Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 162 163 [164] 165 166 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 688377 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2445 : Styczeń 06, 2012, 19:20:02 »

Bez markowy. We Wrocławskich specjalistycznych sklepach akwarystycznych sprzedawane są wkłady filtracyjne na wagę, lub w litrowych workach, bez naklejek producenta.
No to jest spora szansa, że masz to samo co miałem ja.
Daj znać gdy zrobisz już test.

Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2446 : Styczeń 06, 2012, 21:42:03 »

Małe spostrzeżenia co do filtra z seri HW jeśli pracuje głośno wystarczy wcisnąć ten niebieski odpowietrznik żeby reszta powietrza się wydostala dziś sprawdzone słychać tylko szum wody.
U mnie kiedy filtr odpali nie da się go wcisnąć,jedyne wyjście to mocno im potrząsać.
DorianUK
Zainteresowany
**

Memento Mori

« Odpowiedz #2447 : Styczeń 06, 2012, 22:07:24 »

W moim też myślałem że się nieda wcisnąć ale jednak byłem w błędzie poprostu idzie z oporami.  2-3 papowania i filtr pracuje bardzo cicho
ailime
Nowy
*

« Odpowiedz #2448 : Styczeń 15, 2012, 00:57:31 »

Mam pytanie odnośnie filtra, tylko proszę o wyrozumiałość, bo jestem bardzo zielona w tej kwestii. Szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam.

Dostałam akwarium 20l (w sumie to krewetkarium) z filtrem aquael Pat mini. Woda, która wypływa z niego - napowietrzanie? (bąbelki) - płynie bardzo silnym strumieniem i mojego bojownika znosi na boki i nie pływa tylko chowa się za roślinkę albo opiera o grzałkę. Wiem, że bojownik nie potrzebuje napowietrzania i dlatego chciałam go wyłączyć, ale nie ma w instrukcji obsługi info jak to zrobić? Bo jedynym sposobem jest wyłączenie z prądu a wtedy staje filtr- a wiem, że nie należy wyłączać filtra.
Kieruję wylot filtra na taflę, ale nadal jest tak silny, że mi robi "dziurę" w podłożu i widać dno akwarium.
Rzekomo można sterować przepuszczalnością filtra, ale jak? Instrukcja jest kompletnie beznadziejna i nie wiem sama jak to zrobić.

Czytałam też, że bojowniki są "leniwe" i nie lubią jak dużo się dzieje w akwarium, tym bardziej mnie wkurza, że nie wiem co z tym zrobić.

Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałam mój problem.

Proszę o pomoc! Smiley Będę bardzo wdzięczna:)
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2449 : Styczeń 15, 2012, 02:10:36 »

Nie wiem czy on ma regulacje przeplywu wody. Powinno byc albo pokretlo albo taka wajha, ale on chyba tego nie ma bo nie widze na zdjeciu. Co do napowietrzania, jest tam rurka taka. Sciagnij ja i filtr daj tak aby caly byl pod powierzchnia wody. Wtedy nie beda leciec babelki. Ja bym kupil jak juz aquael fan mini. Ma on regulacje przeplywu wody.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
ailime
Nowy
*

« Odpowiedz #2450 : Styczeń 15, 2012, 19:24:52 »

Hej, dziękuję za szybką odpowiedź. Smiley Ten filtr wygląda dokładnie tak:

http://krewetkarium.eu/?tag=aquael

Niby te poziome wcięcia nad rurką służą do regulowania wydatku wody : "poprzez przesuwanie regulatora przepływu" - cyt z instrukcji, ale bez względu na to czy są nad wodą, pod wodą, czy woda jest w ich połowie, nie widzę różnicy.

Szkoda, że muszę kupić nowy filtr, bo raz że się na tym nie znam, a dwa - to prezent i głupio tak wymieniać w nim coś. Inna sprawa, że osoba od której go dostałam nie zna się na akwarystyce tak samo jak i ja, i dopiero tutaj przeczytałam o dojrzewaniu akwarium, a ona po prostu trzymała w nim wodę 24 h zanim wrzuciła bojownika - kiepsko, teraz już wiem. Mam nadzieję, że go nie stracę, chyba muszę kupić jakieś bakterie  startowe, ale jeszcze nie jestem pewna, bo ciągle czytam, a to forum jest ogromne Smiley
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2451 : Styczeń 15, 2012, 19:35:12 »

Pokretlo ktore masz na rurce to ogranicznik powietrza, do regulacji ilosci powietrza wtlaczanego do akwarium a nie regulacji przeplywu wody. jak sciagniesz calkie ta rurke to nie bedzie napowietrzac. Ten filtr nie ma regulacji przeplywu wody zeby przeplyw byl slabszy. Kup sobie aquael fan mini plus. I po klopocie.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
ailime
Nowy
*

« Odpowiedz #2452 : Styczeń 16, 2012, 12:42:44 »

Co do aquael fan mini plus to muszę się zastanowić i jeszcze popytać, bo przeczytałam opinie, że robi wir, oraz nie nadaje się do wysokich akwariów, bo po zanurzeniu 20 cm  pompka nie daje rady i filtr przestaje napowietrzać. A znowu jak jest blisko lustra, to napowietrza ale nie zbiera osadu z dna. A ja mam 20 l, ale jest wysokie :/

Kurcze, niełatwe te wybory..
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #2453 : Styczeń 16, 2012, 13:58:18 »

To jest kompletna bzdura, filtr aquael fan mini plus nie robi zadnej wirowy w akwarium bo przeciez go mam i chodzil w 25 litrach. Na samej gorze tego filtra masz pokretlo do ustawiania przeplywu wody, jak go ustawisz na minimum to przeplyw jest prawie zerowy. Filtr ma byc tuz pod powierzchnia wody, akwarium ktore masz nie jest wysokie. I zle to troche rozumiesz. Filtr czysci wode z zawiesiny a nie podloze. Do czyszczenia podloza sluzy odmulanie.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...

« Odpowiedz #2454 : Styczeń 19, 2012, 18:21:58 »

Ktoś wie coś na temat tego filtra- http://allegro.pl/filtr-zewnetrzny-kubelkowy-periha-ea-1000-z-uv-i2049613499.html

Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2455 : Styczeń 19, 2012, 18:49:06 »

Kolejny chińczyk Smiley
Przecierasz szlaki, kolego?
Dlaczego nie weźmiesz sprawdzonego HW?

SafdarAliChan
Początkujący :)
Nowy
*

« Odpowiedz #2456 : Styczeń 21, 2012, 08:05:42 »

Jaki filtr polecacie do akwarium 112L? Obsada wygląda tak : http://www.akwarium.net.pl/forum/obsady/obsada-112l-37880/new/#new
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2457 : Styczeń 21, 2012, 08:36:42 »

Jaki filtr polecacie do akwarium 112L? Obsada wygląda tak : http://www.akwarium.net.pl/forum/obsady/obsada-112l-37880/new/#new

A jaki chcesz filtr, zewnętrzny czy wewnętrzny?
Ja w podobnym litrażu mam filtr wewnętrzny eheim biopower 200 i jestem z niego bardzo zadowolony. FIltr czyszcze raz w miesiacu - w zasadzie tylko dolny koszyk.
No ale w nieco większej cenie dostaniesz już kubeł więc wybór należy do Ciebie.
Niestety, dobry filtr wewnętrzny to cena zbliżona do kubła.

Z filtrów wewnętrznych polecam:
- eheim biopower,
- JBL seria i

Z filtrów zewnętrznych:
- JBL CP e700/900
- fluval 205
- słabszy unimax też będzie dobrym wyjściem.

Sam musisz się zastanowić czego tan naprawde potrzebujesz.

Baśpol
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2458 : Styczeń 22, 2012, 13:51:14 »

co sądzicie o filtrze Aquael MultiKani?

SafdarAliChan
Początkujący :)
Nowy
*

« Odpowiedz #2459 : Styczeń 23, 2012, 15:31:35 »

Zastanawiam się na zakupem akwarium wraz z grzałka oraz filtrem z allegro. Konkretnie zainteresowała mnie ta oferta: http://allegro.pl/zestaw-akwarium-80x35x45-proste-mega-gratisy-i2053402635.html. Proszę o weryfikacje zawartego w niej filtra oraz najlepiej całej oferty. Stwierdziłem, że kupując oddzielnie akwarium i akcesoria wydam więcej pieniędzy. Pozdrawiam.
Strony: 1 ... 162 163 [164] 165 166 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: