Mam w planie na nowo wystartować z akwarium ale zatrzymałem się w latach '90 później próbowałem jeszcze coś zbudować ale zawsze coś stanęło na przeszkodzie.
Mam nadzieję, że w tym sezonie się uda. Więc mam do was kilka pytań a zacznę tu od filtra.
W Planie mam 200L 100x40x50cm Akwarium miała by być ogólne z mieszanymi rybkami oraz roślinnością. Fanem malawi nie jestem więc ogród musi być. Myślę o JBL cp e900 pewnie nowy model green line. Jeśli są jakieś za i przeciw, pomiędzy stary nowy model będę wdzięczny za informację.
I teraz pytania czy taki filtr zapewni odpowiednią filtrację biologiczną i mechaniczną? Czy może potrzebował bym jakiegoś uzupełnienia filtracji mechanicznej w postaci filtra wewnętrznego? Jeśli tak to jakiej wielkości/mocy byłby wystarczający na uzupełnienie kubełka? Czy może sam prefilterek do kubełka załatwiłby sprawę ?
I jeszcze sprawa samego filtra taki JBL cp e900 posiada w standardzie koszyk z ceramiką i 3 z gąbkami? A jak ma się to do realiów ? Czy tak może zostać czy wypadało by dołożyć coś do któregoś koszyka (inną ceramikę, biobale, węgiel) i co ewentualnie ?
Wiem, że woda z kubełka spływająca z deszczowni po przez ruch wody napowietrza ją, ale czy wystarczająco ? Z tym, że taka woda spadająca z wysoka dosyć hałasuje, a mnie zależy na maksymalnym wyciszeniu zestawu i nawet szafeczka na kubełek została by odpowiednio wyciszona.
Więc chciałbym uniknąć czegoś takiego ja widzimy na tym filmiku od 0:18s.
http://www.youtube.com/wa....eature=relatedWiem że pokrywa troszkę to wyciszy ale nie wiem na ile.
Chciałbym aby ewentualna moja deszczownica była praktycznie zrównana z wodą lub pod nią. Jak możemy zauważyć na poniższych filmikach.
http://www.youtube.com/watch?v=kOVt-RCJnPYhttp://www.youtube.com/wa....eature=relatedTylko czy taka deszczownica umieszczona lekko nad powierzchnią wody,lub prawie równo z nią zapewni napowietrzenie? Co do deszczownicy umieszczonej pod powierzchnią wody to wydaje mi się, że wody już nie napowietrzy.
Więc pojawia się jeszcze kwestia napowietrzania. Jeśli potrzebowałbym dodatkowego filtra wewnętrznego to on mógłby poprawić sprawę napowietrzania, ale czy sam taki filtr wewnętrzny napowietrzył by odpowiednio wodę i jakiej musiał by być wielkości/mocy aby poradzić sobie z napowietrzeniem?
Jeśli jednak filtr wewnętrzny do oczyszczania wody nie byłby mi już potrzebny to zostaje sprawa samego napowietrzenia wody. Więc czy do samego napowietrzenia wystarczyłby jakiś nie duży filtr wewnętrzny i jaki ewentualnie by wystarczył.
Wiem, że napisałem tego sporo i pewnie zagmatwania ale byłbym wdzięczny za ewentualne rady.
Filtracje dobiera się pod specyfikacje zbiornika.
Zwykle podwójną filtracje (mechaniczna + biologiczna) stosuje się w zbiornikach biototopowych – typu Malawi, Tanganika, bw – lub tam gdzie zbiornik może być przerybiony (dużo ryb, duże ryby).
Nie wiem co chcesz zrobić w swoim baniaku, ale poczytaj o zbiornikach typu LT gdzie kubły nie są zalecane, a jedynie wewnętrzny cyrkulator celem napowietrzania zbiornika.
Najpierw zastanów się jaki chcesz mieć zbiornik. Pomyśl jak mają być w nim rośliny, jak go chcesz nawozić, jakie ryby mają w nim pływać. Gdy już ogólny zarys przyszłej bańki będzie wybrany, dobierzesz sobie do zbiornika odpowiednią filtracje, odpowiednie oświetlenie, ogrzewanie itp. Nie ma sensu kupować i gromadzić sprzęt na zapas – po prostu szkoda pieniędzy.
Co do pozostałych pytań. Deszczownie raczej umieszcza się tuż pod lustrem wody. Woda w ten sposób jest wystarczająco poruszana i natleniana. Nie potrzebujesz dodatkowego napowietrzania. No chyba, że pokusisz się o ryby lubiące silny prąd wody – ale to już inna bajka.