Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!
Strony: 1 ... 166 167 [168] 169 170 ... 191
  Drukuj  
Autor Wątek: JEśLI MASZ PYTANIE O FILTR TO PISZ TUTAJ!!!  (Przeczytany 688306 razy)
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2505 : Marzec 01, 2012, 18:37:40 »

Niczym się nie różni od e1500 tylko pobiera mniej prądu i chyba ma inne wkłady.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2506 : Marzec 01, 2012, 21:34:42 »

co powiecie na ten filtr Filtr zewnetrzny JBL E1501 GREENLINE

Asmi ma chyba słabszą wersje - 901. Poczytaj jego wątek, zamieścił tam całkiem ciekawe info na temat kubła.

karkonosz
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2507 : Marzec 02, 2012, 05:14:03 »

Asmi opisał właśnie E1501 Wink
katarina
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2508 : Marzec 07, 2012, 17:42:43 »

Przepraszam że piszę tu nie wiem czy w dobrym miejscu podmieniałam wodę przed chwilą i wyłączyłam filtr wewnętrzny  i teraz nie pompuje powietrza  Huh w końcu zaczął pompować powietrze ale chodzi troszkę dziwnie czyli odgłosy nieczyste wydaje ?
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2012, 18:08:37 wysłane przez katarina » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2509 : Marzec 07, 2012, 21:34:36 »

Przepraszam że piszę tu nie wiem czy w dobrym miejscu podmieniałam wodę przed chwilą i wyłączyłam filtr wewnętrzny  i teraz nie pompuje powietrza  Huh w końcu zaczął pompować powietrze ale chodzi troszkę dziwnie czyli odgłosy nieczyste wydaje ?
To bardzo pięknie, ale na czym polega Twoje pytanie?

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2510 : Marzec 07, 2012, 22:30:23 »

A czy filtr to słowik że musi czysto brzmieć?
A tak na poważnie zobacz czy wisi pionowo (nie odkleiła się jakaś przyssawka) albo czy nie wyskoczył z uchwytów bo wtedy dotyka ściany akwarium wpadając w wibrację.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Jaco90
Nowy
*

« Odpowiedz #2511 : Marzec 09, 2012, 23:51:33 »

Witam.
Mam takie pytanie.
Dostałem drugie akwarium 95l i potrzebuje do niego tani filtr.
Mam z innego Akwarium filtr Atmana do 50l. Jak widać pewnie będzie za słaby, Jaki tani Filtr moglibyscie polecic?  U mnie w zoologicznym mam do wyboru takie : Aquael Fan1 plus (60-100l), Aquael Fan2 plus (100-150l), Aquael UNIFILTER 500 (100-200l) Prosze o rade .
                                                                           Pozdrawiam Jacek

Akwa. 130 i 95l.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2512 : Marzec 10, 2012, 00:47:53 »

Witam.
Mam takie pytanie.
Dostałem drugie akwarium 95l i potrzebuje do niego tani filtr.
Mam z innego Akwarium filtr Atmana do 50l. Jak widać pewnie będzie za słaby, Jaki tani Filtr moglibyscie polecic?  U mnie w zoologicznym mam do wyboru takie : Aquael Fan1 plus (60-100l), Aquael Fan2 plus (100-150l), Aquael UNIFILTER 500 (100-200l) Prosze o rade .
                                                                           Pozdrawiam Jacek

Zasada wyboru filtra i jego dopasowania do wielkości akwarium jest dość prosta-moc przepływu wody deklarowaną przez producenta (ilość litrów/h) dzielisz przez dwa i jeśli otrzymana wartość stanowi przynajmniej trzykrotność pojemności Twojego akwarium, to filtr da radę
Drugą zasadą, jaką ja wyznaję, jest to, że nie ma za dużego filtra do żadnego akwarium. Jeśli moc przepływowa będzie robiła pralkę w zbiorniku, wystarczy dołożyć wkładów filtracyjnych, lub zmniejszyć przepływ-większa pojemność wkładów (lub wielkość gąbki w przypadku filtrów wew.)=większa ilość pożytecznych bakterii nitryfikacyjnych. Nic nie zastąpi większej filtracji, chyba że jeszcze większa filtracja Smiley

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #2513 : Marzec 10, 2012, 11:53:51 »

Filtry dobierane są także wg biotypu i obsady. Nie wszystkie ryby tolerują mocny strumień wypływający z filtra a inne to nawet taki potrzebują aby ich życie przypominało takie jak w ich naturze. Przy zbiornikach bez roślinności lub mocno zarybionych należy dać mocniejszy filtr.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
Jaco90
Nowy
*

« Odpowiedz #2514 : Marzec 11, 2012, 13:09:01 »

Dziekuje za wszystkie rady. Kupiłem mocniejszy niz przewidywałem Fan plus3.

Akwa. 130 i 95l.
Cerb
Nowy
*

« Odpowiedz #2515 : Marzec 18, 2012, 12:18:55 »

Kupilem filtr HW-402B - nie wiem jak ulozyc wklady poniewaz w instrukcji nie jest napisane jak wpada do niego woda. Czy leci od gory i przez wklady filtracyjne i jest pozniej zasysana do gory czy na odwrot? Chociaz na 99% jestem pewny ze ta pierwsza opcja, wydaje sie logiczniejsza;) ale zapytac warto. No i jak wlaczyc/wylaczyc w nim lampe UV? Jest tylko jakas kontrolka ale po podlaczeniu filtra do pradu lampa i kontrolka nie swieca sie. A chcialbym miec mozliwosc kontrolowania lampy zeby nie swiecila (ma byc uzywana doraznie).
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #2516 : Marzec 21, 2012, 15:56:06 »

Kupilem filtr HW-402B - nie wiem jak ulozyc wklady poniewaz w instrukcji nie jest napisane jak wpada do niego woda. Czy leci od gory i przez wklady filtracyjne i jest pozniej zasysana do gory czy na odwrot? Chociaz na 99% jestem pewny ze ta pierwsza opcja, wydaje sie logiczniejsza;) ale zapytac warto. No i jak wlaczyc/wylaczyc w nim lampe UV? Jest tylko jakas kontrolka ale po podlaczeniu filtra do pradu lampa i kontrolka nie swieca sie. A chcialbym miec mozliwosc kontrolowania lampy zeby nie swiecila (ma byc uzywana doraznie).
Woda płynie z góry przez tę rurkę w koszach na dół potem przez wkłady,do włączania lampy powinien być włącznik i lampka kontrolna jeżeli się nie włącza możliwe że lampa uv jest uszkodzona.
vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2517 : Marzec 25, 2012, 09:51:34 »

Witam!
Wszedłem ostatnio w posiadanie niewielkiego zestawu akwarystycznego wraz z używanym filtrem JBL Crystal Profi e700. Filterek działa, jest szczelny, ciśnienie na wyjściu ma zadziwiająco dobre, jednak wydaje... dźwięki. Wyraźnie z głowicy filtra dochodzi buczenie (terkotanie)-trudno dobrać odpowiednie słowo-odgłos "paszczowy" lepiej by to zobrazował Smiley Wydaje mi się, że wina leży po stronie wirnika. I tu rodzi się pytanie-czy wymiana samego wirnika załatwi sprawę, czy trzeba wymienić całą głowicę? Miał ktoś z Was podobny problem z kubłem tej firmy?

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #2518 : Marzec 25, 2012, 10:10:05 »

Vento, co prawda nie miałem takiego problemu, ale moim zdaniem winny jest wirnik i ja właśnie zacząłbym od wymiany tego elementu.
Wirnik do e700 można kupić już za 40zł więc chyba nie ma sensu zaczynać od wymiany całej głowicy.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #2519 : Marzec 25, 2012, 11:02:05 »

ok, dzięki! Zresztą całych głowic na alledrogo nie widziałem.
Jutro wymienię wirnik i opiszę tu czy dało radę Smiley

Strony: 1 ... 166 167 [168] 169 170 ... 191
  Drukuj  

Skocz do: