Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 154 155 [156] 157 158 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 688526 razy)
scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2325 : Czerwiec 21, 2011, 16:08:46 »

Przecież w tej kwocie znajdziesz kubeł wiodących producentów jak fluval, eheim czy JBL.
Kup bez kombinowania fluvala 205, będziesz miał spokój.
Zgadza się tylko że  eheim w tych cenach ma wydajnośc do 250l akwarium. Ale już się przekonałem że producenci zawyżają wydajność swoich filtrów. Ponieważ ta terta miała być do 250l, a z 200 litrowym sobie nie radzi.
W tych cenach znalazłem EHEIM Professionel 2224 do 250l(tyle ze ma taką samą wydajność co moja tetra i żebym znowu nie nabył marnego filtra),    JBL Cristal Profi E 1500, oraz    FLUVAL 305 FILTR KUBEŁKOWY .

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2326 : Czerwiec 21, 2011, 21:32:33 »

Zgadza się tylko że  eheim w tych cenach ma wydajnośc do 250l akwarium. Ale już się przekonałem że producenci zawyżają wydajność swoich filtrów. Ponieważ ta terta miała być do 250l, a z 200 litrowym sobie nie radzi.
W tych cenach znalazłem EHEIM Professionel 2224 do 250l(tyle ze ma taką samą wydajność co moja tetra i żebym znowu nie nabył marnego filtra),    JBL Cristal Profi E 1500, oraz    FLUVAL 305 FILTR KUBEŁKOWY .
Napisz na początek co trzymasz w baniaku, jak go prowadzisz, podaj parametry i częstotliwość karmienia.
W mocno przerybionych akwariach nawet najlepsza filtracja może mieć kłopot.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2011, 21:34:29 wysłane przez mrs » Zapisane

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2327 : Czerwiec 22, 2011, 15:34:23 »

Dokładnie nie wiem bo mam w planach zmiane obsady na 10szt saulosi lub pozostanie 3 ławice neonów i razbor klinowych z otoskami i kiryskami. Obecnie mam 2 pary skalarów,  15 neonow, 10 razbor 6 otosków 8 kirysków i 4 kosiarki. Skalary i kosiarki napewno  nie zostaną, bo za mały zbiornik jest na  nie. Karmie kilkakrotnie w małych ilosciach rozmaitymi płatkowymi pokarmami od tropicala, oraz niekiedy tabletki i mrożona larwa ochotki.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2011, 15:39:24 wysłane przez scalare » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2328 : Czerwiec 22, 2011, 16:02:16 »

Dokładnie nie wiem bo mam w planach zmiane obsady na 10szt saulosi lub pozostanie 3 ławice neonów i razbor klinowych z otoskami i kiryskami. Obecnie mam 2 pary skalarów,  15 neonow, 10 razbor 6 otosków 8 kirysków i 4 kosiarki. Skalary i kosiarki napewno  nie zostaną, bo za mały zbiornik jest na  nie. Karmie kilkakrotnie w małych ilosciach rozmaitymi płatkowymi pokarmami od tropicala, oraz niekiedy tabletki i mrożona larwa ochotki.
Filtr przy takiej obsadzie miał prawo sobie nie poradzić, szczególnie jeśli pracował sam w baniaku.
Biologicznie da rade ale jako mechanik po prostu siadał.

scalare
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2329 : Czerwiec 22, 2011, 16:35:22 »

Filtr przy takiej obsadzie miał prawo sobie nie poradzić, szczególnie jeśli pracował sam w baniaku.
Biologicznie da rade ale jako mechanik po prostu siadał.

Ok zdecydowałem się na ten z nowej linni produkcyjnej od JBL`a. E901 GREENLINE  http://allegro.pl/filtr-kubelkowy-jbl-e901-greenline-4latag-gratis-i1667069084.html
Dodatkowo zmniejszono w nim pobór energi ,a i tak wewnętrzny Aquael 750l/h zostawiam jako drugi.
Myślę że teraz nie będe czyścił tak często filtra jak tetre. Ma niby 900l/h więc powinno dać rade z wewnętrznym.

badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #2330 : Czerwiec 22, 2011, 17:08:43 »

E901 GREENLINE. Ma niby 900l/h więc powinno dać rade z wewnętrznym.

To taki "wykastrowany" e900.
Ten filterek ma bardziej przepuszczalne złoża, więc zrobili zmniejszony pobór mocy.Ciężko mi uwierzyć w 900 l/h przy 15 watach.

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
Czeresniak
Nowy
*

« Odpowiedz #2331 : Lipiec 05, 2011, 22:36:10 »

Witam. Mam pewien problem natury technicznej, chodzi mi o wymiary filtra FZN2 tak jak na rysunku:

a) szerokość w cm ile zajmuje na szybie
b) wysokość od krawędzi szyby w górę na poziomie krawędzi szyby
c) wysokość króćca od krawędzi szyby w dół
(krawędź szyby uważamy miejsce w którym filtr styka się z górną krawędzią szyby) Smiley

Chodzi mi o to że mam już w pokrywie dziurę i chcę wiedzieć jak bardzo mam ją jeszcze powiększyć, oraz czy w ogóle to będzie możliwe (by potem nie okazało się że mam 2 częściową pokrywę).
Dzięki.
oksylikwit
Nowy
*

« Odpowiedz #2332 : Lipiec 13, 2011, 10:58:14 »

Witam, od kilku dni mam problem z filtrem fluval 305 Undecided bez przerwy cieknie... próbowałem już wszystkiego,
niestety uszczelka którą zamówiłem (fabrycznie nowa) okazała się być uszkodzona zanim mi ją wymienią minie dobry tydzień a już tyle akwarium bez filtra Undecided
i tu moje zapytanie co proponujecie ? myślałem nad zamknięciem go i z zewnątrz objechać porządnie sylikonem i więcej go nie tykać Grin
(jakiś konkretny sylikon możecie polecić?)
pozdrawiam,
emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2333 : Lipiec 13, 2011, 18:52:21 »

Mam do Was pytanie.
Czy ktoś użytkuje filtr z linku poniżej?
Eheim'y goszczą w moich zbiornikach od lat i nigdy nie miałem  najmniejszych problemów.
Były to jednak starsze modele. Nowe podobno już nie są tak bezawaryjne, a że filtr kosztuje parę złoty to nie chce kupić jakiegoś gniota.
Filtr ma obsługiwać 240L.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.

http://allegro.pl/eheim-professionel-3-2071-media-new-warszawa-i1710242843.html

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
kaban
Nowy
*

« Odpowiedz #2334 : Sierpień 03, 2011, 17:32:25 »

Witam!
Pomysł: wstawienie kratek od filtru podżwirowego, ale bez reszty osprzętu, tylko w celu lepszego oczyszczenia podłoża przy podmianie wody. W ten sposób, by wystawały tylko 3 centymetrowe rurki. Czy ma to sens?
Dzięki!
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2335 : Sierpień 03, 2011, 19:24:18 »

Witam!
Pomysł: wstawienie kratek od filtru podżwirowego, ale bez reszty osprzętu, tylko w celu lepszego oczyszczenia podłoża przy podmianie wody. W ten sposób, by wystawały tylko 3 centymetrowe rurki. Czy ma to sens?
Dzięki!

Wylewając wodę przez te kraty syf zostanie w żwirze, wlewając wodę od dołu czyli przez kraty a nastepnie przez żwir, syf wypuścisz do wody.

Którą z tych opcji masz na myśli ?
kaban
Nowy
*

« Odpowiedz #2336 : Sierpień 03, 2011, 20:39:08 »

Udam, że nie pojąłem aluzji.
Raczej na myśli miałem dodatkowe odessanie przez rurki. Podkreślam: dodatkowe. Zastanawiam się czy zadziałałoby normalne posprzątanie z góry + wyciąg przez kratki. Próbuję uniknąć głębokiego orania.
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2337 : Sierpień 03, 2011, 20:53:10 »

Udam, że nie pojąłem aluzji.
Raczej na myśli miałem dodatkowe odessanie przez rurki. Podkreślam: dodatkowe. Zastanawiam się czy zadziałałoby normalne posprzątanie z góry + wyciąg przez kratki. Próbuję uniknąć głębokiego orania.

Czyli chcesz trochę syfu wessać w żwir ostatecznie. Jaki to ma sens ?
Dna nie odmula się dlatego, żeby sweetaśne kupy nie pływały po dnie tylko, żeby usunąć źródło amoniaku. Jeśli wessasz je w żwir to one zostaną i będą w obiegu - tyle, że nie bedzie ich widać.. Zresztą nie tak łatwo jest wessać osady wgłąb żwiru, musiałby być bardzo ogromny przepływ.

Pozdrawiam, R.
kuba1006
Stały użytkownik

Crystal'ka :)

« Odpowiedz #2338 : Sierpień 16, 2011, 11:29:41 »

Witam !.
Szukam jakiegoś taniego i dobrego filtra wewnętrznego do akwarium 63l [ 60x30x35h ].
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2339 : Sierpień 16, 2011, 19:49:11 »

Aqua-Szut junior n500,lepsza byłaby kaskada np hbl 501,701 tanie i dobre  Wink
Strony: 1 ... 154 155 [156] 157 158 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: