam nie widziałem. Przy następnym czyszczeniu filtra pobawię się. Z góry dziękuję Wink
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2311 : Kwiecień 29, 2011, 16:04:39 »

Nie, nic nie rozkręcałem. Patrzałem na to, ale tak szczerze to nie wiem jak się za to zabrać, możliwe że to jest na zatrzaskach, bo śrub tam nie widziałem. Przy następnym czyszczeniu filtra pobawię się. Z góry dziękuję Wink
To jest mały filtr i wymaga dosyć częstej konserwacji samej głowicy, tym bardziej jeśli pracuje sam w akwarium.
Miałem go dawno i nie pamiętam już jak dostawałem się do wirnika ale u Dobrafa BT-700 pracuje jako mechanik, możesz więc do niego zagadać. Z pewnością udzieli Ci odpowiedzi na temat konserwacji tego filtra.

Czeresniak
Nowy
*

« Odpowiedz #2312 : Kwiecień 29, 2011, 23:02:15 »

Filtr Aquaszut 300N - moje pytanie, czy da się zamiast gąbki która jest w środku wcisnąć jakąś ceramikę? Mam też koncepcję by z gąbki wygrzebać środek zostawiając same ściany prostopadłościanu i w środek wrzucić np. biokule?Gąbka by oczyszczała mechanicznie a bakterie biologicznie. Jakieś inne koncepcje na modyfikacje tej kaskady?
Dziękuję za pomoc
moroboro
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2313 : Maj 01, 2011, 11:57:52 »

Możesz kombinować na wszystkie sposoby by urozmaicić media filtracyjne. Jedyny warunek jest taki by nie doprowadzić do drastycznego spadku wydajności filtra - poprzez zapchanie przestrzeni filtracyjnej np. zgniecioną, ściśniętą gąbką. Robiłem tego typu innowacje, zawsze trzeba potem obserwować czy filtr działa prawidłowo.
gustlik
Nowy
*

« Odpowiedz #2314 : Maj 29, 2011, 23:34:31 »

Witam
mam pytanko
mam 270litrowe akwarium z różnorodnymi rybkami i mam w nim filtr wew aquael fan 2 oraz zew ATMAN modelu nie podam gdyż nie znam a na obudowie nie jest napisany ale jest to zew kaskadowy. I teraz moje pytanie nadarza mi się okazja (chyba okazja) kupić w 100% sprawny filtr JBL 250 za 80zł (wydaje mi się że tanio) i teraz pytanko. Według teorii on jest do akwariów 250litrowych czyli musiałbym w dalszym ciągu pozostawić któryś z filtrów tych co mam?
Dodam tylko że wodę w akwarium mam przejrzystą więc mniemam że filtry swoją rolę odgrywają.
Proszę mnie nie pytać o parametry NO2 czy NO3 gdyż jeszcze nigdy nie mierzyłem ale mam zamiar to zmienić gdyż skalary już po raz 3 złożyły mi ikrę i ciągle nic z niej nie zostaje tzn gnije i ją wyjadają.
A mam jeszcze napowietrzacz APR-300
Z góry dziękuje za niezbesztanie mnie z powodu braku testów i podpowiedzi związane z filtracją
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2315 : Maj 30, 2011, 07:30:45 »

Według teorii on jest do akwariów 250litrowych czyli musiałbym w dalszym ciągu pozostawić któryś z filtrów tych co mam?
Podaj wymiary zbiornika oraz jego specyfikacje (jakie masz ryby, czy masz rośliny, jaki masz biotop itp.)
Filtracje dobiera się pod zbiornik - nie da się odpowiedzieć na to pytanie bez podstawowej wiedzy na temat akwarium.
W niektórych przypadkach wystarczy filtr wewnetrzny, w innych wystarczy sam kubeł a w jeszcze innych potrzebne jest mechaniczne wspomaganie kubła.

gustlik
Nowy
*

« Odpowiedz #2316 : Maj 30, 2011, 22:10:29 »

no to wygląda to tak że mam tak jak mówiłem baniak 270l 134x40x50 i pływają w nim
4 glonojady (zbrojniki niebieskie)
1 glonojad albinos
4 skalary (para składająca ikre oraz druga para młodszych tak ok 6 miesięcznych)
milinezja (samica)
3 mieczyki (2 samce 1 samica)
3 gupiki (2 samice 1 samiec)
Kirysek
tetra czarna x 2
tetra różowa x 2
czerwonogłówki x 4
danio różowe x 5
brzanka sumatrzańska x 1 (do oddania)
roslinki mam 3 takie spore krzaczki czegoś o nazwie Kryptokoryna czy jakoś tak oraz kilka mniejszych wiem że to mało ale jeszcze nie udało mi się zwiększyć ilości roślin gdyż duże akwarium mam od 3 tygodni a w 90 to co było to wystarczało
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2317 : Maj 31, 2011, 05:34:25 »

Sporo ryb, spore przerybienie, spory mix gatunków.
Zostawiłbym na Twoim miejscu filtr wewnetrzny jako wspomaganie JBL'a, pomyśl też nad zmianą obsady.

darthradi
Nowy
*

« Odpowiedz #2318 : Czerwiec 14, 2011, 22:00:46 »

Witam
właśnie dziś stałem sie posiadaczem filtra zewnętrznego JBL 900 Crystal Profi. Moje akwarium to 120 w środku Fluval U2, teraz pytanie w jakim miejscu umieścić odpływ filtra a w jakim rurkę zasysającą wodę. Czy odpływ umieścić po tej samej stronie co drugi filter czy naprzeciw po drugiej stronie zbiornika?. I jeszcze jedno jak wyczyścić węże od filtra? Dość długie są.
Dzięki z góry
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2319 : Czerwiec 15, 2011, 05:44:46 »

Witam
właśnie dziś stałem sie posiadaczem filtra zewnętrznego JBL 900 Crystal Profi. Moje akwarium to 120 w środku Fluval U2, teraz pytanie w jakim miejscu umieścić odpływ filtra a w jakim rurkę zasysającą wodę. Czy odpływ umieścić po tej samej stronie co drugi filter czy naprzeciw po drugiej stronie zbiornika?. I jeszcze jedno jak wyczyścić węże od filtra? Dość długie są.
Dzięki z góry
To jak umieścisz wlot i wylot kubła, nie ma znaczenia.
Co to za baniak? Może filtr wewnętrzny nie jest Ci potrzebny.
Węże najlepiej wyczyścić biorąc kawałek druta, do jednego z końców przywiązać kawałek szmatki a drugi przepchać przez węża, następnie łapiesz końcówka drucika i przeciągasz go przez rure. Szmata zbierze wszystko.

Fireblader
Nowy
*

« Odpowiedz #2320 : Czerwiec 20, 2011, 18:38:51 »

Witam, zakupiłem filtr Tetratec ex700, czytałem o nim różne opinie, że przecieka itd, [poprzedni właściciel poinformował mnie o przeciekaniu.] ale pomyślałem, wymienię jedną uszczelkę i będzie dobrze. Wymieniłem wszystkie i dalej cieknie.[jedna z nich znajdująca się pod pompką do wsysania wody zamieniłem na troszkę inną [tamta była płaska, a ta jest okrągła] nie mogłem nigdzie dostać płaskiej. Czy z tego filtra coś jeszcze będzie?
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2321 : Czerwiec 20, 2011, 20:42:03 »

Zobacz czy w okolicach tej pompki nie ma jakiś mikropękniec bo to one mogą byc przyczyną nieszczelności. Niektórzy zaślepiają ten przycisk od pompki i hula im dalej.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #2322 : Czerwiec 20, 2011, 20:53:46 »

Witam, zakupiłem filtr Tetratec ex700, czytałem o nim różne opinie, że przecieka itd, [poprzedni właściciel poinformował mnie o przeciekaniu.] ale pomyślałem, wymienię jedną uszczelkę i będzie dobrze. Wymieniłem wszystkie i dalej cieknie.[jedna z nich znajdująca się pod pompką do wsysania wody zamieniłem na troszkę inną [tamta była płaska, a ta jest okrągła] nie mogłem nigdzie dostać płaskiej. Czy z tego filtra coś jeszcze będzie?

Jeśli po wymianie gum to nie powinien. W jaki sposób cieknie? Czy to jest kapanie przy zaczepach, tych z klamrami? Tam zebrała się woda po otwieraniu głowicy. Jesli  wszystko jest dobrze złożone to po paru dniach ta woda wyparuje. Nie uwierzysz ile potrafiło się tam wody zebrać kiedy rozbierałem taka tetrę na czynniki  pierwsze.

Tu poczytaj jak załatwiłem EX700:
http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/tetra-tec-ex-700-29881/msg268821/#msg268821

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2323 : Czerwiec 21, 2011, 12:28:36 »

Jaki filtr do 200l zamiast Tetra EX 700, bo ten już ledwo co chodzi, włóknina brudzi się bardzo szybko wydajność po tygodniu już spada niesamowicie. Mam dodatkowo wewnętrzny 750l/h Aquael. Co możecie polecic w cenie 300-350zł, tylko nic z tetry?

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2324 : Czerwiec 21, 2011, 12:42:54 »

Jaki filtr do 200l zamiast Tetra EX 700, bo ten już ledwo co chodzi, włóknina brudzi się bardzo szybko wydajność po tygodniu już spada niesamowicie. Mam dodatkowo wewnętrzny 750l/h Aquael. Co możecie polecic w cenie 300-350zł, tylko nic z tetry?
Przecież w tej kwocie znajdziesz kubeł wiodących producentów jak fluval, eheim czy JBL.
Kup bez kombinowania fluvala 205, będziesz miał spokój.

Strony: 1 ... 153 154 [155] 156 157 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: